Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Obličej 5 tipů, jak se zbavit zubního plaku

5 tipů, jak se zbavit zubního plaku

5 tipů, jak se zbavit zubního plaku

29. září 2020 od Vanda Vízková

29. září 2020 3 minuty čtení
Připravil/a Vanda Vízková

Banální příčina může mít fatální následky – v případě, že se neřeší. Zubní plak je přímo odpovědný za zubní kazy, chronické záněty dásní a za špatný dech. Přitom zbavit se ho není nijak obtížné. Stačí jen vědět, jak na to, a mít správné vybavení.
Zubní plak je žlutobílý povlak (někdy ale okem neviditelný), který se nám usazuje na zubech. Pokud ho neodstraníme, začne se nahromaděný plak vlivem bakterií, které v něm žijí, měnit v zubní kaz a způsobovat paradontózu. Je také zodpovědný za zápach z úst. Lze se ho ale snadno zbavit – stačí jen správně si čistit zuby a držet se několika dalších pravidel.

1. Správné čištění zubů

Už odmalička je nám vštěpováno, že se zuby čistí alespoň dvakrát denně, ideální frekvencí je čištění ráno a večer. Zuby se nejlépe čistí středně tvrdým kartáčkem s rovně střiženými zakulacenými štětinami. Skvělý je např. z recyklovaného plastu vyrobený Jordan Zubní kartáček Green Clean medium (koupit v e-shopu). Kartáček nakloňte tak, aby se zuby svíral úhel 45 stupňů. Pak kartáčkem jemně zavibrujte u dásní a krčků zubů, kde se plaku hromadí nejvíce. Tím plak rozrušíte a stíravým pohybem ho pak ze zubů směrem dolů setřete. Nezapomeňte ani na zadní strany předních nebo posledních zubů.

2. Jeden kartáček nestačí

Ke klasickému zubnímu kartáčku je potřeba pořídit ještě spolupracovníky. Jeho poměrně velkou hlavou se totiž nedostanete do špatně přístupných prostor, jako jsou třeba ty mezizubní. Proto je po „základním“ čištění (někteří zubní hygienisté to ale doporučují dělat jako první) nutné vyčistit mezery mezi zuby interdentálním kartáčkem. Vyzkoušejte například DentaMax Mezizubní kartáčky 0,4mm (koupit v e-shopu), správnou velikost by vám ale při konzultaci měli poradit určitě zubař nebo dentální hygienistka. Alternativou mezizubního kartáčku, hlavně např. při čištění přes den mimo vaši koupelnu, je zubní nit, třeba Oral-B Zubní nit Satin Floss Mint (koupit v e-shopu)

3. Účinné doplňky – zubní pasta a ústní voda

Jejich působení není samospásné – základem odstranění zubního plaku je důkladné mechanické čištění. Nicméně účinek zubní pasty a ústní vody ho zesílí a prodlouží jeho trvanlivost. Třeba Vademecum Zubní pasta White&Bright (koupit v e-shopu) s čisticími účinky jedlé sody a antibakteriálním efektem šalvěje proti zubnímu plaku intenzivně bojuje. Stejně tak při použití dvakrát denně působí proti usazování zubního plaku Colgate Ústní voda Plax Cool mint (koupit v e-shopu).

4. Jídlo, které pomáhá, nebo škodí

Milovníkům sladkého je asi jasné, že právě jejich skladba jídelníčku tvorbě plaku nahrává nejvíce. Cukr a škrob jsou totiž potravou bakterií v zubním plaku. Pokaždé, když sníte potraviny obsahující cukr anebo škrob (nejen sladkosti, ale také pečivo, těstoviny, rýži…), bakterie uvolní kyselinu poškozující zubní sklovinu. Přínosné je naopak zvýšení přísunu ovoce obsahujícího vlákninu, třeba jablek nebo melounu, jejich pevnější struktura s vlákninou zuby při kousnutí otírá a částečně je plaku zbavuje. Pozor ale na kyseliny a cukry, které toto ovoce obsahuje! I po jeho konzumaci je nutné zuby ještě vyčistit.

5. Pro fajnšmekry

Pokud chcete mít jistotu, že jste pro odstranění zubního plaku udělali maximum, pořiďte si ještě zubní sprchu a škrabku na jazyk. Ústní sprcha skrz trysku vstřikuje do úst pod různým tlakem vodu a její proud rozrušuje a odplavuje pryč zubní plak. Zubní sprchy jsou skvělým pomocníkem při čištění mezizubních prostor, rovnátek, zubních můstků apod. A protože se plak usazuje nejen na zubech, ale také na jazyku, neměla by ve vaší výzbroji v boji se zubním plakem chybět ani škrabka na jazyk.  Třeba Curaprox Škrabka na jazyk, kterou plak snadno a účinně setřete.

TIP: Další produkty potřebné pro perfektní zubní hygienu najdete jak v prodejnách, tak na e-shopu Teta drogerie (přejít na e-shop).

Připravil/a pro vás Vanda Vízková

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

x
Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít