Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Obličej Umíte si správně čistit zuby? Proč používat mezizubní kartáček?

Umíte si správně čistit zuby? Proč používat mezizubní kartáček?

Umíte si správně čistit zuby? Proč používat mezizubní kartáček?

25. ledna 2022 od Anna Šťastná

25. ledna 2022 2 minuty čtení
Připravil/a Anna Šťastná

Čištění zubů je věda a bohužel ani to, že si zuby čistíte dvakrát denně, ještě neznamená, že o ně pečujete správně. Zásadní je totiž čistit je opravdu ze všech stran, což bez mezizubních kartáčků jednoduše není možné.
Nikoho asi nepřekvapí, že nejvíce na své zuby dbá nejmladší generace – za velmi důležitou součást atraktivního vzhledu je považuje 78 procent lidí mezi 18 a 29 lety. Velký rozdíl ale podle průzkumu české firmy Herbadent není ani u o něco starších: stejně chrup vnímá i 72 procent dotázaných ve věku 30 až 49 let.

Nicméně ačkoli ochota udělat pro zuby něco více, než je jen dvakrát denně čistit, roste, u Čechů je stále celkem nízká – jen 19 procent těch nejmladších čistí mezizubní prostory, na elektrické sonické kartáčky přešlo 22 procent z nich. U starších se procento ještě snižuje. A například ústní vodu používá jen necelá třetina z nás.

Co je při čištění zubů nejdůležitější

Přitom samotné mechanické čištění zuby nezachrání. Klasickým kartáčkem sice odstraníme zbytky jídla, ale stejně důležitý je zubní plak a vše, co se usazuje v mezizubních prostorách. Právě tam totiž začínají veškeré záněty, parodontóza a další onemocnění. Čistý zub se nekazí a bez zubního plaku zůstanou zdravé i dásně.

Jenže když čistíte cokoli jiného, čistíte to, dokud to zkrátka není čisté. Ale u zubů tuto kontrolu nemáte, zuby, tak mimořádně komplikovaný prostor, se čistí bez pomoci zraku. A to je důvod, proč je jen hrstka lidí čistí opravdu důkladně, ze všech pěti stran. A pokud nepoužijete pomůcky na čištění mezizubních prostor, zuby nemáte vyčištěné ani z poloviny.

Jak čistit zuby správně krok za krokem

  • Běžným kartáčkem bychom měli zuby čistit dvě minuty. Je to z toho důvodu, aby čištění bylo orpavdu důkladné a vy jste se dostali všude, kde je potřeba.
  • Poté přichází na řadu mezizubní kartáček. Většina lidí potřebuje alespoň dvě velikosti. Každá mezera mezi zuby je totiž jinak velká a kartáček by v ní neměl být ani příliš těsný, ale ani volný.
  • Někdy se také doporučuje zadní zuby, kam se kartáčkem obtížně dostanete, čistit dentální nití.
  • Počítejte také s tím, že pokud jste mezizubní nástroje nikdy nepoužívali, ze začátku vám bude stačit užší, protože špatně čištěné dásně bývají trochu nateklé. Po pár dnech ale splasknou a pak je třeba sáhnout po širším kartáčku, aby čistil opravdu důkladně.
Jak si mezizubní kartáčky vybrat?
  • Mezizubní kartáček je přímo určený k tomu, abyste ho různě ohýbali právě pro lepší dosah na vzdálenější zuby. Při čištění kartáčkem neotáčejte, jen projeďte mezírku tam a zpět.
  • Během čištění můžete kartáček občas opláchnout vodou, ale není třeba mít strach, že byste si jím snad v ústech přenášeli bakterie z místa na místo.
  • Nezapomeňte také kartáček pravidelně měnit – ten mezizubní má menší životnost než klasický. Ideální je vzít si nový nejpozději po 14 dnech používání.
  • Mezizubní kartáček používejte každý den. Někdo ho má neustále po ruce a použije ho po každém jídle, ale nejdůležitější je vyčistit mezizubní prostory večer před spaním, aby se tu přes noc bakterie nemnožily. 
Jak si mezizubní kartáčky vybrat?

Jak si mezizubní kartáčky vybrat?

Na začátku je vždy nejlepší poradit se s dentální hygienistkou, která vám doporučí tu nejlepší velikost mezizubního kartáčku. Pokud se tam ale zrovna nechystáte, začněte balením několika velikostí TePe Angle Mixed Pack (koupit v e-shopu), díky nimž hravě zjistíte, co je pro vás nejlepší. Jakmile si najdete svoji velikost, vyberte si, zda chcete rovný kartáček, jako například DentaMax Mezizubní kartáčky (koupit v e-shopu), zahnuté, jako jsou Spokar Mezizubní kartáčky (koupit v e-shopu), anebo ecoSOFTdent ECO Mezizubní kartáček L 0,4 mm (koupit v e-shopu). Svůj arzenál pak můžete ještě doplnit dentální nití Oral-B Satin Floss Mint (koupit v e-shopu).

Foto: Shutterstock

Připravil/a pro vás Anna Šťastná

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít