Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Obličej 5 tipů, jak předcházet paradontóze

5 tipů, jak předcházet paradontóze

5 tipů, jak předcházet paradontóze

26. dubna 2021 od Lucie Nagyová

26. dubna 2021 3 minuty čtení
Připravil/a Lucie Nagyová ve spolupráci s expertem MUDr. Pavel Smažík

Zanedbaný zánět dásní, který může skončit paradontózou, je nepříjemné onemocnění ústní dutiny, za kterou může především špatné čištění zubů. Jak nepodcenit situaci a paradontóze účinně předejít?

Nejdříve je potřeba vyznat se v pojmech

Většina lidí si plete paradontózu s paradontitidou. Že je v tom podstatný rozdíl, dokazují slova stomatologa a majitele značky Herbadent Pavla Smažíka: Parodontitida je zánětlivé onemocnění závěsného aparátu zubu, které se rozvíjí ze zanedbaného zánětu dásní. Ten vzniká působením bakterií v zubním plaku, a je tedy důsledkem nesprávného čištění zubů. Zatímco parodontóza je až nejpokročilejší stádium, kdy už dochází k destrukci kosti, ve které je zub ukotven, a ke ztrátě zubu.“

Jak se onemocnění projevuje?

Prvními příznaky, které poznáme sami, jsou zarudnutí a krvácení dásní. „V prvotním stádiu se onemocnění projevuje krvácením dásní při jídle nebo čištění zubů, někdy může být doprovázeno i zápachem z úst. Pokračuje obnažováním zubních krčků a narušením závěsného aparátu zubu. Poslední fází onemocnění je narušení kosti horní a dolní čelisti a uvolňování zubů – nemoc přechází do parodontózy,“ upozorňuje stomatolog.
Zápach z úst

Jak tedy paradontóze a paradontitidě předcházet?

1. Správné čištění zubů

Při nedbalé zubní hygieně dochází ke vzniku zubního plaku a zubního kamene, proto nejzásadnější prevencí je čistit si zuby dvakrát denně, tedy ráno a večer, a hlavně důkladně a tak, abyste žádné místo při ústní hygieně opakovaně nevynechali. „Při návštěvě zubního lékaře nebo dentální hygienistky vám budou zuby a dásně zkontrolovány a v případě nedostatků v čištění se dozvíte, jak se o zuby starat správně,“ říká Pavel Smažík.
Žena si čistí zuby

2. Vhodné zubní kartáčky a šetrné pasty

Při péči o zuby bychom měli konzultovat výběr kartáčku se svou dentální hygienistkou. Volme spíše kartáčky, jejichž vlákna jsou šetrnější k dásním a při správném a pečlivém použití dokáží odstranit zubní plak stejně účinně jako kartáčky tvrdé. Ideální je například Parodontax Zubní kartáček Gentle Clean Extra Soft (koupit v e-shopu). Vhodné je používání zubních past, které nejen čistí a posilují zuby, ale svými účinnými složkami pomáhají pečovat o dásně. Při pravidelném používání pomůže Odol Zubní pasta s fluoridem Stoma Paradentol (koupit v e-shopu) s vyšším obsahem fluoridu, který je důležitý pro silné a zdravé zuby, nebo Parodontax Zubní pasta Kompletní ochrana Whitening (koupit v e-shopu).

TIP: Vše pro péči o ústní dutinu najdete nejen v prodejnách Teta drogerie, ale i na e-shopu (pokračovat na e-shop). 

3. Péče o mezizubní prostory

Čištění je vždy nutné doplnit o péči mezizubními kartáčky. Mezizubní prostory jsou vinou své těžší dostupnosti místem, kde se bakterie před samočištěním slinami i před zubním kartáčkem snáze „schovají“. Zbytky jídla a další nečistoty perfektně odstraní DentaMax Mezizubní kartáčky (koupit v e-shopu).
Žena drží mezizubní kartáčky

4. Výplachy dutiny ústní vodou

Ústní vodu lze díky jejímu složení používat dlouhodobě. Pomůže vám po důkladném vyčištění zubů zubním kartáčkem snížit množství škodlivých bakterií v dutině ústní. Vhodná je například Parodontax Ústní voda Daily Gum Care Extra Fresh (koupit v e-shopu).

5. Pozor na to, co jíte

Příčinou větší náchylnosti ke vzniku paradontitidy může být také nevhodně zvolená strava s velkým množstvím cukrů nebo užívání návykových látek (alkohol, cigarety). Dbejte proto i na vyváženou stravu a pijte hodně vody, která vyplaví po jídle z úst zbytky jídla a sníží tak riziko množení škodlivých bakterií. Pozitivně ovlivňuje zuby i těchto 5 potravin.
Pokud už trpíte krvácivými stavy dásní, značí to, že něco ve vašich ústech není v pořádku, signalizuje to probíhající zánět, a proto o tomto stavu informujte svého zubního lékaře či dentální hygienistku. „Ti vám pomohou s diagnostikou závažnosti problému a poradí se správným řešením. V počátečním stádiu stačí naučit se správně si čistit zuby, v dalších stádiích je řešení složitější, trvá déle a často zůstávají trvalé následky,“ říká stomatolog.
 

Připravil/a pro vás Lucie Nagyová ve spolupráci s expertem MUDr. Pavel Smažík

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

1 komentářů k článku
Milan Šulc 26.září 2021
Parodontitis a parodontosis jsou latinské termíny, kterými lékaři rozlišují při diagnoze přítomnost či nepřítomnost zánětlivých příznaků, nejčastěji krvácení, otok, bolest, hnisání. Má to význam pro způsob léčby. Lidový název parodontóza může zahrnovat oba stavy.

Expert z článku

MUDr. Pavel Smažík
Stomatolog a majitel společnosti Herbadent
"Čistý zub se nezkazí."

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít