Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Obličej 7 mýtů v péči o zuby: Věříte jim i vy?

7 mýtů v péči o zuby: Věříte jim i vy?

7 mýtů v péči o zuby: Věříte jim i vy?

3. února 2020 od Vanda Vízková

3. února 2020 4 minuty čtení
Připravil/a Vanda Vízková

Při péči o zuby se možná občas řídíte pravidly a znalostmi, které by mohly směle konkurovat řecké mytologii. V dobré víře, že pro sebe a svou dutinu ústní děláte to nejlepší, se dopouštíte chyb, které vám v lepším případě neprospívají. Nevěříte některému z níže zmíněných mýtů i vy?

Mýtus č. 1: Čím tvrdší kartáček, tím důkladnější vyčištění

Když čistit, tak důkladně! A to jde jen s pořádně tvrdým kartáčkem. Jedině ten precizně odstraní všechen zubní plak a zbytky jídla a zuby dokonale „vyrajbuje“. Je tohle vaše teorie čištění zubů? Pak vězte, že není správná. Jako všude jinde i tady platí, že žádný extrém není dobrý. Příliš tvrdý kartáček může při špatné manipulaci poškodit zubní sklovinu a podráždit dásně. Stejně tak není vhodný ani velmi měkký kartáček. Abyste si jím vyčistili zuby opravdu dobře, musíte čištění věnovat dost času a ovládat velmi dobře techniku čištění. A to také není pro každého. Ideální je proto používat středně měkký kartáček, držet ho úchopem, jakým držíte tužku, příliš na něj netlačit a správnou techniku se naučit během sezení u dentální hygienistky nebo na YouTube.

Tip redakce:
Zlatou střední cestou je středně tvrdý zubní kartáček
Signal White Now Carbon + Correct (koupit v e-shopu). Má navíc lešticí lamelu, která leští zubní sklovinu a odstraňuje z povrchu zubů skvrny.

nanášení zubní pasty

Mýtus č. 2: Nejdůležitější je zubní pasta

Věříte, že klíčem ke zdraví vašich zubů je správně vybraná zubní pasta? Pak vězte, že pro jejich zdraví a hezký vzhled je klíčová technika čištění, nikoli zubní pasta. Pasta je totiž pouhým doplňkem čištění. Dělá ho příjemnějším, osvěžuje ústní dutinu i dech, způsobuje lepší klouzání kartáčku po zubech a zesiluje pocit čistoty v ústech. Obsahuje fluor a další látky, které prospívají kondici zubů (např. při jejich přecitlivělosti) a dásní, ale sama o sobě zázraky neumí. Znatelného zlepšení dosáhnete vždy jen v kombinaci s vhodným kartáčkem a pečlivou technikou čištění. 

Tip redakce:
Nestojí moc a přitom mají skvělé účinky -
Colgate Zubní pasta Total Plaque Protection pomáhá až 12 hodin bojovat proti usazování zubního plaku. Další oblíbenou zubní pastou je Colgate Zubní pasta Total Whitening, která dopomáhá ke světlejšímu odstínu skloviny. A nakonec Colgate Zubní pasta Total Visible Action, která slibuje ochránit vaše ústa a zuby před bakteriemi.  

Mýtus č. 3: Čistit si zuby po každém jídle je správné

I v tomto případě platí, že všeho moc škodí. Když si zuby důkladně a správně vyčistíte ráno a večer, úplně to stačí. Pokud ale máte potřebu čistit je po každém jídle, dodržujte tři jednoduché zásady, aby čištění bylo skutečně benefitem a spíše jste svým zubům neuškodili.

  • Po jídle počkejte alespoň 30 minut, než si půjdete zuby vyčistit. Tato doba je nutná k ustálení pH v ústech.
  • Po konzumaci kyselých potravin, ovoce nebo vína raději zuby nečistěte.  Kyselina v nich obsažená leptá zubní sklovinu a následné čištění zubům spíše škodí.
  •  Používejte spíše měkčí zubní kartáček, viz mýtus č. 1
zubní nit

Mýtus č. 4: Mezizubní kartáčky a zubní nitě jsou zbytečnost

To, že je nepoužívaly, a dokonce ani neznaly generace před vámi, není důkaz toho, že je nepotřebujete ani vy. Naopak se jedná o velmi zásadní pomůcky při čištění, které čistotu a zdraví vašich zubů a dásní a také zápach z úst mohou ovlivnit minimálně stejně jako zubní kartáček. Mezizubní kartáček a nit, popřípadě ještě jednosvazkový zubní kartáček, dokážou vyčistit místa, kam se s klasickým velkým kartáčkem nedostanete. Nit můžete použít na rychlé čištění mezizubních prostor během dne, mezizubní kartáčky různých velikostí (jejich správnou velikost vám pomůže zjistit zubní hygienistka po změření velikosti vašich mezizubních prostor) nechte na důkladné čištění na doma.

Tip redakce:
V čištění mezizubních prostor se můžete spolehnout na mezizubní kartáčky
TePe Angle 3 (koupit v e-shopu) s dlouhou rukojetí pro snadné a pohodlné použití.

Mýtus č. 5: Místo čištění zubů stačí sníst jablko

Tohle vám říkali v dětství – jablko nahrazuje zubní kartáček a po jeho konzumaci si už čistit zuby nemusíte. To samozřejmě není pravda. Jeho vláknitá struktura sice mírně odstraňuje povrchové nečistoty, ale čištění zubů rozhodně nenahradí. Navíc obsahuje cukr, jenž je rájem pro bakterie a kyseliny, které naleptávají zubní sklovinu.

Mýtus č. 6: Žvýkačka nahradí čištění

Ne. Ani jablko, ani žvýkačka dvouminutovku s kartáčkem nenahradí. I když stejně jako jablko může přispět k pocitu odstranění povrchových nečistot a svou svěžestí k pocitu po použití zubní pasty, zastoupí jen zlomek skutečného čištění. Na druhou stranu žvýkačky bez cukru pomáhají neutralizovat kyseliny v ústech. Důležité je ale žvýkat žvýkačky bez cukru, protože cukr je potravou pro bakterie způsobující zubní kaz.
dívka si bere žvýkačku detail
Tip redakce:
Pokud potřebujete pouze rychle osvěžit dech, ale bojíte se dalšího mýtu, a to, že vám žvýkačka poškodí zubní výplně, nahraďte ji bonbóny – samozřejmě bez cukru. Např. švýcarskými bylinnými bonbóny
Ricola Svěží Alpský (koupit v e-shopu).

Mýtus č. 7: Bělicí pasta mi vybělí zuby

Pokud kouříte a pijete kávu na litry a rádi byste zesvětlili svou zubní sklovinu o několik odstínů, bělicí zubní pasta – byť by byla sebelepší – vám nepomůže. Zázračná bělicí pasta neexistuje. V případě, že chcete opravdu znatelně vybělit zuby, budete se muset vydat do ordinace svého dentisty nebo dentální hygienistky. Ti vám zuby vybělí peroxidem nebo UV světlem a teprve pak si bělicí zubní pastou (a správnou životosprávou) bělost zubů pomůžete dlouhodobě udržet.
Tip redakce:
Udržet bílé zuby „forever“ slibuje bělicí zubní pasta
Signal White Now Forever White (koupit v e-shopu).

Připravil/a pro vás Vanda Vízková

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

1 komentářů k článku
Kristýna Horáková 15.února 2020
Dobrý den, velmi by me zajímalo, kdo vám napsal a zkontroloval tento článek. Jakožto zubni lékař je mi velmi smutno z vašich “tipů”. A takováto doporučení sdělovat veřejně a propagovat je vašim klientům je až neetické.

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

x
Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít