Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Obličej 5 potravin pro silnější a odolnější zuby

5 potravin pro silnější a odolnější zuby

5 potravin pro silnější a odolnější zuby

13. listopadu 2019 od Pavla Maříková

13. listopadu 2019 4 minuty čtení
Připravil/a Pavla Maříková

Čistit si zuby ráno a před spaním, používat kartáček a dentální nit. Všichni ví, že tyto věci jsou pro zdraví zubů nezbytné. Možná si ale již tolik neuvědomujete, že stejně důležité jsou i potraviny, které konzumujete. A to nejen ve vztahu k tomu, zda obsahují cukr. Některé potraviny jsou zkrátka pro zdraví chrupu podstatnější a stojí za to je do jídelníčku zařadit častěji…

1. Hrušky

Možná to bude pro mnohé překvapivé, ale pro zdravé a krásné zuby jsou téměř nezbytné hrušky. Nejen, že podporují produkci slin, ale navíc pomáhají neutralizovat kyselinu na zubní sklovině, a tím snižují i její náchylnost k tvorbě zubního kazu. Hrušky je ale třeba konzumovat syrové, ne sušené nebo vařené. Většina sušeného ovoce totiž obsahuje přidaný cukr, který naopak zdraví zubů škodí.

2. Sýr

Výzkum zveřejněný v časopise General Dentistry v roce 2014 ukázal, že teenageři, kteří jedli pravidelně tvrdý sýr, měli v ústech nižší hladinu kyselin než ti, kteří jedli jogurt bez cukru nebo vypili sklenici mléka. Výzkum probíhal tak, že si testující vypláchli po jídle ústa vodou a hladina pH byla měřena v intervalech 10, 20 a 30 minut po vypláchnutí. Ti, kteří pili mléko nebo jedli jogurt, nevykazovali žádné změny v hladinách pH, ​​ale ti, kteří jedli sýr, měli v každém intervalu měření velmi rychlý pokles. Z výzkumu tedy vyplynulo, že sýr dokáže neutralizovat kyselost zubního plaku. Navíc – podobně jako u předchozích hrušek, žvýkání pomáhá vyplavovat, a tím i odstraňovat některé bakterie v ústech.

3. Brusinky

Červené bobulovité ovoce, které je známo svými prospěšnými účinky v boji proti zánětům močových cest, má i jiné benefity. Díky tomu, že brusinky obsahují polyfenoly, zabraňují usazování plaku na zubní sklovině, a preventivně tak působí proti vzniku zubního kazu. Stejně jako u hrušek ovšem pozor, aby sušené brusinky nebyly přislazované, což by jejich pozitivní efekt mohlo výrazně snížit.

4. Sezamový olej

Tento druh oleje pomáhá remineralizovat zubní sklovinu a zároveň snižovat množství zubního plaku. Pravděpodobně to má skutečně něco do sebe, protože kloktání sezamového oleje je známá praktika už z ájurvédy.

5. Máta

Tahle voňavá bylinka je velmi častou součástí past na zuby nebo ústních vod. A oprávněně! Pomáhá ke svěžímu dechu, lehce chladí, znecitlivuje a hojí dásně. Chcete-li si sami doma připravit osvěžující přípravek, připravte si odvar z máty, který pak kloktejte nebo lístek máty jednoduše rozžvýkejte.

Připravil/a pro vás Pavla Maříková

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

x
Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít