Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Obličej Co vás čeká na zubní hygieně?

Co vás čeká na zubní hygieně?

Co vás čeká na zubní hygieně?

14. února 2019 od Jana Kantorová

14. února 2019 3 minuty čtení
Připravil/a Jana Kantorová

Preventivní prohlídky u zubaře už jsou běžnou součástí našich životů a také základním pilířem péče o ústní dutinu. Přesto je potřeba zařadit i návštěvu dentální hygieny. Ukážeme vám, že se není čeho bát.
Sdílet na facebooku Sdílet na Twitter Sdílet na Pinterest Emailem
Odborníci doporučují vedle stomatologických prohlídek také absolvování zubní hygieny, a to klidně i třikrát ročně. Možná je na místě vyvrátit mýtus, že je hygiena kosmetický či zkrášlovací zákrok. Opravdu není. Jde doslova o léčebný proces, při kterém jsou odstraňovány například příčiny zánětu dásní nebo paradontózy. Lidé žijí déle než dříve, zdravé zuby tak potřebují mnohem více. Co vás tedy čeká, když navštívíte dentální hygienistku?

dentální hygiena

Nebojte se, nebolí to

Mám panický strach ze zubaře, který mě provází již od dětství. Při pomyšlení, že bych měla dobrovolně ještě navíc chodit na dentální hygienu, jsem se ušklíbala. Ale vzhledem k tomu, že je v naší rodině geneticky daná paradontóza, strach musel jít stranou. Až jsem nakonec zjistila, že jsem se bála zbytečně. Hygiena sice není úplně příjemná, zvlášť některé zákroky, ale rozhodně nebolí, a i takový strašpytel jako já to zvládne v pohodě. Přesto lze při zvýšené citlivosti použít analgetikum, díky kterému pak nebudete cítit už vůbec nic.


Vstupní prohlídka

Dentální hygienistka bývá velmi pečlivá, a proto prohlídka začíná krátkým rozhovorem, ve kterém se odborník snaží zjistit, jaké máte potíže, jaké jsou vaše hygienické návyky a objektivně také posoudí zdraví vašeho chrupu. Odborník nebo odbornice na dentální hygienu vám hned zpočátku vysvětlí správnou techniku čištění zubů, která je základním kamenem v prevenci nejen zubních kazů, ale i závažnějších potíží.


zánět dásní
Tip redakce:
Zubní hygienistka doporučuje také pomůcky, které se vám budou hodit při zubní péči doma, protože právě na domácím čištění stojí většina úspěchu. Odborníci doporučují kvalitní zubní kartáček, například Curaprox Ultra jemný zubní kartáček nebo Oral-B Genius 8900 Elektrický zubní kartáček. Dále by vám neměly chybět ani
mezizubní kartáčky nebo dentální nit.


Dokonalá čistota

Profesionální čištění zubů se dost liší od čištění, které známe z domova. Zvláště proto, že jsou při něm využívány techniky, které provádí jen odborníci, například:
  • odstranění zubního kamene: tento zubní kámen mají opravdu téměř všichni, a to zvláště na zadní straně dolních předních zubů; k čištění je využíván ultrazvuk a jeho použití je bezbolestné,
  • čistění zubů: o kompletní čištění zubů i mezizubních prostor se postará rotační kartářček s lešticí pastou a také metoda Air-flow, tzv. pískování, kdy nečistoty a pigmentaci odstraňuje proud vzduchu, vody a mikročástic - a nemusíte se bát, ani tahle procedura nebolí,
  • fluoridace: zabraňuje úbytku vápníku ze zubní skloviny, působí také preventivně proti citlivým zubním krčkům a díky ní dochází ke zpevnění zubů, k jejich posílení a ochraně.
pomůcky na čištění zubůTip redakce:
Air-flow není bělicí technika, ale s bělostí zubů velmi pomáhá. Zubní plak, který nelze tak snadno odstranit kartáčkem, a nečistoty mají „špatný“ odstín zubů také na svědomí. Zároveň dochází také k odstranění nečistot skrytých pod dásní a na kořenech zubů.


Co navíc?

Zubní hygiena dokáže odhalit také zubní kazy a lze také podstoupit ordinační bělení zubů. Odborník vám navíc může doporučit i postupné domácí bělení. Při obou způsobech je používán peroxidový gel. V ordinaci je efekt okamžitý, protože se používá gel o koncentraci 30-40 %. Jestliže chcete bílé zuby, můžete je už teď bělit pomocí běžně dostupných produktů, například Signal White Now Touch bělicím perem na zuby nebo speciálními bělicími zubními pudry. Nemají sice takový účinek jako peroxid, ale při pravidelném používání fungují.
 

Zdroj foto: Shutterstock

Připravil/a pro vás Jana Kantorová

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

x
Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít