Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Obličej 5 věcí, které byste měli vědět o mezizubních kartáčcích

5 věcí, které byste měli vědět o mezizubních kartáčcích

5 věcí, které byste měli vědět o mezizubních kartáčcích

23. ledna 2023 od Eva Karlová

23. ledna 2023 2 minuty čtení
Připravil/a Eva Karlová

Mnoho lidí se používání mezizubních kartáčků bojí. Nevědí, jak na to, jak často, jakou velikost zvolit… Přitom by tyto kartáčky měly být pravidelnou součástí ústní hygieny. Dokážou totiž zabránit vzniku kazů, ale také nepříjemných pocitů, když vám v mezizubním prostoru utkví kousek jídla. Zkuste náš jednoduchý manuál a běžte si rovnou nějaký mezizubní kartáček koupit.

1. Proč používat mezizubní kartáčky

Naše zuby jsou vizitka toho, jak se o ně staráme.  Myslíte si, že si zuby čistíte správně? A používáte mezizubní kartáček? Pokud ne, tak raději začněte. Drtivá většina kazů, které na zubech vzniknou, se totiž vyskytuje v mezizubních prostorech. Jde o špatně dostupná místa, kde se během dne usazují zbytky potravy, a když se nevyčistí, mají za následek množení bakterií, které leptají zubní sklovinu a způsobují zubní kazy. Tomu všemu můžete předejít čištěním mezizubních prostor a používáním mezizubních kartáčků. Vyzkoušejte třeba DentaMax Mezizubní kartáčky 0,4mm (koupit v e-shopu), které mají tvar do L, a tak jsou skvělé i na čištění mezizubních prostorů mezi stoličkami.

2. Jak používat mezizubní kartáček

Čištění mezizubním kartáčkem není těžké, ale vyžaduje správnou techniku, aby nedošlo k poškození dásní.
  • Kartáček je dobré přiložit špičkou ke vstupu do mezizubního prostoru.
  • Šikmo k dásni a následně jej zasunout dovnitř.
  • Ideální jednou tam, jednou ven.
Tip redakce:
Kartáčkem neotáčejte, nepoužívejte hrubou sílu, stačí pouze jemný tlak. Nebojte se, když v prvních dnech používání kartáčku budete plivat krev. Je totiž možné, že v dásních máte starý zánět, který byl způsoben bakteriálním povlakem. Po týdnu by krvácení mělo vymizet. Pro lepší pocit v ústech můžete po čištění mezizubními kartáčky využít také ústní vodu, zkuste třeba
Listerine Cool Mint Ústní vodu (koupit v e-shopu), která dásně krásně stáhne a dopřeje vaší ústní dutině fresh pocit.

3. Jak často a jak dlouho mezizubní kartáčky používat

Mezizubní kartáček stačí používat jednou denně. Ideálně večer po vyčištění zubů kartáčkem. Nebo kdykoli vám v mezizubním prostoru zůstane kousek jídla. Při čištění není nutné dodržovat zažitý dvouminutový proces jako u čištění klasickým kartáčkem. Optimální je použití dle pravidla „jednou tam, jednou ven“ a projít celou ústní dutinu.
Tip redakce:
Za nás doporučujeme mít jeden mezizubní kartáček v kosmetické taštičce. Předejdete tak nepříjemnému pocitu v ústech a nepříjemnou situaci můžete vyřešit ihned. Za nás rozhodně lepší než párátko, které se navíc do mezizubních prostorů ani nemusí dostat. Doporučujeme pořídit si takový, který má ochranný obal na štětinky, třeba
DentaMax Mezizubní kartáčky 0,5mm (koupit v e-shopu).

4. Jak často měnit mezizubní kartáček

U běžných kartáčků je obvyklá praxe měnit je cca každé 2–3 měsíce. U mezizubních neexistuje nějaký zažitý standard. Vše záleží na typu kartáčku a míře jeho opotřebení. Pokud je roztřepený, ohnutý nebo jinak poškozený, pak jej zkrátka vyměňte. Zkusit můžete také eko verzi kartáčků, třeba DentaMax Bambusové mezizubní kartáčky 0,4 mm (koupit v e-shopu), které jsou vyrobené z broušeného bambusu, jsou šetrné k přírodě a ekologicky rozložitelné. 

5. Jak vybrat správnou velikost mezizubního kartáčku

Všechny mezery nejsou stejně velké, a tak je většinou potřeba používat více velikostí kartáčků. Příliš malý kartáček nemusí dobře vyčistit velké mezizubní prostory, příliš velký zase může poškodit dáseň.  Nejste-li si tedy s velikostí jisti, poraďte se se svým zubním lékařem nebo dentální hygienistkou.

Foto: Shutterstock

Připravil/a pro vás Eva Karlová

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít