Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Obličej Ranní vs. večerní rutina aneb Jak pečovat o pleť?

Ranní vs. večerní rutina aneb Jak pečovat o pleť?

Ranní vs. večerní rutina aneb Jak pečovat o pleť?

26. ledna 2024 od Veronika Decsy

26. ledna 2024 5 minut čtení
Připravil/a Veronika Decsy

Kosmetická rutina není žádná věda, přesto má správná péče o pleť určitá pravidla, která je k dosažení požadovaných výsledků nutné dodržovat. Věděli jste například, že retinol a vitamin C by se na pleti nikdy neměly potkat? V článku přinášíme nejdůležitější tipy, které vám pomohou vykřesat z péče o pleť absolutní maximum.

Každodenní péče o pleť

Péče o pleť je esenciální součástí každodenního života, která vyžaduje správný postup a vhodný výběr produktů. Ranní a večerní skincare rutina se liší podle cílů a potřeb pokožky. Je důležité vědět, jaké produkty na pleť nanést ráno před odchodem z domu a jaké naopak večer, než ulehnete do postele a pokožka dostane prostor k regeneraci a absorbování výživy. 
 

Ranní skincare rutina

Ranní rutina by měla pleť osvěžit a připravit na den plný zátěže – pleť namáhá slunce, prach, mimika obličeje a další vlivy. V zásadě je třeba pleť nejdříve očistit nejen po nočním kontaktu s polštářem, ale také od nečistot, které se na pleť v průběhu noci dostanou, rozjasnit ji, vyživit a přidat ochrannou vrstvu, která odrazí škodlivé látky. Jaký je tedy správný postup ranní péče o pleť?
  1. Čištění pleti

Kosmetickou rutinu zahajte použitím jemného čisticího přípravku, který z pleti odstraní nečistoty a připraví ji na další produkty. Podle preference zvolte pěnu, gel, mléko nebo čisticí vodu.
  1. Tonizace pleti

Tonikum pomáhá vyrovnat pH pleti, zklidnit ji a je základním kamenem pro další kroky. Aplikujte tonikum na prsty a jemným poklepáváním jej vmasírujte do pleti nebo ho naneste a rozetřete pomocí vatového tamponu. Zkuste například Ziaja Okurkové pleťové tonikum (koupit v e-shopu).
 
  1. Aplikace pleťového séra

Pleťové sérum je klíčové pro cílenou péči. Vyberte si sérum podle svých specifických potřeb – hydratační s kyselinou hyaluronovou, jako je Ellie Hyaluron Boost Sérum kyseliny hyaluronové (koupit v e-shopu), proti stárnutí s peptidy nebo pro rozjasnění pleti s vitaminem C, například Garnier Skin Naturals Sérum krém s vitaminem C pro rozjasnění pleti (koupit v e-shopu).
 
  1. Péče o oční okolí

Pleť kolem očí je velmi jemná a citlivá, a proto vyžaduje speciální péči v podobě očních krémů a chladivých očních sér, která předcházejí tvorbě kruhů pod očima i vráskám.
 
  1. Hydratace pleti

Krém vybírejte podle typu pleti a jejích potřeb, ale také podle věku a požadovaného výsledku.
  1. Ochrana proti slunci

Rutinu vždy zakončete pleťovým krémem s SPF, aby byla vaše tvář chráněna před slunečním zářením. Oblíbené jsou krémy s jemně bronzovými odstíny, které suplují make-up a sjednocují tón pleti.
 

Látky, kterým se ráno raději vyhnout

Přes den je klíčové chránit pokožku vysokým ochranným faktorem, aby se předešlo poškození pleti UV zářením. I proto je lepší nepoužívat některé látky, které narušují kožní bariéru.
 
  • Retinoidy (retinol, tretinoin): Tyto složky jsou citlivé na světlo a mohou způsobit podráždění pleti, když jsou vystaveny slunečnímu záření. Zároveň zvyšují citlivost pleti, což může vést ke snazšímu spálení. Proto se doporučuje používat je pouze večer.
  • Kyseliny alfa-hydroxy (AHA) a beta-hydroxy (BHA): Také AHA a BHA kyseliny mohou přidat na citlivosti vůči slunci a zvětšují riziko spálení. Při ranním používání tedy nezapomeňte na vysoký ochranný faktor a omezte expozici slunci.

Večerní skincare rutina

Večerní rutina se zaměřuje na regeneraci a výživu pleti po celém dni. A jelikož se v tu dobu obvykle chystáte leda tak na gauč nebo do postele, můžete použít i koncentrovanější produkty s retinoidy a kyselinami, které by neměly přijít do kontaktu se sluncem. Stejně tak vám večer nebude vadit, když se vaše pleť bude lesknout jako donut s cukrovou polevou, a tak můžete aplikovat i mastnější výživné oleje a masky.
 
  1. Dvojité čištění

Smyjte z obličeje stopy uplynulého dne. Začněte odličovacím olejem nebo balzámem pro odstranění make-upu a pokračujte čisticím přípravkem pro hloubkové vyčištění pleti. Hodit se vám může Nivea Dvoufázový odličovač očí a make-upu (koupit v e-shopu) či Floré Bylinný odličovač očí chrpa (koupit v e-shopu).
 
  1. Tonizace

Stejně jako ráno použijte tonikum pro vyvážení a sjednocení pleti.
  1. Sérum nebo esence

Aplikujte noční pleťové sérum, jako Garnier Skin Naturals rozjasňující noční sérum s Vitaminem C (koupit v e-shopu), nebo koncentrovanou esenci, která cílí na specifické potřeby vaší pleti (například proti akné nebo předčasnému stárnutí).
 
  1. Léčba vrásek

Naneste oční krém jako při ranní rutině, tentokrát se můžete obrátit na účinný retinol.
 
  1. Výživa pro pleť

Večer použijte bohatší krém, který bude působit přes noc. Tím podpoříte regeneraci pleti a hloubkové procesy. Vyzkoušet můžete L'Oréal Paris Revitalift Laser noční Pressed Cream s retinolem (koupit v e-shopu).
 
  1. Extra péče

Přidejte noční masku, jako např. Garnier Skin Active noční textilní pleťová maska Moisture Bomb (koupit v e-shopu), nebo pleťový olej pro extra výživu a hydrataci. V poslední době je populární šnečí extrakt, který bojuje s projevy stárnutí a navrací pokožce pružnost a pevnost.

Jaké složky nepatří do večerní rutiny?

Ochranné faktory proti slunci (SPF): Produkty s SPF chrání pokožku před UV zářením, což je nezbytné během dne. Večer však sluneční záření není hrozbou a některé složky v přípravcích s ochranným faktorem navíc mohou být komedogenní (ucpávají póry), což není ideální pro noční regeneraci pokožky.
 
Make-up a produkty obsahující barviva nebo parfemaci: Večer je důležité odlíčení, při kterém důkladně odstraníte veškerý make-up. Vyhněte se produktům, které by mohly pokožku podráždit nebo během noci zbytečně zatížit.
 
Antioxidanty, jako je vitamin C: Vitamin C sice na noc používat můžete, jeho hlavní účinek ale spočívá v ochraně pokožky před poškozením volnými radikály. Večer tedy věnujte větší pozornost složkám, které podporují obnovu a regeneraci pleti, jako jsou peptidy nebo retinoidy (s těmi by se vitamin C navíc neměl kombinovat) nebo hydratační složky.


 
Přečtěte si:

Foto: Freepik.com

Připravil/a pro vás Veronika Decsy

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít