Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Obličej Retinoidy v péči o zralou pleť: Klíč k redukci vrásek

Retinoidy v péči o zralou pleť: Klíč k redukci vrásek

Retinoidy v péči o zralou pleť: Klíč k redukci vrásek

16. ledna 2024 od Jana Andrýsková

16. ledna 2024 3 minuty čtení
Připravil/a Jana Andrýsková

Retinoidy bojují proti stárnutí pleti, stimulují obnovu buněk a pyšní se svou schopností vypínat a vyhlazovat pokožku. Jak je zařadit do každodenní péče o zralou pleť?

Retinoidy omlazují pleť

Retinoidy, deriváty vitamínu A známého jako vitamín mládí, jsou všestrannými pomocníky v péči o zralou pleť. Mezi nejznámější retinoidy patří kyselina retinováretinal a retinol. Používají se v dermatologii k léčbě mnoha kožních problémů. Jednotlivé látky se liší svou účinností i potenciálními vedlejšími účinky. 
 

Co je retinol, retinal a jakou roli hraje kyselina retinová? 

Působení retinoidů je tak trochu věda. V pleti se přirozeně vyskytuje kyselina retinová, která má nejsilnější účinek. Je zodpovědná za obnovu kožních buněk, redukci vrásek a stimulaci produkce kolagenu. Pomáhá také léčit akné a celkově vypíná a vyhlazuje pokožku.
 
Ostatní retinoidy, retinal i retinol, mají stejné schopnosti, ovšem s výrazně nižší účinností. Na pleti se musí více „snažit“, a proto jejich účinky slábnou. Retinal je silnější než retinol a působí na kožní buňky rychleji. Retinol má sice slabší účinky, ale je na pleti obvykle velmi dobře snášen. Proto je v drtivé většině kosmetických produktů obsažen právě on.

Jaké jsou účinky retinoidů v péči o zralou pleť

Retinoidy jsou v péči o zralou pleť velmi populární. Při pravidelném používání jsou změny pleti skutečně zjevné, pleť je hladší, mladší a vrásky méně viditelné. 
 
Retinoidy:
  • stimulují produkci kolagenu a elastinu v pokožce,
  • snižují viditelnost jizev,
  • redukují vrásky i akné,
  • snižují produkci kožního mazu,
  • odstraňují odumřelé kožní buňky.
 
Tip redakce:
Nejoblíbenějším a nejdostupnějším bojovníkem proti vráskám je retinol. Poznejte všechny jeho pozitivní účinky na pleť v našem článku 
Kosmetický slovníček: Retinol.
 

Jak retinoidy zařadit do péče o pleť?

Retinoidy zařaďte do své kosmetické rutiny ideálně s prvními vráskami. Pro osvěžení pleti a získání mladistvého vzhledu používejte přípravky s retinolem jako běžnou součást péče o zralou pleť. 

3 kroky k redukci vrásek s retinoidy

  1. Začněte postupně. Vaše pleť si musí na působení retinoidů zvyknout. Začněte používáním produktů s nižší koncentrací účinných látek, a to jednou až dvakrát týdně. Zprvu volte krémy a až poté přistupte k silnějším retinolovým sérům.
  2. Aplikujte kosmetické přípravky s retinolem večer. Pleť se během noci lépe regeneruje a působení retinoidů je účinnější. Využijte například noční krém L’Oréal Paris Revitalift Laser noční Pressed Cream s retinolem (koupit v e-shopu) nebo L’Oréal Paris Revitalift noční sérum s retinolem (koupit v e-shopu).
  3. Používejte opalovací krém. Retinoidy zvyšují citlivost pleti na slunce. Ochrana v podobě SPF 30 až SPF 50 je nezbytná.
 
Neočekávejte instantní výsledky přes noc. Počítejte s tím, že viditelný efekt na své tváři zaznamenáte nejdříve za cca 6–8 týdnů. 

Tip redakce:
Pro více tipů na produkty, které vás omladí a zkrášlí, sledujte náš profil na Instagramu.

Začněte retinolovými krémy

Možná vás napadlo, že nejefektivnější řešení v péči o první vrásky představuje přímo kyselina retinová. Ta ovšem vyžaduje lékařský předpis, protože je výrazně dráždivá. Pro běžnou péči o zralou pleť sáhněte po produktech obsahujících k pleti přívětivý retinol. Svou tvář s ním seznamujte pozvolna. Svůj kosmetický arzenál obohaťte nejprve o pleťové krémy, které mají zpravidla nižší koncentraci účinných látek a jsou k pokožce šetrnější. Naším tipem je Astrid Bioretinol noční krém proti vráskám + vyplnění pleti (koupit v e-shopu). Později můžete sáhnout i po Astrid Bioretinol denní krém proti vráskám + vyplnění pleti OF 10 (koupit v e-shopu).
 

Jak používat pleťová séra s retinolem

Jakmile si vaše kůže zvykne na účinky retinolu, můžete péči o zralou pleť zefektivnit použitím pleťových sér. Ty představují „silnější kalibr“ díky vyšší koncentraci retinolu. Jak používat pleťová séra s retinolem? Stejně opatrně jako při prvním seznamováním pleti s retinolovými krémy. Séra obsahují až 1 % retinolu, na který může citlivá nebo špatně připravená pleť reagovat podrážděním
 
Extra účinní bojovníci proti vráskám:
Tip redakce:
Retinoidy nekombinujte s jinými intenzivními látkami, jako je například vitamín C, AHA kyseliny a BHA kyseliny. Ty mají také exfoliační účinky a mohly by vaši pleť podráždit. Vyhněte se jejich vrstvení a používejte je v jiné dny. Přípravky s retinolem také nepoužívejte bezprostředně po peelingu.

Na co si dát při aplikaci retinoidů pozor

Retinoidy se nedoporučují používat během těhotenství, mohou způsobit poškození plodu. Alternativou je přírodní retinoid zvaný bakuchiol. Má podobný účinek jako retinol. Není dráždivý a je ideální variantou pro ženy s citlivou pletí, těhotné a kojící.
 

Přečtěte si:

Foto: Freepik.com

Připravil/a pro vás Jana Andrýsková

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít