Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Obličej Příběh klasické červené rtěnky. Který odstín vám bude nejvíce slušet?

Příběh klasické červené rtěnky. Který odstín vám bude nejvíce slušet?

Příběh klasické červené rtěnky. Který odstín vám bude nejvíce slušet?

13. listopadu 2023 od Anežka Šebková

13. listopadu 2023 2 minuty čtení
Připravil/a Anežka Šebková

Červená rtěnka je snad tím nejklasičtějším a nejkontroverznějším líčidlem v dějinách. Stále si drží svoji oblibu a není divu, červená rtěnka sluší snad každé ženě. Jde jen o to najít ten pravý odstín a přesně s tím vám poradíme.

První rtěnky

Kdo by to byl řekl, že kořeny rtěnek sahají do dávné Mezopotámie, tedy do doby před více než 5 000 lety. Vyráběly se rozdrcením drahých kamenů, vzniklý prach se pak nanášel na rty. Později se pro barvení rtů používaly červené mořské řasy a rybí šupiny. První tyčinky podobné těm, které známe dnes, vznikly ke konci prvního tisíciletí našeho letopočtu.
 

Kontroverzní červená barva

Červená se v průběhu let stala oblíbenou a mnohdy i kontroverzní barvou. Tato barva se ovšem nedala a přečkala na výsluní po stovky let. Červená je prostě odvážná. Ve starověkém Egyptě nosily červeně nalíčené rty aristokratky, v Řecku zase prostitutky. Za nenošení červené rtěnky mohly být lehké děvy dokonce potrestány, jelikož se usuzovalo, že se tak podvodně vydávají za dámy.

V Anglii bylo v roce 1770 zákonem stanoveno, že manželství může být zrušeno, pokud se prokáže, že žena měla před svatbou nalíčené rty. A to z důvodu, že po staletí byla rtěnka spojována právě s prostitutkami a později i s herci – bez ohledu na to, že červená rtěnka byla oblíbeným líčidlem i královny Alžběty I.

 

Ve 20. letech 20. století ženy nosily rudou rtěnku jako symbol své nově nabyté nezávislosti. A tím se červená rtěnka konečně dočkala svého (alespoň částečného) uznání.

Červená rtěnka dnes

Dnes je rtěnka symbolem módy, vášně, sexuality, luxusu i rebelství. Stačí si vybrat odstín a vhodně ho zkombinovat s make-upem a outfitem. Odstínů je nespočet a vy si můžete vybrat přesně podle svého vkusu, typu pleti a barvy vlasů. Není divu, že všechny herečky stříbrného plátna nosily červenou rtěnku s hrdostí. A kromě ikonické Marilyn Monroe si ji oblíbila i Elizabeth Taylor, Madonna a Gwen Stefani. Však i legendární rockeři z Rolling Stones ji mají na svém logu s vypláznutým jazykem, nosila ji kreslená postavička Betty Boop, ale i spousta princezen z Disneyho pohádek.

 
  • Červená matná rtěnka

V posledních letech si velkou oblibu získala červená matná rtěnka. Čím to je? Zkrátka působí elegantně, svěže (a to i přes absenci lesku). Vytváří jedinečnou sametovou texturu, která sluší všem tvarům a plnostem rtů. Tekutá verze navíc nabízí snadnou aplikaci za pomoci štětečku, díky němuž lze precizně obkreslit okraje rtů.

Tip redakce:

Pokud toužíte po rtěnce, která vám na rtech vydrží po celý den, vyzkoušejte neslíbatelnou rtěnku Maybelline New York Superstay Vinyl Ink 25 Red Hot tekutá rtěnka (koupit v e-shopu) nebo tekutou matnou rtěnku Dermacol Hyaluron Hysteria matná tekutá rtěnka č. 08 (koupit v e-shopu).

Výběr červené rtěnky podle typu pleti

  • Světlý typ pleti

Pokud máte světlou pleť s chladným podtónem, bude pro vás ideální červená rtěnka s jemným růžovým nádechem. Je-li váš podtón pleti teplý, slušet vám bude korálově červená a oranžově červená rtěnka.

 
  • Střední typ pleti

Středně tmavá pleť s chladným podtónem vyžaduje třešňově a rubínově červené odstíny. V případě teplého podtónu sáhněte po cihlově a měděně červené rtěnce.

 
  • Tmavý typ pleti

Jestliže máte tmavý tón pleti s chladným podtónem, bude na vás vypadat skvěle vínová a rudá. Teplý podtón si zase rozumí s teplou červenou s tmavým, až hnědých nádechem.

Příběh klasické červené rtěnky | Teta drogerie_Freepik II

Výběr červené rtěnky podle barvy vlasů

Zrzavé vlasy

Zrzavé vlasy přitahují barvy s vínovým nádechem a teplé odstíny, například oranžový.
 

 

Hnědé vlasy

Červená rtěnka pro brunety by měla být výrazná a s chladnými podtóny.


Blonďaté vlasy

Blondýnky si mohou dovolit světlejší barvy, například s nádechem do korálova, ale i růžova.

 

Přečtěte si:

Foto: Freepik.com

Připravil/a pro vás Anežka Šebková

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít