Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Obličej Skincare průvodce: BHA kyseliny

Skincare průvodce: BHA kyseliny

Skincare průvodce: BHA kyseliny

27. ledna 2024 od Veronika Decsy

27. ledna 2024 2 minuty čtení
Připravil/a Veronika Decsy

Kyseliny BHA (z angl. Beta Hydroxy Acids) jsou klíčovou složkou v mnoha kosmetických přípravcích a hrají významnou roli v péči o pleť. Pronikají totiž hluboko do pokožky, kde pomáhají čistit póry a zabraňují tvorbě přebytečného mazu. Nejvýznamnější BHA kyselinou je kyselina salicylová, která je protizánětlivá a léčí akné i zarudnutí.

Co jsou BHA kyseliny?

BHA kyseliny patří mezi chemické exfolianty, které pomáhají odstraňovat odumřelé kožní buňky na povrchu pokožky. Nejvýznamější BHA kyselinou je kyselina salicylová, známá svou schopností proniknout do pokožky a efektivně čistit ucpané póry, což je zvláště užitečné pro lidi s mastnou a aknózní pletí.
 

Účinky BHA kyselin

BHA kyseliny, zejména zmíněná kyselina salicylová, mají řadu přínosů pro pleť, proto je dobré tyto účinné složky zahrnout do kosmetické rutiny, a to především v rámci exfoliace a čištění.
 
  1. Pomáhají odstraňovat odumřelé kožní buňky a čistí ucpané póry.
  2. Snižují zanícení pleti a zarudnutí, což je užitečné při léčbě akné i v případě, že vás trápí nejednotná barva pleti.
  3. Regulují produkci kožního mazu u mastné pokožky.
  4. Pomáhají uklidnit podrážděnou pleť a jsou šetrné i k citlivé pokožce.
 

Použití BHA kyselin v kosmetice

Produkty s obsahem BHA kyselin jsou přínosné zvláště pro problematický, smíšený, mastný nebo aknózní typ pleti. Pokud s BHA kyselinami teprve začínáte, buďte opatrní s jejich množstvím. Pleť s látkou seznamujte postupně, nejprve ji aplikujte dvakrát týdně a zvolte spíše méně koncentrované přípravky. Jaké produkty obsahují BHA kyseliny nejčastěji?
 
  • Čisticí přípravky – pro hloubkové čištění.
  • Tonery – pro pravidelnou exfoliaci a udržení čistoty pórů.
  • Séra a krémy – pro cílenou péči proti akné a regulaci mastnoty.

V čem se liší AHA a BHA kyseliny?

Hlavním rozdílem mezi BHA a AHA kyselinami je to, že BHA jsou rozpustné v tucích, zatímco AHA jsou rozpustné ve vodě. Díky tomu pronikají BHA kyseliny hlouběji do pórů, kde svádí boj proti akné a černým tečkám. AHA kyseliny jsou účinnější na povrchu pleti, kde přispívají k odstraňování odumřelých buněk a podporují sjednocení tónu pleti. Při ranním použití AHA kyselin nezapomeňte na důkladnou ochranu proti slunci.
 

BHA kyseliny v kombinaci s ostatními látkami

Při kombinování BHA kyselin s jinými složkami je dobré dodržovat jistá pravidla. Jelikož mohou BHA kyseliny pleť vysušovat, doporučuje se kombinovat je s hydratačními složkami, jako je kyselina hyaluronová.
 
Opatrně s BHA a retinoidy: Kombinace BHA kyselin s AHA kyselinami nebo retinoidy může být pro některé typy pleti příliš dráždivá, což může vést k zarudnutí, šupinatění a citlivosti. Doporučuje se tedy používat BHA během dne (s SPF) a retinoidy večer, případně střídat jejich použití.
 
Vždy je důležité sledovat reakci pleti a přizpůsobit péči individuálním potřebám. Při zavádění BHA kyselin do péče o pleť je dobré začít postupně a náležitě reagovat na jakýkoli náznak podráždění nebo přecitlivělosti.
 
 
Přečtěte si:

Foto: Freepik.com

Připravil/a pro vás Veronika Decsy

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít