Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Obličej Líčení očí (nejen) pro začátečníky

Líčení očí (nejen) pro začátečníky

Líčení očí (nejen) pro začátečníky

3. listopadu 2023 od Anežka Šebková

3. listopadu 2023 3 minuty čtení
Připravil/a Anežka Šebková

Patříte mezi vyznavače precizně naneseného a slušivého očního líčení? Tak to jste u nás správně. Naučíme vás nejen to, jak si připravit oční okolí, nanést stíny a řasenku, ale i jaké odstíny vybrat podle barvy a typu vašich očí. Tak pojďme na to.

Čeho se jako začátečník, ale i pokročilý vyvarovat?

  • Nikdy nenanášejte make-up na nevyčištěnou pleť

Pokud budete na pleť nanášet make-up, aniž byste ji předem řádně vyčistili, koledujete si o závažné kožní problémy, jakými jsou různé druhy vyrážek včetně akné.

  • Nespěte s make-upem

Make-up může během spánku nadělat dost velkou neplechu. Pokožka přes něj špatně dýchá, proto roztahuje póry, do kterých se make-up usazuje.

  • Nepoužívejte špinavé kosmetické štětce

Stejně tak vám může na problémy s pletí zadělat i používání špinavých štětců. Starejte se o ně a pravidelně je myjte.

  • Nevynechávejte úpravu obočí

Obočí má velkou moc. Rámuje celý obličej a váš finální make-up může buď podtrhnout, nebo zcela zhatit. Proto nevynechávejte péči o něj. (Ale pozor, vždy se držte přirozenosti, černé obočí přísně dokreslené sytou tužkou na obočí opravdu není to pravé ořechové.)

Na co se jako začátečník, ale i pokročilý zaměřit?

Líčení může být zábavné a může se stát vaším originálním podpisem. Nezapomínejte ale na to, že přirozenost nikdy nevyjde z módy a nemá cenu před zrcadlem trávit dlouhé hodiny, obzvlášť když jste začátečník. Váš první signature look by měl být jednoduchý. Stačí oční stíny, řasenka, tvářenka a pro zvýraznění v rámci večerního líčení oční linka a rtěnka. Ale pamatujte: co se týče make-upu – méně je opravdu více.

  • Obličej

Správný odstín make-upu či tónovacího krému rozpoznáte podle barvy pleti na krku a v dekoltu.

  • Tváře

Po nanesení make-upu přichází řada na tvářenku, která rozbije jednolitou masku, vytvořenou krytím.

  • Oči a obočí

Zvolte oční stín, který vám padne (jak ho vybrat, se dozvíte níže), pro zvýraznění doplňte řasenku i oční linkou, použijte třeba Gabriella Salvete Party Calling tužka na oči (koupit v e-shopu), která je díky zúženému hrotu velmi přesná. Nezapomeňte tužkou nebo kartáčkem na obočí upravit jeho tvar a usměrnit neposedné chloupky.

  • Rty

Vyberte si rtěnku, která bude ladit s odstínem vaší pleti. Přes den noste jemnější odstíny, večer zvolte například nestárnoucí rudou klasiku.

Jednoduché denní líčení očí: Postup krok za krokem

1. Příprava pleti

Než začnete se samotným líčením, je zcela nezbytné pleť řádně vyčistit. Toho dosáhnete za pomoci čisticího gelu (například Garnier Skin Naturals rozjasňovací čistící gel s vitamínem C (koupit v e-shopu)) a odličovačů, které lze použít jak před líčením, tak hlavně i před spaním (Ziaja Odličovač očí dvoufázový (koupit v e-shopu) a Garnier Skin Naturals dvoufázový odličovač očí (koupit v e-shopu)). Pak už jen stačí nanést oblíbené sérum, olejíček a oční a denní krém a vaše pleť bude připravena!

2. Úprava očního okolí

Když máte pleť patřičně nachystanou, na řadu přichází podkladová báze pod oční stíny a korektor. Použijte například produkt Dermacol Báze pod oční stíny (koupit v e-shopu), který fixuje oční stíny a prodlužuje jejich bezchybný vzhled. Poté korektorem naneste dvě tečky na víčko a houbičkou je rozťupejte. Zakryjte samozřejmě i kruhy pod očima.

3. Neutrální oční stín do záhybu pod obočím

Použijte větší štětec a neutrální odstín, který aplikujte pouze do oblouku pod obočím. Tím sjednotíte barvu pokožky nad okem a zároveň definujete spodní okraj obočí.

4. Tmavší stín okolo vnějších koutků očí

Nyní přišel čas na postupné tvarování a stínování očí. K tomu využijte o něco tmavší stín než na oblouk pod obočím. Naneste jej kolem vnějších koutků očí a na linii spodních řas. V této fázi už si můžete všimnout, jak se vaše oči stávají výraznějšími.

5. Lesk a záře do středu víček

Aby oči nepůsobily matně a bez života, použijte oční stíny se třpytkami Miss Sporty oční stíny Quatro 413 (koupit v e-shopu). Pro začátek volte ten nejsvětlejší odstín z paletky a tah štětcem veďte od středu očních víček až k jejich vnějšímu okraji.

6. Finiš v podobě řasenky a možná i oční linky

Důležitým krokem na závěr je nanesení řasenky. Nejdříve si řasy natočte – Diva & Nice Kleště na řasy (koupit v e-shopu) a pokračujte dvěma až třemi vrstvami řasenky, kterou veďte od kořínků po konečky. Ti odvážnější či zkušenější mohou vyzkoušet i další zvýraznění tužkou na oči. Tu aplikujte těsně nad linii řas a štětcem rozetřete – k tomu použijte třeba Miss Sporty tužka na oči Designer (koupit v e-shopu) nebo Flormar Tužka na Oči Voděodolná (koupit v e-shopu).

Tip redakce:

Čeká vás party? Dopřejte svým očím maximální zvýraznění nalepením umělých řas. Doporučujeme: Gabriella Salvete Party Calling Catchy umělé řasy (koupit v e-shopu) a Diva & Nice Lepidlo na umělé řasy clear-white waterproof (koupit v e-shopu).
Láká vás kouřové líčení, které je beauty vládcem každé sezóny? V tom případě si přečtěte:

Líčení podle barvy a typu očí

Líčení hnědých očí

Hnědé oči si mohou dovolit opravdu širokou škálu barevných odstínů. Čím chladnější zvolíte, tím víc své oči zvýrazníte. Své okolí naprosto oslníte, pokud zvolíte velmi studené stříbrné stíny (Miss Sporty mono oční stíny Studio Color 050 (koupit v e-shopu)).

  • Barvy, které sluší hnědým očím:

    • šedá a stříbrná,

    • modrá,

    • zelená,

    • fialová,

    • světle růžová,

    • nude barvy,

chladné a třpytivé tóny (Miss Sporty oční stíny Quatro 415 (koupit v e-shopu)).

Líčení modrých očí

Naopak u očí modrých jejich zvýraznění podtrhnou barvy teplé.

  • Barvy, které sluší modrým očím:

    • oranžová,

    • hnědá,

    • broskvová,

    • cihlová,

    • sytě růžová,

    • zlatá.

Líčení zelených očí

K zeleným očím pasují výrazné syté barvy, ale i jemné pastelové a zemité.

  • Barvy, které sluší zeleným očím:

    • svěží zelená,

    • cihlová,

    • pastelově růžová,

    • nude barvy,

    • zlatá,

    • chladné metalické odstíny.

Líčení šedých očí

Šedé oči mají tu výhodu, že jim sluší takřka každá barva. Díky zvolenému odstínu můžete ovlivnit vzhled svých očí. Když použijete oranžové, měděné či cihlové, budou vaše oči vypadat více modře. Tmavé kaštanové, vínové a fialové barvy zase způsobí, že vaše oči budou více do zelena. Pokud chcete chladný a přirozeně šedý pohled, sáhněte po šedých, stříbrných a černých očních stínech.

Líčení velkých očí

Velké oči si zaslouží takové líčení, které podtrhne dramatický pohled. Velkým očím sluší silné oční linky, kouřové stíny, třpytivý make-up, výrazné barvy očních stínů, ale i nude líčení.

Líčení malých očí

Pokud máte malé oči, vyhněte se tmavým očním stínům a silným linkám. Místo toho sáhněte po třpytivých světlých odstínech a teplých tónech (které najdete v paletce Gabriella Salvete Party Calling paletka očních stínů 9 (koupit v e-shopu)), které pohlcují světlo a pomohou oči rozjasnit.

Líčení zapadlých očí

Zapadlé oči zvýrazníte tmavším stínem, který naneste kolem vnějších koutků oka. Pokračujte o něco světlejším odstínem a ten veďte od středu oka až ke konci obočí. Plochým štětcem oční stíny rozmažte do ztracena a vytvořte přirozený přechod.

Foto: Freepik.com

Připravil/a pro vás Anežka Šebková

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít