Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Obličej Péče o pleť v digitálním věku: Jak chránit pokožku před modrým světlem?

Péče o pleť v digitálním věku: Jak chránit pokožku před modrým světlem?

Péče o pleť v digitálním věku: Jak chránit pokožku před modrým světlem?

2. dubna 2024 od Veronika Decsy

2. dubna 2024 2 minuty čtení
Připravil/a Veronika Decsy

Dříve bylo největším postrachem pro kůži slunce, v dnešní digitální době se vedle UV záření skloňuje také „příbuzné“ modré světlo. To vyzařuje z obrazovek počítačů a mobilů, do kterých denně několik hodin hledíme, a škodí nejen našim očím, negativní vliv má také na pokožku.

Modré světlo: Přítel, nebo nepřítel?

Co je modré světlo? Je součástí viditelného spektra světla, má energii a vlnovou délku odlišnou od ostatních barev. Toto světlo, přicházející jak ze slunce, tak z našich oblíbených digitálních zařízení, může regulovat náš biologický rytmus a povzbuzovat pocity bdělosti. Vedle toho má ale také řadu negativ: ničí oči a kazí zrak, stejně tak ovlivňuje zdraví pokožky. Pojďme se ponořit do toho, jak můžete svou pleť před modrým světlem chránit, aniž byste museli úplně vypnout všechny své obrazovky. Zároveň se dozvíte, jak využít modré světlo ve prospěch pleti.

Modré světlo na akné a jiné kožní neduhy

Začneme u toho dobrého. Modré světlo má v určitém množství i pozitivní dopady na zdraví a vzhled pokožky. Při kontrolovaném použití ve formě terapie modrým světlem může toto záření pomoci regulovat produkci mazu a snížit zánět, což vede ke zlepšení stavu pokožky.
 
  • Léčba akné: V dermatologii se modré světlo používá na akné. Propionibacterium acnes, bakterie zodpovědná za akné, je citlivá na modré světlo a pod jeho září dochází k ošetření aknózní pokožky.
  • Hojení ran: Modré led světlo stimuluje produkci kolagenu a elastinu, což podporuje hojení ran.
  • Zvýšení produktivity a zlepšení nálady: Modré světlo stimuluje v těle produkci serotoninu, hormonů, které hraje důležitou roli v regulaci nálady a spánku.

Negativa modrého světla

Diskutovanější je však škodlivost modrého světla, kterou pociťuje především citlivá pleť. To je dáno z největší části nadměrným vystavováním se modrému světlu.
 
  • Předčasné stárnutí: Modré světlo rozkládá kolagen a elastin, což vede k tvorbě vrásek, ochablé pleti a ztrátě elasticity.
  • Hyperpigmentace: Stimuluje produkci melaninu, čímž přispívá k tvorbě tmavých skvrn a nerovnoměrnému tónu pleti.
  • Zánětlivost: Aktivuje zánětlivé procesy v pokožce, které mohou vést k zarudnutí, podráždění a akné.
  • Digitální únava očí: Dlouhodobé vystavování se modrému světlu může vést k únavě očí, jejich vysoušení, pálení, rozmazanému vidění a bolestem hlavy.
  • Narušený spánek: Potlačuje produkci melatoninu, hormonu spánku, čímž narušuje spánkové cykly.

Každodenní péče o pleť vystavovanou modrému světlu

Vytvořte si jednoduchou rutinu péče o pleť, která vám pleť před modrým světlem ochrání a zároveň na konci dne vyživí. Především pokud máte citlivou pleť, je nesmírně důležité vyvážit expozici modrému světlu. Přírodní péče o pleť a produkty speciálně formulované pro citlivou pokožku pomohou posílit ochrannou bariéru pokožky a minimalizují potenciální podráždění. Vyzkoušejte Purity Vision Bio levandulová voda (koupit v e-shopu).

Správné čištění pleti

Prvním krokem v každodenní péči o pleť by mělo být dvoufázové čištění pleti. Odlíčíte při něm make-up a odstraníte nečistoty a mikroskopické částice prachu, které blokují póry a přispívají k poškození pokožky. Vyhovovat by vám mohl například Floré Čisticí pleťový gel bílá lilie & zelený čaj (koupit v e-shopu) nebo Floré Čisticí pleťový gel tea tree olej (koupit v e-shopu).
 

Péče o pleť bohatá na antioxidanty 

Antioxidanty, jako je vitamin C, E a kyselina ferulová, mohou chránit kůži před poškozením způsobeným volnými radikály, včetně těch, které generuje modré světlo. Začlenění produktů s vysokým obsahem antioxidantů do vaší rutiny poskytne pleti další obrannou linii. Vyzkoušejte například hloubkovou péči Mooyam Vitamin C Serum pleťová maska (koupit v e-shopu).
 

Hydratace a regenerace

Zajistěte své kůži dostatek hydratace a regenerace. Produkty obsahující kyselinu hyaluronovou, ceramidy a peptidypomáhají posílit bariérovou funkci kůže, čímž se snižuje negativní vliv externích faktorů, včetně modrého světla. Dopřejte své pleti péči v podobě Nivea Skin Moisture hydratační textilní maska (koupit v e-shopu) či Ellie Hyaluron Boost omlazovací pleťová maska (koupit v e-shopu).

Ochrana proti slunečnímu záření

Ačkoli to může znít překvapivě, denní používání širokospektrálního opalovacího krému chrání vaši pokožku nejen před UVA a UVB zářením, ale také před škodlivými účinky příbuzného modrého světla. Vsaďte na BB krémy, které nejenže ochrání před škodlivým zářením, ale ještě sjednotí barvu a texturu pleti.

Modré světlo a melatonin: Dopřejte si digitální detox

Omezte vystavování se modrému světlu. Stanovení „bezsvětelných“ intervalů během dne a zejména před spaním vám pomůže docílit lepšího spánkového cyklu a navíc ulevíte i pleti. Modré světlo negativně ovlivňuje tvorbu melatoninu, čímž vás připravuje o drahocenný spánek.
 

Použití ochranných brýlí

Brýle s filtrem modrého světla blokují část modrého světla vyzařovaného z obrazovek. Jsou dostupné v různých variantách, takže si snadno vyberete ty, které vám budou nejvíce vyhovovat i slušet.
 

Další digitální hrozba: Tech neck

Při častém používání mobilních telefonů a počítačů dochází k předklonu hlavy do polohy hlavy, která způsobuje tzv. „tech neck“. V této pozici se kůže na přední části krku svrašťuje, čímž se tvoří hluboké linie a vrásky. Vlivem dlouhého sezení před počítačem bez dostatku fyzické aktivity dochází v oblasti krku k ochabnutí svalů a povislé pleti.

Tipy pro péči o kůži na krku

Při každodenní péči o pleť nezapomínejte právě na krk a dekolt. Ty mají s obličejem mnoho společného, od vystavování se slunci až po tvorbu vrásek či hyperpigmentaci.
 
  1. Používejte péči proti vráskám. Aplikujte přípravky s obsahem retinolu, kyseliny hyaluronové a dalších látek, které redukují vrásky a zpevňují pleť. Hodit by se vám mohla například Purity Vision Bio růžová voda (koupit v e-shopu). Přes den nezapomínejte na krémy s SPF.
  2. Cvičte krční svaly. Existuje celá řada cviků, které posilují krční svaly a pomáhají tak předcházet diagnóze „tech neck“. Stejně tak je důležité pravidelné protahování a občasná masáž.
 

Přečtěte si:

Foto: Freepik.com

Připravil/a pro vás Veronika Decsy

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

x
Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít