Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Obličej Prořezávání zubů: Jak ho poznat, jak dlouho trvá a jak dětem ulevit?

Prořezávání zubů: Jak ho poznat, jak dlouho trvá a jak dětem ulevit?

Prořezávání zubů: Jak ho poznat, jak dlouho trvá a jak dětem ulevit?

2. března 2024 od Eva Suchomelová

2. března 2024 4 minuty čtení
Připravil/a Eva Suchomelová

Prořezávání zoubků u dětí je pro mnohé těžkým obdobím. Nejen pro děti, ale i pro rodiče. Naštěstí existuje mnoho metod, jak dětem při prořezávání zubů ulevit od bolesti a svědění dásní. Kdy se začínají prořezávat zoubky a jak dlouho to trvá?

Jak poznat prořezávání zoubků?

Jak vypadá prořezávání zoubků? Jestli vaše miminko začalo silně slinit a sahat si prsty do úst, je pravděpodobné, že muzačaly růst zoubky. Růst prvních zubů může provázet i zarudnutí, otok dásní a začervenání tváří. Často se také stává, že dítko je podrážděné a mrzuté a vyžaduje mnohem více vaší pozornosti. 
 

Kdy se prořezávají zoubky?

Prořezávání zubů u dětí obvykle  začíná mezi 4.- 6. měsícem, ale může to být i v období kolem 1 roku. Každé dítě je jiné, proto než začnete z neobvyklého chování dítěte obviňovat růst zoubků, zkontrolujte, zda děťátku nic důležitého nechybí nebo zda mu něco nevadí. První zub ovšem nevykoukne hned a často si dává na čas i několik měsíců.

Jak dlouho se prořezávají zoubky?

Mnoho rodičů se bojí a neví, kdy rostou první zuby, proto mohou po zubařích chtít třeba rentgen, zda má dítě mléčné zoubky opravdu připravené v dásních. Není ale žádný důvod k panice. Prořezávání prvních zubů většinou trvá zhruba do věku 2,5 roku a může se protáhnout až do 3 let. Prvních zoubků, tedy těch mléčných, je 20. Do konce prvního roku se obvykle prořezává 8 a do konce druhého roku dalších 8 zubů. 
 

Které zuby rostou jako první?

První zuby jsou většinou jedničky a postupně se vyvíjejí v párech až po stoličky. Prořezávání šestek u dětí přijde na řadu až v poslední fázi zhruba ve věku kolem 2 let.
projevy

Co na prořezávání zubů a jak dětem ulevit?

První zuby u miminka mohou být stresujícím obdobím pro děti i rodiče. Jestliže všechno svědčí pro to, že se zoubky daly do růstu, máte více možností, jak dítěti od nepříjemných pocitů až bolesti ulevit.
 

1. Masážní gely

Na trhu jich je celá řada, a to jak se znecitlivující složkou, tak bez ní. Sáhněte po gelech bez znecitlivující složky, ale také bez cukru a alkoholu. Mnohé jsou svým složením vhodné pro celou rodinu i při dalších drobných obtížích v dutině ústní, jako jsou např. afty a jiné.
 
Tip redakce:
Vyzkoušejte masážní gely před použitím hodně zchladit v mrazničce.

 

2. Kousátka

Dobře známá kousátka nejsou pouhou hračkou. Právě v době prořezávání prvních zubů mohou přinést dítěti velkou úlevu.Vhodná jsou kousátka z nezávadného materiálu, případně chladivá kousátka, protože chlad obecně mírní otok dásní. Jen nezapomeňte, že kousátko musíte nechat chladit v chladničce, nikoli v mrazáku!
 

3. Čípky proti bolesti

Pokud začnou být projevy růstu prvních zoubků bouřlivější, dítě se pořádně nevyspí, je na řadě sáhnout po poradě s dětským lékařem k přípravkům z lékárny. Při opakovaně proplakaných nocích lze podat analgetikumVhodný je například i paracetamol nebo ibuprofen.
 

Jídlo jako náhrada kousátka

Některé maminky dávají dětem místo kousátka žvýkat kousky ovoce nebo pečiva. Zde záleží na věku dítěte: do 6 měsíců věku hrozí riziko vdechnutí, ale např. 10měsíční kojenec i bez prořezaných zubů už dokáže jíst větší kousky potravy a polykat je bez rizika. Pro žvýkání větších kousků není tak podstatné, zda dítě má, nebo nemá zuby, ale jeho věk

Jak čistit první zoubky?

Základem péče o první zoubky je zoubek dítěti správně čistit. K tomu slouží různé typy dětských kartáčků, zpočátku jde nejčastěji o tzv. „prsťáček“ neboli malý návlek na prst se štětinkami, jímž rodič dítěti první zuby čistí. Lze jím také přejíždět dásně s ještě neprořezanými zuby – tím dítěti pomůžete od protivného svědění dásní, a možná dokonce předejdete bolesti.
 
Tip redakce:

Mimochodem, znáte tu tradici, podle které ten, kdo u dítěte první najde první zub, dostává od hlavy rodiny na šaty? Původně tedy látku podle vlastního výběru, později hotovost na nákup nového oblečení. Tak doporučujeme dobře hlídat, abyste byli za svou péči v nelehkém období zoubků dostatečně oceněni.
první zub

Kojení a první zuby: Jde to dohromady?

Kojí-li maminka dítě, kterému již narostlo několik mléčných zubů, může se snadno stát, že ji dítě opakovaně při kojení kousne. Jak na to reagovat? Zkuste si vypomoci použitím kloboučku, který bradavky chrání. Vhodné je nechat dítě sát 15 minut, technika sání totiž použití zubů vylučuje. Ovšem jakmile má dítě pocit nasycení, začne si s bradavkou pohrávat a pak může nechtěně kousnout. Jsou i kojenci, kteří hltavě pijí 5-8 minut a jsou nasyceni. Pak je na místě kojení ukončit.
 
Přečtěte si také:

Zdroj foto: Shutterstock

Připravil/a pro vás Eva Suchomelová

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít