Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Obličej Expertka radí: Správný zubní kartáček pro děti je základ

Expertka radí: Správný zubní kartáček pro děti je základ

Expertka radí: Správný zubní kartáček pro děti je základ

5. srpna 2018 od Eva Suchomelová

5. srpna 2018 4 minuty čtení
Připravil/a Eva Suchomelová

Máte pocit, že výběr dětského kartáčku začíná a končí u označení věkové kategorie? Vyvedeme vás z omylu a zároveň se vás pokusíme provést širokou škálou dětských kartáčků, které jsou na trhu. Odkdy si vlastně mohou děti začít zuby čistit samy? A je lepší klasický kartáček na zuby, nebo raději elektrický? Na to vše jsme se vyptali dentální hygienistky Kristiny Bendlové, Dis.
Sdílet na facebooku Sdílet na Twitter Sdílet na Pinterest Emailem

S čištěním začít už u prvního zubu

Období růstu zoubků je vždycky náročné – jak pro maminku, tak i pro její děťátko, které svoji nespokojenost dává najevo přinejmenším mrzutostí či pláčem, v horším případě se připojí i teplota či zažívací potíže. A teď přichází na řadu důležitá otázka, odkdy je potřeba vlastně začít zuby čistit? A čím vlastně? „Tzv. prsťáčkem už lze masírovat dásně i bez zubů, např. v době prořezávání. Jinak první prořezaný zub je potřeba hned začít čistit – stačí prsťáčkem bez pasty nebo pastou bez fluoridu. Lze používat i ten nejmenší kartáček,“ vysvětluje dentální hygienistka Kristina Bendlová. Nutno dodat, že masáží prsťáčkem ulevíte svému miminku od nepříjemných pocitů v dásni, svědění či tlaku. Je to alternativa ke kousátku, přičemž existují i kombinace obojího – např. MAM Bite & Brush Teether. Klasický gumový prsťáček spolu s pastou bez fluoridu nabízí třeba sada NUK Tooth & Gum Teethbrush a první minikartáček, jehož opačná strana slouží jako kousátko, je např. Jordan Step 1 kartáček pro batolata 0-2 roky. V tomto věku je samozřejmostí, že zoubky dítěti čistí rodič.

prsťáček

Kartáček pro mléčné zuby? Čím jednodušší, tím lepší!

Děti, které již chodí do školky, by měly mít čištění zubů kartáčkem jako součást hygienické rutiny dvakrát denně. Od tří let, od období vzdoru, se můžete setkat s tím, že si začnou chtít zuby čistit sami. Učte je správnou techniku nápodobou, nechte je, ať to zkoušejí sami, a vždycky nakonec zuby zkontrolujte a dočistěte. A jak vybírat pro tuto věkovou kategorii ten správný kartáček? „Kartáček pro dítě musí mít dostatečně malou čisticí hlavici, aby se dobře dostal k zadním zubům a k vnitřní straně zubů u jazyka. Zároveň je potřeba dbát na měkkost štětin, je třeba vybírat štětiny co nejměkčí,“ vypočítává kritéria výběru kartáčku Kristina Bendlová. „A vždy by měl mít rovný zástřih štětin a hustě osazené štětiny! Různě tvarované či s různě vysokými štětinami nemají lepší efekt než rovně zastřižené.“ Sama se kloní k názoru, že vhodnější jsou kartáčky z lékárny anebo by se rodiče měli poradit o nejvhodnějším typu kartáčku s dentální hygienistkou. Pro tuto věkovou kategorii se hodí např. Jordan Step 2 kartáček pro 3-5 let.

kartáček pro mléčné zuby

I juniorům dočišťujte

Ačkoli vám školáci už mohou přijít jako samostatné bytosti, které zvládají hygienu bez problémů, u zubní hygieny je přece jen kontrola důležitá. Do cca 10-12 let je potřeba dětem dočišťovat zuby, i když si zuby čistí samy, doporučuje expertka na správné čištění zubů. Velmi kvalitní kartáčky nejen pro tuto věkovou skupinu má například značka Curaprox.


Elektrický kartáček: Ano, či ne?

V poslední době získaly na oblibě kartáčky elektrické. Dají se sehnat i v dětském provedení, ale tady Kristina Bendlová varuje: Když už elektrický kartáček, tak sonický, nikoli rotační – ten není šetrný ke sklovině ani k dásním. Sonický lze u dětí začít používat od 3 let a vždy vybíráme ten s nejmenší hlavičkou. Vždy je nezbytný dohled rodičů, aby zbytečně dítě netlačilo na zuby. Rotační kartáčky nedoporučuji vůbec. Obnažují krčky a zcitlivují zuby.“

elektrický kartáček

Čistota mezi zuby

Zato mezizubní kartáčky už by se měly zařadit do povinné zubní výbavy dítěte ve chvíli, jak se jednotlivé zoubky začnou mezi sebou dotýkat. Zubní kaz se totiž nejčastěji tvoří právě v mezizubních prostorách, kam se s klasickým ani elektrickým kartáčkem nelze dostat. Od kolika let je tedy vhodné mezizubní kartáček do hygieny zařadit? „Od 6 let už lze, ale nejpozději od 14 let, respektive rozhodně ve chvíli, kdy se kompletně dokončí výměna všech mléčných zubů za stálé,“ konstatuje dentální hygienistka. Alternativou je mezizubní nit, ale s tou je účinná technika čištění náročnější než se správně vybraným mezizubním kartáčkem.

Nosí vaše dítě fixní rovnátka? Pak se bez mezizubních kartáčků neobejde, protože při rovnátkách nelze dentální nit použít. A podle čeho se orientovat při výběru mezizubního kartáčku? „Při použití musí na proniknutí mezi dva zuby stačit lehký tlak štětin – kartáček nesmí v mezizubním prostoru ani prokluzovat, ani jej tam vtlačovat příliš velkou silou. Ideální velikost mezizubních kartáčků doporučí zubař nebo dentální hygienista,“ shrnuje pravidla pro výběr Kristina Bendlová.
 

Zdroj foto: Shutterstock

Připravil/a pro vás Eva Suchomelová

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít