Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Obličej Dětské zoubky: Jak o ně pečovat podle věku

Dětské zoubky: Jak o ně pečovat podle věku

Dětské zoubky: Jak o ně pečovat podle věku

18. dubna 2023 od Lenka Knápková

18. dubna 2023 3 minuty čtení
Připravil/a Lenka Knápková

První zoubek u vašeho miminka bývá velkým překvapením a slávou. Věděli jste, že od té doby byste svému dítěti měli začít zuby čistit? Jak o dětské zoubky správně pečovat, jak je čistit nebo jak ulevit při bolestech spojených s růstem mléčného chrupu? Zjistěte vše v našem článku.
Většinou kolem 6. měsíce se u dětí objevuje první zoubek. Nejčastěji to bývají spodní zoubky. Některé maminky si ani nevšimnou, že jejich dětem zub vyrostl, jiné zase trpí spolu s dítětem. Prořezávání může být totiž spojeno s neklidem, plačtivostí, zvýšenou teplotou a také silným sliněním.
Tip redakce:
Pořiďte dítěti chladivé kousátko
MAM Mini cooler & clip extra lehké kousátko pro děti (koupit v e-shopu), které má strukturovaný povrch pro větší úlevu při prořezávání zoubků a zároveň pomáhá masírovat dásně a zmírňuje tak bolest. Před použitím můžete dát kousátko do ledničky pro větší chladivý úlevný efekt.

Kdy začít čistit?

Péče o zuby u dětí od 1 roku do 3 let

Kolem prvních narozenin by dítě mělo absolvovat prohlídku u zubního lékaře, který zkontroluje chrup, dásně a také již prořezané zoubky. V tomto věku už pořiďte dítku odpovídající malý zubní kartáček s měkkými štětinami CURAPROX Curakid (koupit v e-shopu). Zoubky čistěte jemnými krouživými pohyby, vždy ráno a večer. Nezapomeňte na elmex® Kids Zubní pastu pro děti od prvního zoubku do 6 let (koupit v e-shopu) s jedinečným aminfluoridem pro speciální ochranu mléčných zubů dětí.

Péče o zuby u dětí od 3 do 6 let

Děti v tomto věku by se už měly pozvolna začít učit čistit chrup samy, zejména správný nácvik držení kartáčku i samotné čistění. I tak by zuby dětem měli stále čistit rodiče a kolem 6 let věku dítěte by měl rodič nejen dohlížet, a také dočišťovat špatně dostupná místa. Zpříjemněte dětem každodenní rituál a potěšte je kartáčkem s jejich oblíbeným hrdinou, třeba Colgate® Kids Minions / Trolls Zubním kartáčkem pro děti ve věku 26 let (koupit v e-shopu). Větší děti už si mohou zuby dočišťovat pomocí jednosvazkového kartáčku Dentamax Medical Jednosvazkový zubní kartáček ultra měkký (koupit v e-shopu) nebo zubní nitě.
Tip redakce:
Informace, že první zuby stejně vypadnou, a tudíž není potřeba o ně tolik pečovat, je samozřejmě mylná. Naopak, čím lépe a důkladněji se budete o mléčný chrup dětí starat, tím zdravější pak bude trvalý chrup a ušetříte jim v dospělosti zbytečné problémy se zuby.
Zásady správného čistění:
Aby se děti naučily správně si čistit zuby, musíme jim jít příkladem a čistit jim zoubky správně. Zuby nedřete, čistěte krátkými, šetrnými krouživými pohyby a postupujte systematicky.
  • Zuby čistěte 2 minuty.
  • Nejprve začněte kousacími ploškami.
  • Poté přejděte na vnější strany zubů.
  • Pak pokračujte vnitřními povrchy zubů.
  • Čistěte nejprve u horních zubů a poté u dolních.
  • Věnujte pozornost okraji dásní a těžko přístupným zadním zubům.

Péče o zuby u dětí od 6 let

V tomto věku už by si děti měly čistit zuby samy, ale i tak doporučujeme dohled dospělého. Předejdete tak zbytečným zubním kazům a bolavým zoubkům. Zvlášť v tomto věku je důležité zuby čistit důkladně, dochází totiž k postupnému vypadávání mléčného chrupu a růstu trvalých zubů.
Pro kluky:
Zkuste Colgate® Kids Batman / Wonderwoman Dětský zubní kartáček měkký 6+ (koupit v e-shopu).

Pro holčičky:
Určitě ocení květinový design kartáčku Jordan Zubní kartáček dětský 6–9 let (koupit v e-shopu).
Větší školáky už učte také pravidelnému používání produktů, jako je ústní voda, zubní nit nebo mezizubní kartáčky. Doporučujeme pro děti speciálně vyvinutou Listerine Smart Rinse Mild Berry Ústní vodu (koupit v e-shopu), která zbarvuje částečky, jež kartáček nevyčistil, a při vyplivnutí vody do umyvadla ukazuje dítěti výsledek. Zároveň má příjemnou jahodovou příchuť a chrání a posiluje zoubky.
Tip redakce:
Pro efektivnější a zábavnější čistění pořiďte dětem Oral-B Junior Elektrický zubní kartáček Hvězdné války s designem od Brauna (koupit v e-shopu), který má dva režimy čistění a lze ho jednoduše propojit s aplikací v chytrém telefonu, díky níž dítě uvidí, jakou část má čistit a zda čistí správně.
Nezapomínejte na prevenci zubního kazu u dětí
V prevenci zubního kazu u dětí je důležité nejenom samotné čistění zubů, ale i potraviny a omezení cukru v potravě. Nedávejte dětem příliš sladkostí, džusů a zcela vynechejte sladké a slazené nápoje.

Foto: Shutterstock

Připravil/a pro vás Lenka Knápková

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít