Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Obličej Jak správně čistit dětem zoubky

Jak správně čistit dětem zoubky

Jak správně čistit dětem zoubky

25. července 2018 od Eva Suchomelová

25. července 2018 0 minut čtení
Připravil/a Eva Suchomelová

Čistíte svým dětem zuby? A čistíte je správně? O tom, jak správně postupovat a odkdy se dětem začít starat o chrup, jsme si povídali s Monikou Sojkovou, Dis., dentální hygienistkou z Dentální kliniky Jan Stuchlík.
Sdílet na facebooku Sdílet na Twitter Sdílet na Pinterest Emailem

V jakém věku je vhodné začít pečovat o dětské zoubky?

Monika Sojková: S prvním prořezaným zubem. Možná se to zdá předčasné, ale jde hlavně o to, aby si dítě na čištění zubů zvyklo. Učit dítě čistit si zuby pravidelně je nutné od útlého dětství. Tento rituál mu pak zůstane na celý život.


Čím je dobré dětem začít čistit zuby?

Monika Sojková: Existují speciální kartáčky pro každou věkovou kategorii. Já doporučuji začít používat klasický dětský kartáček s měkkými vlákny a malou hlavou. Čím měkčí, tím lepší. Zásadní ovšem je, aby rodiče nenechali dítě si s kartáčkem jen hrát, ale spíše se chopili kartáčku sami a dítěti zoubky řádně vyčistili. I když je to často velmi náročný, až nemožný proces.

čištění dětských zoubků

Kdy začít používat u dětí zubní pastu?

Monika Sojková: Zubní pasta není to hlavní. U malých dětí doporučuji čistit zuby bez pasty pouze s vodou a následně jen s navlhčeným kartáčkem. Malé množství pasty můžete dávat v momentě, kdy má už dítě určitý návyk. Malým dětem může pěna z pasty vadit a vzhledem k tomu, že mechanické čištění je to hlavní, není důvod dítěti pastu nutit.


Je ústní voda vhodná pro děti?

Monika Sojková: Není, většina ústních vod obsahuje alkohol, tudíž pro děti určitě není vhodná. Samozřejmě existují i dětské ústní vody, ale i ty mají většinou věkové omezení třeba od šesti let dítěte.

Tip redakce:
Dětské ústní vody mohou děti používat, ale podle odbornice nejsou k udržení zdravého dětského chrupu nutné. Zásadní jsou kvalitní kartáčky a používání mezizubních kartáčků.


dentální nit

Co dalšího je dobré zařadit do arzenálu v péči o dětské zoubky?

Monika Sojková: Doporučuji používat i zubní nit, ale až v momentě, kdy dítě při čištění zubů spolupracuje. Kolem šestého roku by mělo dítě vědět, že standardní denní hygiena zahrnuje čištění zubů měkkým kartáčkem s malým množstvím dětské pasty s fluorem a čištění mezizubí pomocí dentální nitě. Pokud vše dobře zvládá, pak je vhodné pomalu začít používat i mezizubní kartáčky. Určitě doporučuji návštěvu dentální hygienistky/hygienisty, která/ý pro dítě vybere vhodné mezizubní kartáčky a názorně mu ukáže, jak s kartáčky správně pracovat.


Kdy je vhodné zajít poprvé s dítětem k zubaři? Mně pediatrička radila zajít už o prvních narozeninách dítěte, jiné děti poznaly zubařskou prohlídku až ve školce. Co je správně?

Monika Sojková: Nejlepší je, když maminka bere dítě na své pravidelné zubní prohlídky s sebou. Od prvního roku je to zcela adekvátní. Zubní lékař se podívá, zda zoubky rostou správně a zkontroluje i stav dásní. Velmi důležité ale je, aby se dítě seznámilo s prostředím ordinace co nejdříve a zvyklo si na počínání zubního lékaře. V momentě, kdy se objeví problém a dítě se dostane do zubařského křesla prvně až s bolestí, bude mít toto prostředí spojeno s velkým traumatem. Brzkou prevencí se může předejít mnoha potížím.

zubní prohlídka

Co je největším problémem dětských zoubků? Lze tomu předejít? Případně jak?

Monika Sojková: Největší problém je určitě čištění zubů. Rodiče si musí uvědomit, že dítě není schopné si zuby vyčistit správně. Doporučuji rodičům, aby dítěti do šestého roku s čištěním zubů pomáhali. Určitě jsou problémem různé slazené nápoje a obecně přemíra sladkostí. Důležitou, ba nedílnou součástí prevence je správné čištění zubů, včasné a pravidelné preventivní prohlídky jak u zubního lékaře, tak u dentální hygienistky a vyvážená strava.

Tip redakce:
Jak nejlépe děti motivovat? Nejúčinnější je vždycky vlastní příklad rodičů. Dětem i tak přijde přejíždění zubů kartáčkem po dobu 2-3 minut nudné, a tak jim rituál čištění zubů udělejte trochu zábavnější. Zkuste například měřit čas malými přesýpacími hodinami. Můžete jim k tomu vyprávět o tom, jak právě "vymetají" bakterie ze zoubků, aby jim tam neudělaly zubní kaz, klukům z toho udělejte souboj s bakteriemi.

 

Zdroj foto: Shutterstock

Připravil/a pro vás Eva Suchomelová

Související články

3 komentářů k článku
Sonia Gabryšová 11.října 2018
Dobrý den, moc děkuji za článek. Otázka: doporučujete elektrické kartáčky dětem, či všeobecně? Každý zubař má trochu jiný názor, záleží i na typu?
Děkuji, Sonia
Lenka Sedláčková 3.srpna 2018
Myslím si, že paní co v článku udílí rady jak se starat o dětské zoubky, sama děti nemá a i některé odborné rady mi připadají poněkud mimo...
Lenka Sedláčková 3.srpna 2018
Myslím si, že paní co v článku udílí rady jak se starat o dětské zoubky, sama děti nemá a i některé odborné rady mi připadají poněkud mimo...

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít