Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Obličej 5 tipů, jak se vyhnout vzniku pigmentových skvrn

5 tipů, jak se vyhnout vzniku pigmentových skvrn

5 tipů, jak se vyhnout vzniku pigmentových skvrn

31. května 2021 od Vanda Vízková

31. května 2021 3 minuty čtení
Připravil/a Vanda Vízková

Jsou malé i větší, především jsou ale výrazně tmavší a viditelnější než okolní pokožka. Výskyt pigmentových skvrn neboli hyperpigmentace pokožky je sice ovlivněn genetikou i věkem, ale přesto to neznamená, že vzniku minimálně některých z nich nemůžete zabránit!

1. Nechoďte bez SPF na slunce – nikdy!

Tuhle radu jste slyšela už asi milionkrát, jenže co naplat – ono na tom vážně záleží! Zvláště pokud máte světlou pleť nebo jste náchylnější k tvorbě pigmentových skvrn. V tom případě se namažte opalovacím krémem, BB krémem nebo make-upem s minimálním SPF 30, lépe ale 50, i když půjdete pouze vynést odpadky. Pokožka má totiž paměť a tam, kde skvrny již byly, se velmi rychle a snadno vytvoří znovu.
Tip redakce:
Ochrannou funkci opalovacího krému a zároveň pečující vlastnosti krému proti vráskám v sobě dokonale snoubí
NIVEA Sun Pleťový krém na opalování proti vráskám Q10 OF50 (koupit v e-shopu). Je lehký, nelepí, bojuje proti pigmentovým skvrnám způsobeným slunečním zářením a v klidu ho můžete použít i na oblast kolem očí.

2. Nenanášejte parfém na odhalená místa

Voníte se na krku i za ušima a zdá se vám, že se na místech aplikace parfému začínají tvořit hnědé flíčky? Může to tak být! Případy, kdy po nanesení parfému vzniknou pigmentové skvrny, nejsou ojedinělé. Éterické silice obsažené v parfémech v kombinaci se slunečními paprsky mohou na pokožce vyvolat vznik pigmentace. Parfém proto nanášejte na místa, která slunci nevystavujete, anebo jej stříkněte před sebe a tímto aerosolem projděte. Budete vonět, ale koncentrace vonných a dráždivých látek na kůži nebude tak kritická.

3. Nemačkejte si pupínky a nerýpejte ranky

Vzniku pigmentových skvrn se můžete dočkat i poté, co si příliš intenzivně a opakovaně mačkáte pupínky nebo sloupáváte jeden a ten samý stroupek. Dojde k zánětu v pleti a melanocyty vyprodukují nadbytek pigmentu – na místě bývalého pupínku nebo ranky a v jejich okolí se objeví pigmentová skvrna. Dobrou zprávou je, že tyto pigmentové skvrny mohou díky obnově pokožky časem vymizet, ale není to pravidlem.
Tip redakce:
Ať už jsou vaše pigmentové skvrny nové nebo staršího data a vznikly z různých příčin, můžete k jejich zesvětlení vyzkoušet
NIVEA Sérum proti pigmentovým skvrnám Cellular Luminous 630 (koupit v e-shopu). Za 8 týdnů slibuje snížit intenzitu skvrn až o 50 % a další zlepšení jejich stavu během následného používání.

TIP: Další přípravky pro zlepšení stavu pleti i zesvětlení pigmentových skvrn najdete v prodejnách Teta drogerie i na e-shopu (pokračovat na e-shop).

4. Nepřehánějte to s mechanickou exfoliací

Mechanický nebo chemický peeling mohou stav pleti, a tím i výskyt pigmentových skvrn, výrazně zlepšit. Ale tak jako se vším i v tomto případě platí, že všeho moc škodí. Silná a příliš častá mechanická exfoliace pleti může naopak vyburcovat aktivitu melanocytů, a tím zvýšit produkci pigmentu. Když k tomu pak připočítáme problém zmíněný v bodě 1 – nedostatečnou ochranu pleti před sluncem, – jsou nové pigmentové fleky na světě.
Tip redakce:
Jemný pleťový peeling provádějte maximálně 1-2x týdně a pleť pak pečlivě chraňte krémy s SPF. Minimalizovat pigmentové skvrny a celkově rozjasnit tón pleti vám pomůže
Astrid Vitamin C Exfoliační a rozjasňující peelingový gel (koupit v e-shopu). Obsahuje vitamin C, který výrazně zvyšuje jas pleti a zajišťuje její rovnoměrný odstín.

5. Minimalizujte pobyt ve vedru

Nejen přímé slunce, ale i vysoké teploty podněcují aktivitu melaninu. Tím, že jeho činnost minimalizujete, dosáhnete i zesvětlení nebo vymizení pigmentových skvrn. Proto byste měla omezit pobyt nejen v létě ve vedru, ale třeba i v saunách a na lekcích bikram jógy. Pokud se omezovat nechcete, snažte se alespoň hned poté pleť dostatečně zchladit – opláchněte ji studenou vodou a dopřejte jí i chladivou hydratační masku.
Tip redakce:
Pořiďte si a do ledničky uložte
Garnier Textilní masku pro rozjasnění pleti Vitamin C (koupit v e-shopu). Po aplikaci vaši pleť nádherně zchladí a díky obsahu vitaminu C ji rozzáří.

Připravil/a pro vás Vanda Vízková

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít