Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Obličej Jak zklidnit citlivé zuby a opět si užít studené a sladké bez bolesti?

Jak zklidnit citlivé zuby a opět si užít studené a sladké bez bolesti?

Jak zklidnit citlivé zuby a opět si užít studené a sladké bez bolesti?

31. ledna 2024 od Eva Šarfová

31. ledna 2024 4 minuty čtení
Připravil/a Eva Šarfová

Citlivost zubů postihuje více než polovinu dospělých a může se dostavit i v případech, kdy o zuby svědomitě pečujete. Bez nepříjemné bolesti a trnutí zubů si už neužijete vychlazený drink nebo čokoládu. Co nepříjemné pocity způsobuje a co dělat, abyste netrpěli?

Co způsobuje citlivost zubů? 

Stačí se napít horkého čaje, ochutnat zmrzlinu nebo něco sladkého a přihlásí se nepříjemná intenzivní bolest, která sice za chvilku odezní, ale i tak vás dokáže dost potrápit. Mezi hlavní příčiny citlivosti zubů patří opotřebení skloviny, která zub kryje a chrání. Co vede k jejímu poškození?
Citlivost zubů může způsobit také ustoupení dásní a obnažení zubních krčků, což jsou místa náchylná k poškození. Dochází k tomu v případě dlouhodobého onemocnění dásní, jako je například zánět dásní či parodontóza. K ustupování dásní ale dochází také s věkem. „Roli v citlivosti zubů hraje i neléčený zubní kaz,“ upozorňuje stomatolog MDDr. Jiří Pečenka.
  • Tvrdý zubní kartáček a příliš velký tlak při čištění zubů. Proto je mnohem lepší používat měkčí variantu, například DentaMax Zubní kartáček měkký (koupit v e-shopu).
  • Častá konzumace kyselých jídel a nápojů. Zubní sklovině škodí zejména citrusové ovoce a šťávy, ale podobnou neplechu napáchají i sycené nápoje, černá káva a čaj nebo víno. Snažte se upravit jídelníček a nekonzumovat tyto nápoje a potraviny krátce před a po čištění zubů
  • Skřípání zubů. Tento zlozvyk může souviset i s dlouhodobým stresem a zbavit se ho můžete například pomocí fyzioterapie, či dokonce užíváním léků pro uvolnění čelistí.

Citlivé zuby po bělení 

„Zvýšená citlivost po bělení zubů je bohužel velmi častým nežádoucím jevem, naštěstí pouze dočasným,“ říká stomatolog a dodává, že aby se tomuto problému předešlo, musí bělení zubů probíhat pod odborným dohledem lékaře a na jeho doporučení.
 
Tip redakce:
Pro získání zářivého vzhledu svého chrupu můžete bez obav použít 
Swissdent Extreme bělicí zubní pastu (koupit v e-shopu). Bělicí zubní pasta citlivost nezvýší, avšak její účinky nejsou patrné ihned, jak je tomu při bělení u stomatologa.

Citlivé zuby na chlad a teplo

Rádi si během léta dopřejete vychlazený drink nebo ledovou zmrzlinu? Citlivost zubů na studené je asi tou nejběžnější a dokáže pěkně znepříjemnit slast z chladivého osvěžení. Stejný problém ale může nastat i při konzumaci horké kávy nebo čaje. Bolest vystřelující do zubů v reakci na teplé či studené může značit i skrytý problém, který je třeba řešit s lékařem.
 

Citlivé zuby na sladké

Kdo by neměl rád čokoládu a komu by se nesbíhaly sliny na kousek dortu? Citlivost zubů na sladké vám může požitek z jídla pokazit. Potraviny s vysokým obsahem cukru jsou totiž často plné zkvasitelných sacharidů, které mají v oblibě bakterie v ústech. Tyto bakterie se sacharidy živí a vytvářejí tak kyseliny, které přispívají k poškození zubní skloviny
 
Abyste se zbavili citlivosti zubů na sladké, dbejte na správnou ústní hygienu a používejte pastu na citlivé zuby. A zkuste omezit sladké v podobě čokoládových tyčinek a sušenek a nahradit je ovocem a zeleninou. Stejně tak slazené nápoje raději nahraďte čistou vodou.
 

Citlivé zuby v těhotenství

Zvýšená citlivost zubů se může vyskytnout i během těhotenství. Hlavní příčinou bývají hormonální změny, zvýšený krevní oběh, ale i onemocnění dásní, ke kterému mohou být ženy v jiném stavu náchylnější. Důležité je zachovat správnou ústní hygienu a používat měkký kartáček, omezit sladkosti a identifikovat potraviny, které citlivost způsobují, a raději se jim vyhýbat. A nebojte se v tomto období navštěvovat svého zubaře častěji.
 
Citlivost zubů zhoršují také ranní nevolnosti. Žaludeční šťávy totiž snižují pH v ústech a oslabují tak zubní sklovinu. Většina žen si po zvracení hned čistí zuby, to je ale chyba! V této fázi totiž hrozí riziko jejich poškození. Vypláchněte si ústa vodou a s čištěním počkejte alespoň 15 minut, než se obnoví pH v ústech.

Co na citlivé zuby?

K potlačení citlivosti zubů, ať už způsobené bělením, či například odhalením krčků, je možné použít remineralizační pastu nanesenou do nosičů na bělení zubů, případně fluoridové preparáty“, uvádí MDDr. Jiří Pečenka

Co pomáhá na citlivé zuby?

Vhodné je používání zubní pasty na citlivé zuby, jako je například Elmex Sensitive Professional zubní pasta pro okamžitou úlevu od bolesti citlivých zubů (koupit v e-shopu), a zubního kartáčku s měkkými vlákny. Při čištění na zuby příliš netlačte. Pamatujte také na pravidelné preventivní prohlídky u stomatologa a jednou za půl roku se objednejte také na dentální hygienu. Abyste předešli zánětům dásní, parodontóze či zubnímu kazu, používejte mezizubní kartáčky, vyzkoušejte například Dentamax Mezizubní kartáčky 0,4mm (koupit v e-shopu). Z mezizubního prostoru jimi odstraníte plak, který bývá příčinou potíží.

Připravil/a pro vás Eva Šarfová

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít