Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Obličej 7 zlozvyků, které mohou škodit vašim zubům. Pozor na ně!

7 zlozvyků, které mohou škodit vašim zubům. Pozor na ně!

7 zlozvyků, které mohou škodit vašim zubům. Pozor na ně!

21. dubna 2022 od Anna Šťastná

21. dubna 2022 3 minuty čtení
Připravil/a Anna Šťastná

Čistit zuby dvakrát denně, používat mezizubní kartáček, jednou za půl roku na preventivní prohlídku a dentální hygienu. Co máme dělat, aby naše zuby byly zdravé, víme poměrně přesně. Co bychom ale dělat neměli, protože si tím, často nevědomky, zuby poškozujeme? Jak tedy mít zdravé a krásné zuby?

1) Zuby nejsou otvírák

Nikdy nepoužívejte zuby jako nástroj k ničemu jinému, než je rozžvýkání jídla. Nezkoušejte s nimi otevřít láhev, ale třeba ani roztrhnout pytlík, nekousejte do tužek a podobně. Riskujete tak nevratné nebo velmi špatně napravitelné poškození skloviny, které pak může vést k vážnějším problémům.
 

2) Nekousejte si nehty

Nehty se sice možná zdají být poměrně měkké, ale přesto zub potřebuje docela hodně síly, aby nehet překousl. Kromě toho se často stává, že ostrý kousek nehtu poškodí dáseň. Navíc na prstech máme velmi často spoustu nejrůznějších bakterií, které si takto přeneseme do dutiny ústní, kde mohou způsobit nepříjemný zánět, ale třeba i nevolnost a další celkové zdravotní potíže.

3) Vyhněte se lepivým sladkostem

Všichni víme, že cukr zubům škodí. Pokud se ale bez sladkého neobejdete, vyhněte se alespoň bonbonům a cukrovinkám, které se na zuby lepí a velmi těžko se jich zbavuje, proto i pak jejich přeslazené kousíčky nosíte v mezizubních prostorech klidně celé hodiny.
 
Náš tip:
Mějte vždy po ruce mezizubní kartáček. Používat jej můžete kdykoli během dne a vejde se i do té nejmenší kabelky. Zkuste například GUM Soft-Picks Original mezizubní kartáčky (koupit v e-shopu).

4) Nepijte sladké limonády

Tento typ nápojů bohužel patří na špičku žebříčku potravin s nejvyšším obsahem cukru a zvlášť vyhnout by se jim měly děti. Kromě cukru navíc obsahují i barviva, kyselinu fosforečnou či citronovou, které poškozují zubní sklovinu a způsobují zubní kazy. Nevhodná je také kombinace koly s citrusy, jež obsahují kyselinu, a to zubům také nedělá dobře.
 
Náš tip:
Abyste si sladkosti nebo sladké pití mohli aspoň občas dopřát, naplánujte si to tak, abyste si brzy poté mohli vyčistit zuby. Vůbec nejdůkladnější vyčištění zajistí elektrický sonický kartáček. Oral-B Genius 8000 (koupit v e-shopu) je navíc výhodný třeba i v tom, že vás sám upozorní, abyste byli šetrnější, pokud při čištění na zuby příliš tlačíte.

5) Neskřípejte zuby

Odborně se skřípání zubů říká bruxismus a často projevuje zejména v noci během spánku. Nemusíte ale nutně mít tuto diagnózu, abyste svým zubům podobně škodili. Často máme čelisti až příliš sevřené třeba ve chvílích soustředění, napětí nebo zlosti. I tím si zbytečně ničíme sklovinu.

6) Nekousejte do ledu

Máte ten zlozvyk, že když dopijete drink, automaticky si do pusy vložíte i zbývající led a ten potom rozkoušete, jako by to byla ta nejlepší zmrzlina? Nedělejte to, můžete si zub klidně celý rozštípnout.
 
Náš tip:
Do čeho se naopak žvýkat vyplatí, je obyčejná žvýkačka. Její složky totiž pomohou odstranit usazené zbytky jídla, a tak vám opravdu může prospět. Navíc i celkem spolehlivě zažene chuť na něco sladkého. Zkuste například Mentos Pure Fresh žvýkačky (koupit v e-shopu).

7) Nekuřte

Tabákové výrobky způsobují velmi zásadní problémy se zuby – nejde jen o to, že rychle zežloutnou, ale kouření také způsobuje zvýšenou citlivost zubů a zapříčiňuje i onemocnění dásní nebo odhalování krčků, což může mít za následek vypadávání zubů.

Foto: Shutterstock
 

Připravil/a pro vás Anna Šťastná

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

x
Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít