Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Obličej Elektrický vs. obyčejný kartáček: Co je lepší?

Elektrický vs. obyčejný kartáček: Co je lepší?

Elektrický vs. obyčejný kartáček: Co je lepší?

3. září 2018 od Helena Hladíková

3. září 2018 3 minuty čtení
Připravil/a Helena Hladíková ve spolupráci s expertem Monika Sojková, DiS.

Zubní kartáček máme doma všichni, ale ne každý z nás si dokáže vybrat ten nejvhodnější. Buď je moc měkký či tvrdý, nebo má příliš velkou hlavu… A pak jsou tu ještě kartáčky elektrické. Jak se zorientovat v nabídce a vybrat pro sebe to nejlepší? Na to jsme se ptali dentální hygienistky Moniky Sojkové, DiS.
Sdílet na facebooku Sdílet na Twitter Sdílet na Pinterest Emailem
V prvé řadě je třeba říct, že ať už používáte obyčejný zubní kartáček, nebo jste si pořídili elektrický, nejdůležitější je vždy pečlivost a důslednost v čištění zubů a také mezizubních prostor. I při používání elektrického zubního kartáčku musíte zuby čistit pečlivě a rozhodně nespoléhat na to, že kartáček udělá veškerou práci za vás. Na kartáček nikdy netlačte a i v tomto případě používejte jemnější hlavice. Obecně při čištění zubů dbejte na to, abyste obsáhli všechny plošky každého zubu a nevynechali ani hůře dostupná místa za posledním zubem,“ říká odbornice. Teď už ale zpátky k samotným kartáčkům, pojďme se jim podívat pěkně „na zoubek“.


Podle čeho vybrat běžný kartáček…

Na co dbát při výběru obyčejného zubního kartáčku? Především na to, aby měl hlavu hustě osázenou měkkými štětinami, které jsou i k citlivějším zubům a dásním šetrné. Tvrdé kartáčky na čištění chrupu vůbec nedoporučuji. Jejich použitím hrozí poškození nejen ústní sliznice, ale i samotných zubů. Využít je však můžete třeba k vyčištění zubních protéz,“ vysvětluje expertka. Čím hustší, kvalitní a rovně střižené štětiny tedy kartáček bude mít, tím spíše by měl zaujmout místo ve vaší koupelně.

Otestujte třeba Colgate Slim Soft Charcoal s úzkou hlavou a štětinami s aktivním uhlím, Parodontax Extra Soft navržený speciálně tak, aby předcházel potížím s dásněmi, Sensodyne Advanced Clean s hustými, extra tenkými štětinami nebo trio kartáčků Jordan Clean Smile, jejichž design navrhl známý a oceňovaný norský designér Andreas Engesvik. A jak je to s kartáčky elektrickými?
zubní kartáčky

…a podle čeho elektrický?

Tam už je situace trochu komplikovanější, protože do hry vstupují i další faktory, které byste měli při výběru brát v potaz. Důležitý je především stav vašeho chrupu a citlivost zubů, podle níž byste měli kartáček vybírat. Zatímco obyčejným kartáčkem vyvinete asi 600 pohybů za minutu, u elektrických se počet pohybuje až kolem 40 000, záleží na konkrétním typu. V praxi však právě vysoká oscilace může být spíše ke škodě než k užitku, protože už tak citlivé zuby nebo dásně si můžete ještě více poškodit.

Elektrickému byste se měli raději vyhnout i v případě, že máte obnažené krčky, parodontózu či zvýšenou viklavost. Elektrický zubní kartáček však může být řešením pro lidi, kteří mají problémy s motorikou,“ dodává specialistka. Svou roli při výběru hraje i počet lidí, kteří budou kartáček používat. Pokud totiž pořizujete kartáček pro celou rodinu, bude se vám spíše než jednomu člověku hodit rodinné balení s bohatší nabídkou příslušenství. Sledujte také, zda má vybraný elektrický kartáček:
  • časovač (díky němu budete bezpečně vědět, že si zuby čistíte dostatečně dlouhou dobu),
  • senzor tlaku (vizuálně nebo zvukově vás upozorní, když budete při čištění příliš tlačit, což poškozuje zuby a dásně),
  • dostatečný výběr hlavic (nezapomínejte, že hlavice elektrických kartáčků jsou kompatibilní většinou jen v rámci dané značky),
  • čisticí režimy (některé kartáčky nabízejí kromě každodenního režimu ještě funkci leštění zubů, masáže dásní atd.).
elektrické zubní kartáčky

Elektrické kartáčky jsou k dostání ve dvou kategoriích:


1. Rotační/oscilačně rotační

Mají kulatou hlavu a fungují na principu otáčivého pohybu, který napodobuje manuální čištění. Modernější modely kromě rotace navíc pulzují, tedy pohybují se od zubu k zubu a zároveň se ještě otáčí.


2. Sonické

U tohoto typu vibrační pohyby ultrazvuku rozechvějí štětinky a rozpohybují směs vody, slin a zubní pasty tak rychle, že zuby se stíráním a silný prouděním tekutiny účinně vyčistí. Směs se také snadněji dostane i do mezizubních prostor. Hlava těchto kartáčků se neotáčí, a tak jsou pro citlivé zuby a dásně vhodnější než rotační.
 
Vyzkoušejte například elektrický kartáček Arm & Hammer Spinbrush Pro Whitening s ergonomickou rukojetí a bateriovým pohonem nebo Oral-B PRO 600 se zabudovaným časovačem a režimem pro každodenní čištění.

čištění zubů

Správná volba? Dejte na radu odborníka

Závěrem se tedy dostáváme k otázce, který typ kartáčku je vlastně lepší? Hodně záleží na tom, jaký způsob čištění vám vyhovuje a co vám radí váš stomatolog či dentální hygienista. Monika Sojková však jednoznačně doporučuje kartáček klasický: „U těch elektrických chybí kontrola pohybu ruky, a tak nelze zajistit, aby se štětinky kartáčku dostaly pod dáseň každého zubu pod správným úhlem. Přestože po použití elektrického kartáčku můžete mít lepší pocit vyčištěných zubů, jedná se pouze o jejich povrch, zatímco žlábek zubu zůstává často nedočištěný. Osobně doporučuji pro běžné domácí použití obyčejný zubní kartáček, který je k zubům a dásním šetrnější a díky manuální práci umožní lepší kontrolu nad čištěním.“
 

Zdroj foto: Shutterstock

Připravil/a pro vás Helena Hladíková ve spolupráci s expertem Monika Sojková, DiS.

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Expert z článku

Monika Sojková, DiS.
Dentální hygienistka Dentální kliniky Jan Stuchlík
23
"Čistý zub se nekazí."

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

x
Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít