Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Obličej 5 problémů se zuby, které můžete vyřešit doma

5 problémů se zuby, které můžete vyřešit doma

5 problémů se zuby, které můžete vyřešit doma

27. března 2023 od Lenka Knápková

27. března 2023 2 minuty čtení
Připravil/a Lenka Knápková

Důkladná a pečlivá péče o zuby je dnes základem každodenní hygieny. Nikomu z nás se občas nevyhnou nějaké ty problémy se zuby, ale je důležité nenechat tyto potíže rozvinout, a jakmile se objeví, ihned je řešit. Jaké potíže vás mohou trápit a jak je řešit doma, pokud jsou v počátečním stadiu? Poradíme vám!

1. Špatné čištění

Máte-li často zubní kazy, měli byste hledat příčinu u sebe, většinou je chyba v nesprávném čištění a nevhodných pomůckách. Zaměřte se na zubní kartáček a také na techniku čištění. Zubní kartáček by měl být měkčí, aby štětiny nepoškozovaly sklovinu a nedráždily dásně. Doporučujeme CURAPROX CS 5460 Ultra soft (koupit v e-shopu), který je mimořádně účinný a přitom šetrný. Pokud chcete efektivnější čištění, vyzkoušejte Oral-B Vitality 100 White Elektrický zubní kartáček s technologií od Brauna (koupit v e-shopu), který má zabudovaný časovač a chytře vás informuje, že je potřeba změnit oblast čištění.
Jak správně čistit zuby?
  • Čistěte zuby směrem od dásně k zubu. To je obzvláště důležité u dásní, které jsou citlivé.
  • Při čištění používejte jemný tlak a krouživé pohyby.
  • Vodorovnými pohyby si čistěte pouze kousací plošky.
  • Nezapomeňte si vyčistit i vnitřní stranu zubů. Kartáček přitom držte svisle.
  • Nevíte-li si rady, zeptejte se svého zubaře nebo dentální hygienistky.
Tip redakce:
Víte, že kartáček s tvrdými štětinami se hodí spíše na čištění zubních náhrad? Kombinace kartáčku s tvrdými štětinami a špatné techniky čištění může být velmi nebezpečná pro zubní krčky.

2. Zubní kámen

Zubní kámen je nános žluté hmoty, která se usazuje na zubech při nedůsledné ústní hygieně. Vzniká ztvrdnutím zubního plaku, který při čištění nebyl dobře odstraněn ze zubní skloviny. Na přítomnost zubního kamene upozorní nepříjemný zápach z úst. Pokud vás trápí zubní kámen, nikdy ho neodstraňujte doma sami. Vždy navštivte odborníka a jeho vzniku předcházejte správným čištěním zubů a mezizubních prostor. Používejte každý den a po každém jídle DentaMax Dentální nit voskovanou s mátou (koupit v e-shopu), která perfektně čistí mezizubní prostory. Dutinu ústní dočistěte  Listerine Total Care Stay White Ústní vodou (koupit v e-shopu), jejímž pravidelným používáním předcházíte vzniku zubního kamene.
Tip redakce:
Pro perfektní zuby bez zubního kamene si pořiďte jednosvazkový
Dentamax Medical Jednosvazkový zubní kartáček ultra měkký (koupit v e-shopu), který se dostane do hůře přístupných míst v ústech.

3. Zvýšená tvorba plaku

Přestože si čistíte zuby dvakrát denně, používáte mezizubní kartáček a nepřeháníte to se sladkostmi, vždy přijdete na návštěvu k zubaři a ten vám doporučí návštěvu dentální hygienistky, aby vám plak odstranila společně se zubním kamenem a pigmentovými skvrnami. Zvýšený výskyt plaku může způsobit nepříjemný zánět dásní a to je také důvod, proč po čištění zubů plivete krev. Co děláte špatně? Jde hlavně o kombinaci špatné techniky čištění zubů, příliš měkkého kartáčku, krátké doby čištění a nepravidelného používání mezizubních pomůcek. Začněte si zuby čistit  správně pomocí meridol® GUM Protection Zubní pasty (koupit v e-shopu), která bojuje proti hlavní příčině krvácení – bakteriím v oblasti dásňového žlábku. Používejte ji spolu s  meridol® ochrana dásní Ústní vodou (koupit v e-shopu), která chrání před všemi problémy s dásněmi. A nezapomeňte také na mezizubní kartáčkyDentamax Mezizubní kartáčky 0,4mm  (koupit v e-shopu), další velikosti vybírejte dle vašich potřeb.
Pokud se krev při čištění objevuje čím dál častěji, navštivte co nejdříve zubního lékaře.

4. Parodontóza

Parodontóza je velkým strašákem mezi problémy se zuby, jedná se o zánětlivé onemocnění dásní a okolního aparátu, které může skončit v nejhorším případě až vypadáváním zubů.
Typickými příznaky jsou zanícené, bolavé a oteklé dásně, jejich větší citlivost, trnutí, brnění, tlak zubů při kousání tvrdého jídla. Může docházet až k ustupování dásní a obnažování krčků. Příčinou parodontózy je především zanedbávání ústní hygieny.
V počátečním stadiu stačí si pravidelně a důkladně čistit zuby pomocí zubní pasty  Parodontax Gum + Breath & Sensitivity zubní pasta s fluoridem​ (koupit v e-shopu), která pomáhá udržovat zuby a dásně zdravé. Používejte ji spolu s Parodontax Active Gum Health Extra Fresh ústní voda​ (koupit v e-shopu), která aktivně bojuje s bakteriemi zubního plaku a  vytváří ochrannou vrstvu. Nezapomínejte na mezizubní prostory, ty čistěte pomocí TePe Angle Mixed Pack Mezizubních kartáčků (koupit v e-shopu), které se dostanou do všech mezizubních prostor.

5. Zažloutlé zuby

Pokud kouříte, pijete mnoho kávy, čaje, červeného vína či džusů, mohou být vaše zuby nehezky zažloutlé. Nejprve se tedy zamyslete nad svou životosprávou a zkuste ji trochu upravit. Třeba po každé takovéto nevhodné tekutině vypijte dostatečné množství čisté neperlivé vody nebo si jí ústa vypláchněte. K eliminaci žlutého odstínu zkuste šetrné zubní pasty s bělicím účinkem, jako je Blend-a-med 3D White Luxe Pearl Glow Bělicí zubní pasta (koupit v e-shopu) nebo White Glo Profesionální bělicí zubní pasta (koupit v e-shopu). Nebo můžete vyzkoušet profesionální bělení pod dohledem zubní hygienistky.

Abyste předcházeli výše zmíněným i dalším komplikacím se zuby, nezapomínejte na:

  • Pravidelně a pečlivě čistěte své zuby
  • Používejte vhodné pomůcky, jako je měkký zubní kartáček, mezizubní kartáčky, zubní nitě
  • Vyberte si vhodnou zubní pastu a také ústní vodu pro vaše zuby
  • Vyvarujte se konzumace příliš sladkých potravin, nekuřte a nepijte příliš mnoho alkoholu, kávy, džusů
  • Choďte na pravidelné preventivní prohlídky u zubního lékaře
  • 1x za půl roku navštivte zubní hygienistku

Foto: Shutterstock

Připravil/a pro vás Lenka Knápková

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

x
Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít