Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Obličej Pravdy a mýty o hydrataci pleti. Vyznáte se v nich?

Pravdy a mýty o hydrataci pleti. Vyznáte se v nich?

Pravdy a mýty o hydrataci pleti. Vyznáte se v nich?

30. dubna 2019 od Helena Hladíková

30. dubna 2019 3 minuty čtení
Připravil/a Helena Hladíková ve spolupráci s expertem Renata Bílá

V záplavě informací o způsobech, jak co nejlépe hydratovat svou pleť, se občas vyrojí i všelijaké nesmysly, jimž však lidé uvěří. Pojďte se s námi podívat na častá tvrzení, která na pravou míru uvádí kosmetička Renata Bílá z Laserového centra Anděl.

1. Stačí jen dostatečně pít

Pravidelný a dostatečný pitný režim je pro dobrý stav pokožky skutečně velmi důležitý, je nedílnou součástí péče o ni. Pokud pokožka není dostatečně hydratovaná, ochranná funkce se oslabí, a projeví se to suchostí a nepříjemným pnutím,“ vysvětluje expertka. Dostatek vody se pak odvíjí od tělesné hmostnosti. Zjednodušeně platí, že bychom měli vypít asi 0,5 litru vody na 15 kg váhy. Nicméně velký počet vypitých sklenic vody denně nezachrání vše. „V rámci hydratace je totiž důležitá i ‚povrchová‘ péče, tedy správné používání kosmetických a především hydratačních přípravků podle stavu pokožky, věku i ročního období. O pokožku se zkrátka musí pečovat jak zevnitř, tak i zvenku. To znamená vybírat vhodnou kosmetiku, správně se starat o pleť ráno i večer, zdravě jíst, mít dostatečný pohyb na čerstvém vzduchu a být v psychické pohodě. Všechny tyto rady znějí prostě, ale jsou skutečně tou nejlepší cestou k pokožce, která září zdravím a krásou, tedy je rovněž správně hydratovaná.“

pitný režim

2. S mastnou pletí nemusím nic řešit

Omyl! Pořádně napít totiž musí dostat i mastná pleť, které může rovněž hrozit dehydratace. A to trochu paradoxně ne kvůli nedostatku péče, ale naopak kvůli péči přehnané. „K dehydrataci mastné pleti totiž dochází nadměrným používáním kosmetických přípravků, které zabraňují maštění a tvorbě komedonů, čímž pleť ale zároveň vysušují. Proto je nutné dodávat mastné pleti vodu nejen důsledným pitným režimem, ale také pomocí vhodných přípravků s lehkými texturami,“ radí odbornice. Vyzkoušejte například Neutrogena Hydratační pleťový gel Hydro Boost® Water Gel s obsahem kyseliny hyaluronové, jež v pleti uzamyká vlhkost, pomáhá vyhladit jemné vrásky a udržuje pleť hladkou, jemnou a hydratovanou. Je nekomedogenní, nezanechává pocit mastnoty a lehká, gelová struktura se skvěle hodí právě pro mastnou pleť.
pleťový krém

3. Více hydratačního krému, více hydratace

I toto tvrzení je velký mýtus, jak potvrzuje kosmetička: „Dehydrovanou pleť odličujeme a tonizujeme přípravky k tomu určenými a krém nanášíme ve velikosti lískového oříšku. To je naprosto dostačující množství, aby si po rozetření krému pleť vzala vše, co potřebuje.“ A jaký krém vyzkoušet?
  • Pro normální a smíšenou pleť se hodí například Ellie Hydratační denní krém s mandlovým olejem a vitaminy A, E a C.
  • Na mastnou či smíšenou pleť se sklonem k nedokonalostem zkuste nanést hydratační péči Mixa Sensitive Skin Expert Anti-Imperfection 2v1, která prokazatelně redukuje pupínky, absorbuje přebytečný maz, stahuje póry a zároveň dostatečně hydratuje.
  • Suchá pleť jistě ocení účinky Garnier Skin Naturals Botanical krému s květovým medem, který navíc neobsahuje parabeny, silikony ani syntetická barviva. Pleť je díky němu vyživená a nepřetržitě hydratovaná.

4. Suchá a dehydratovaná pleť je stejná

Pozor, mezi suchou a dehydratovanou pletí je zásadní rozdíl, ačkoli příznaky jsou si na první pohled velmi podobné. Jak je to tedy doopravdy? Suchá pleť je charakterizovaná snížením produkce kožního mazu, a proto vyžaduje dlouhodobou odpovídající péči. Jako dehydratace se oproti tomu označuje přechodný stav, který může vzniknout vlivem klimatických změn, ale i používáním nevhodně zvolené kosmetiky. Často se tyto problémy vyskytují u lidí, kteří mají smíšenou, až mastnou pleť, jelikož se domnívají, že jejich pokožka hydrataci nepotřebuje, jak jsme o tom mluvili v bodě číslo dva,“ říká kosmetička.
vysušená pleť

5. Peeling vysušuje pleť

Peeling se používá k odstranění odumřelých kožních buněk, čímž dochází k projasnění, zjemnění a vyhlazení pleti. „K aplikaci na jemnou kůži obličeje je třeba vybírat co nejjemnější strukturu přípravků, ale pleť se nám tím rozhodně nevysuší. I v sortimentu peelingů si můžeme vybrat podle typu a potřeb naší pokožky, například čisticí nebo hydratační peeling. Doporučuji používat peeling jednou za měsíc, jelikož i kůže se obnovuje jedenkrát měsíčně, respektive jedenkrát za osmadvacet dní. Častějším používáním by ztrácela své přirozené pH a svou obranyschopnost. U mastné pleti by zase časté ‚kroužení‘ podpořilo činnost mazových žlázek, a tím se zvýšila tvorba akné a různých boláčků,“ uvádí odbornice.

Zdroj foto: Shutterstock

Připravil/a pro vás Helena Hladíková ve spolupráci s expertem Renata Bílá

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Expert z článku

Renata Bílá
kosmetička a pedikérka
45
"Jak řekl J. W. Goethe: Krása je všude vítaným hostem."

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít