Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Obličej Typy pleti: Vyznejte se v nich jednou provždy!

Typy pleti: Vyznejte se v nich jednou provždy!

Typy pleti: Vyznejte se v nich jednou provždy!

30. ledna 2020 od Helena Pokorná Hladíková

30. ledna 2020 4 minuty čtení
Připravil/a Helena Pokorná Hladíková

O typech pleti a odpovídající kosmetice se píše a mluví horem dolem. Ale orientujete se v tom vůbec? Víte, jaký typ pleti vlastně máte? S naším průvodcem se to určitě dozvíte!

Základní rozdělení typů pleti:


1.Normální pleť

Jak ji poznat:

Pružnou, jemnou a sametově vypadající pleť netrápí rozšířené póry, podráždění, napjatost ani jiné potíže. Velmi snadno se vyrovná i s případnými prohřešky v péči, což však neznamená, že o ni nemusíte pečovat vůbec!
svěží pleť

Co potřebuje:

Pravidelně se o svou pleť starejte, abyste její kvalitní vzhled udrželi co nejdéle a předešli předčasnému stárnutí. Myslete na každodenní čištění, pravidelný jemný peeling, nevynechávejte péči o oční okolí a dopřejte jí bonus v podobě příjemné obličejové masáže třeba při nanášení pleťového krému. A pozor také na to, že i normální pleti vlivem stárnutí ubývá vlhkosti.

Vyzkoušejte například Astrid Aqua Biotic Denní a noční krém pro normální a smíšenou pleť (koupit v e-shopu), který pomáhá udržet pleť dobře hydratovanou, vyváženou a zářivou.


2. Suchá pleť

Jak ji poznat:

Vlivem nízkého množství lipidů, které v pleti „uzamykají“ vlhkost a podílejí se na ochranné funkci, se tato pleť potýká se šupinatěním, napjatostí, případně i svěděním. Suchá pleť je často také citlivá na vnější podněty, zejména na teplotní výkyvy, a častěji a dříve se u ní tvoří vrásky. Obecně se rozlišuje několik stupňů suchosti, přičemž ten nejvyšší, tedy extrémně suchá pokožka, se vyskytuje zejména na rukou, chodidlech a loktech či kolenech.
suchá a problematická pleť

Co potřebuje:

Hydratovat – zvenku prostřednictvím hydratačních krémů a sér a zevnitř pomocí dostatečného množství vypité vody. Kvůli zvýšenému sklonu ke tvorbě vrásek myslete také na protivráskovou péči prostřednictvím pleťových sér nebo speciálních anti-age pleťových krémů.

Při čištění suché pleti sáhněte třeba po micelární vodě Ziaja Přírodní oliva (koupit v e-shopu). Zajistí pleti jemnou tonizaci, hydrataci a zklidnění.


3. Mastná pleť

Jak ji poznat:

Vyšší produkce kožního mazu, k níž může docházet v důsledku hormonálních změn, stresu i používání komedogenní kosmetiky, způsobuje na pleti kromě zvýšeného lesku také černé tečky a rozšířené póry. Maz se totiž na povrchu kůže smísí s odumřelými kožními buňkami, prachem a dalšími nečistotami, a vytvoří tak doslova „zátky“, které ucpou vývody mazových žlázek.
hydratace pleti

Co potřebuje:

Pravidelné, důkladné, ale zároveň šetrné čištění a používání přípravků snižujících produkci mazu. Důležitá je také dostatečná hydratace, která mastné pleti paradoxně častokrát velmi chybí. Určitě nezapomínejte na obličejový peeling a čisticí pleťové masky a rozhodně si nikdy rukou nevymačkávejte pupínky ani černé tečky! Mohlo by dojít nejen k zanícení, ale také ke vzniku nevzhledných jizviček. Pleťové krémy (ale i dekorativní kosmetiku) vybírejte zmatňující.

Do boje proti nedokonalostem vytáhněte například Pil’aten Černou slupovací masku (koupit v e-shopu), která po sloupnutí zanechá vaši pleť dokonale čistou.

4. Smíšená pleť

Jak ji poznat:

Jedná se o kombinaci dvou různých typů pleti, a sice mastné a normální až suché. Proto v tzv. T-zóně, kterou představuje čelo, nos a brada, můžete pozorovat zvýšený lesk a nedokonalosti. Naopak jinde, především na tvářích a v okolí očí, je pleť suchá nebo normální.
masky na obličej

Co potřebuje:

Nezapomínejte na pravidelnou a dostatečnou hydrataci, a to i v oblasti T-zóny. Přípravky k čištění a následné péči o pleť by měly být určeny speciálně pro smíšený typ pleti, protože jedině tak správně zmatní lesklé části a hydratují ty suché.

Pro péči o smíšenou pleť si pořiďte například Garnier Skin Naturals Botanical krém s výtažky ze zeleného čaje (koupit v e-shopu). Obsahuje 96 % ingrediencí přírodního původu včetně zeleného čaje, který dokáže pleť vyčistit, zmatnit a vyvážit.

Další rozlišované typy pleti (podle náchylnosti k problémům):


5. Citlivá pleť

Jak ji poznat:

Kvůli oslabené ochranné bariéře reaguje citlivá pleť na vnější i vnitřní podněty velmi nepříjemnými pocity. Pakliže ji suchý vzduch, sluneční paprsky, nebo třeba i stres či alergická reakce vyvedou z rovnováhy, projeví se to nejčastěji zarudnutím, svěděním a napjatostí.

Co potřebuje:

Zejména v zimě dopřejte pleti co nejlepší ochranu před vlivy proměnlivého počasí, ideálně se k tomu hodí tzv. Cold Creams. Zacházejte s pletí velmi šetrně a jemně, což platí pro všechny typy pleti, ale pro citlivou dvojnásob. Vybírejte neparfemovanou kosmetiku bez obsahu alkoholu a dalších potenciálně dráždivých látek. Naopak vybírejte přípravky s jemným, zklidňujícím složením.

Vaše citlivá pleť jistě ocení NIVEA Zklidňující čisticí pleťový olej (koupit v e-shopu), který neobsahuje parfemaci a účinně a jemně odstraní z pleti veškerý make-up a nečistoty.


6. Problematická pleť

Jak ji poznat:

Nejčastěji „doprovází“ mastný typ pleti. Projevuje se nejednotnou strukturou a barevným tónem pleti a především různými formami komedonů (černých teček a bílých pupínků) a akné, a to nejen na obličeji, ale většinou i jinde na těle.
léčba problematické pleti

Co potřebuje:

Kromě důkladného čištění je třeba věnovat pozornost i cílené péči ve formě lokálních přípravků přímo proti pupínkům, černým tečkám apod. Tato péče však zároveň často způsobuje vysoušení, proto myslete na dostatečnou hydrataci. Samozřejmostí by mělo být používání čisticích pleťových masek a antikomedogenní kosmetiky včetně té dekorativní.

S problematickou pletí vám pomůže třeba Ellie Young Anti-acne pleťová voda pro problematickou pleť (koupit v e-shopu). Její složení účinně zmatňuje, osvěžuje a pomáhá bojovat s nedokonalostmi pleti.


Jak jste na tom vy?

Teorie je jedna věc, ale praxe druhá, takže se pravděpodobně v této chvíli ptáte: Ale jak jsem na tom s typem pleti právě já?! Někdy je to evidentní na první pohled, ale často je potřeba si se zařazením ke správnému typu trochu vypomoct. Vyzkoušet můžete jednoduchý domácí test: Ošetřete pleť přípravkem na čištění pleti bez alkoholu, osušte a nijak už pleť neošetřujte. Po 40–60 minutách zkontrolujte, zda se pleť:
  • celkově leskne (mastný typ),
  • leskne hlavně na nose a na čele (smíšený typ),
  • je matná a stažená (suchý typ),
  • je stejná jako předtím (normální typ).
Jestliže si ani po absolvování testu nejste jisti, zkuste si položit následující otázky. Možná vás konečně navedou tím správným směrem:
  1. Jak vypadá vaše pleť poté, co ji umyjete vodou?
  2. Objevují se na vaší pleti často pupínky?
  3. Jaký je rozdíl mezi tím, jak vaše pleť vypadá ráno a jak odpoledne?
  4. Potýkáte se často se začervenáním pleti?
  5. Jaká je vaše pleť na dotek?
  6. Jak vaše pleť reaguje na venkovní teploty a jejich prudké změny?

Připravil/a pro vás Helena Pokorná Hladíková

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít