Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo 9 tipů, jak doma můžete využít jedlou sodu

9 tipů, jak doma můžete využít jedlou sodu

9 tipů, jak doma můžete využít jedlou sodu

9. února 2023 od Eva Karlová

9. února 2023 3 minuty čtení
Připravil/a Eva Karlová

Před mnoha lety nebylo tolik vymožeností, a tak hospodyňky využívaly jedlou sodu k úklidu, ale i jako léčebný prostředek. My vám prozradíme, na co všechno ji v domácnosti lze využít z hlediska zdraví, krásy i úklidu, ale i na co všechno je potřeba si přitom dát pozor. A máme pro vás pomocníky, kteří ji hravě a mnohdy i lépe nahradí.

Co to je jedlá soda?

Jedlá soda je jemný bílý prášek, který je rozpustný ve vodě a tvoří zásaditý bílý roztok. Je všeobecně známá pro své kypřicí schopnosti při vaření a pečení. Je také využívána v kosmetice pro své antibakteriální vlastnosti jako přídavek do šamponů a deodorantů. Působí jako abrazivní látka, skvěle pohlcuje pachy a může být také použita jako součást dentální péče.

9 tipů, k čemu lze doma využít jedlou sodu

Z hlediska zdraví

1. Na zuby

Pomáhá bělit zuby a může být efektivní při odstraňování zubního plaku a předcházet vzniku zubního kazu. I když je relativně jemná, neměla by se používat více než  2–3krát do týdne.
Náš tip:
Pro bezpečné čištění zubů, k ochraně před zubním kazem, pro svěží dech, před žloutnutím,
nepříjemným zápachem z úst i s bonusem bělicích účinků můžete několikrát denně používat Colgate Triple Action Original Mint zubní pastu (koupit v e-shopu).

2. Na vlasy

Zde různé prameny uvádějí, že se dá použít místo suchého šamponu, což byste ale neměli aplikovat příliš často, protože soda má vysoké pH a mohli byste tak uškodit vlasové pokožce. Dá se použít také při Noo Poo metodě, tedy umývání vlasů bez šamponu, ale to bohužel nesnese každý. Dokáže vaše vlasy zbavit chloru, po koupání v bazénu. To pak nastříkejte na své vlasy po koupání v bazénu jedlou sodu smíchanou s vodou pomocí rozprašovače.
Náš tip:
Jestliže se vám
mastí vlasy, doporučujeme raději místo sody použít klasický suchý šampon, který zbaví vaše vlasy mastnoty a ještě jim dodá objem. Zkuste TRESemmé Suchý šampon na objem (koupit v e-shopu).  Jestliže preferujete klasické mytí vlasů a máte rádi ve vlasech napěněno, zkuste třeba  OGX Šampon Biotin-Kolagen Pro Husté A Plné Vlasy (koupit v e-shopu), který vašim vlasům dodá objem a hustotu.

3. Pro lepší zažívání

Jedlá soda neutralizuje žaludeční kyseliny a ulevuje od pálení žáhy, poruch trávení a dokonce také od vředových bolestí. Stačí ji smíchat s vodou a popíjet každé dvě hodiny. Pozor ale, abyste to se sodou nepřehnali. Neužívejte víc než 5 lžiček denně.
Náš tip:
Při pálení žáhy či žaludečních nevolnostech můžete využít také  
Samaritan Antacidum nápoj v prášku (koupit v e-shopu). Nebo zvolit TEEKANNE Žaludek a střeva, bylinná směs (koupit v e-shopu).
 

 

4. Proti zápachu

Smícháním jedlé sody a kukuřičného škrobu můžete vytvořit kašičku, která vás zbaví tělesného pachu v podpaží nebo na ploskách nohou. Stačí tuto směs nanést pomocí štětce na pudr na inkriminovaná místa. Do bot můžete případně nasypat pouze práše sody, nechat chvíli působit a pak jen vysypat.
Náš tip:
Jednodušší způsob použití však nabízejí deodoranty i antiperspiranty. A můžete zvolit podle svých preferencí klasické – třeba  Dove Go Fresh Cucumber & Green Tea tuhý antiperspirant (koupit v e-shopu) nebo přírodní – vyzkoušejte Saloos Bio přírodní deodorant Litsea cubeba (koupit v e-shopu). Ty si navíc můžete vzít kamkoli s sebou a použít je tak třeba v práci, po cvičení nebo na cestách. Proti pocení nohou pak můžete využít Tip Line Koupelovou sůl s deodoračním účinkem (koupit v e-shopu).

K čemu využít jedlou sodu ještě z hlediska zdraví a krásy?

V případě, že vás bolí v krku, můžete využít roztok jedlé sody jako kloktadlo. Stejnou službu, navíc v pohotovostní formě (tedy při ruce, kdykoli bude potřeba), vám prokáže HerbalMed pastilky BEZ CUKRU Šalvěj + vitamin C (koupit v e-shopu). Další prameny uvádějí, že lze jedlou sodu použít také k výrobě domácí pleťové masky, společně s nadrcenými ovesnými vločkami. Zde ale dávejte velký pozor na narušení kožní bariéry a raději sázejte na jistotu, tedy na pro pleť šetrnou masku v podobě třeba Garnier Skin Naturals super-hydratační vyplňující textilní pleťová maska aqua bomb (koupit v e-shopu). Případně můžete jedlou sodu využít jako uklidnění po štípancích od hmyzu, při kopřivce či odřeninách. Zde opět záleží na citlivosti vaší pokožky. V případě, že ji máte citlivou, volte raději osvědčené přípravky z drogerie či lékárny.

Z hlediska domácnosti

5. Proti mastnotě a připáleninám

Kašičkou vzniklou ze sody a vody můžete vyčistit připáleniny či mastnotu na nádobí, sporáku či v troubě. Kašičku naneste na postižené místo a nechte působit. Pak už stačí nečistoty setřít vlhkým hadrem.
Náš tip:
Pokud nemáte možnost čekat 2 hodiny, než jedlá soda zapůsobí, máme pro vás rychlejší řešení.  Zkuste třeba
Real Zelený čaj & aloe jemný čisticí krém proti mastnotě a špíně (koupit v e-shopu), který navíc využijete nejen v kuchyni na nádobí a sporáky, ale také k čištění umyvadel, van, WC mís, obkládaček a všech nenasákavých povrchů. Nebo můžete zkusit Q-Power Tekutý písek citron (koupit v e-shopu), který odstraní i ty nejodolnější mastné i zaschlé nečistoty z hladkých povrchů v kuchyni i koupelně (hrnce, keramické plotýnky, pracovní desky, sporáky, ale i vany, obkládačky či umyvadla).

6. Proti vodnímu kameni

Vodní kámen způsobuje tvrdá voda. A odstranit jej můžete pomocí jedlé sody třeba ve varné konvici nebo pračce. Hůře se vám bude pomocí tohoto bílého prášku vodního kamene zbavovat z kávovaru či koupelnových baterií, kde se třeba nedostanete do všech záhybů.
Náš tip:
Pokud ale víte, že máte v bytě či domě tvrdou vodu, pak se určitě vyplatí mít k dispozici silnější arzenál, u kterého budete vědět, že se vodního kamene opravdu zbavíte. Zkuste tedy
AVA odstraňovač vodního kamene tekutý na spotřebiče (koupit v e-shopu), který zbaví usazenin vápníku snadno a bezpečně a nezanechává žádnou pachuť a prodlouží životnost tohoto kuchyňského pomocníka. V koupelně pak můžete použít Q-Power Na rez a vodní kámen (koupit v e-shopu).

7. Proti ucpanému odpadu

Máte doma ucpaný odpad v kuchyni, koupelně, či se vám ucpalo WC? Pak můžete zkusit nasypat na tato místa jedlou sodu a zalít půl litrem horké vody.
Náš tip:
Jestliže jsou ale odpady zanesené opravdu důkladně, budete potřebovat silnější zbraně, které odtok nejen zprovozní, ale také vyčistí. Zkuste pak
WC Net Professional Gel na ucpané odpady (koupit v e-shopu), který pronikne i přes neodtékající vodu, rozpustí veškeré zbytky, odstraní jakoukoli příčinu ucpání odpadu a navíc je ultra rychlý. Zápach z odpadu vám pak pomůže odstranit třeba HG Odstraňovač zápachu z odpadů (koupit v e-shopu).

8. Vyčistí pračku

Abyste prodloužili životnost pračce, je potřeba ji jednou za čas vyčistit. Zbavit ji vodního kamene, ale také zbytku prášku či zápachu. Pomoct vám může jedlá soda, kterou stačí nasypat do zásobníku a nechat projet pracím programem.
Náš tip:
Pokud to ale chcete udělat opravdu důkladně, pak zkuste
Calgon 3v1 Power gel změkčovač vody (koupit v e-shopu), ochrání pračku před vodním kamenem, nečistotami i zápachem a je vhodné jej používat při každém praní. K vyčištění zásobníku, ale také celé pračky, můžete použít Lanzu Express tekutý čistič pračky (koupit v e-shopu), odvede veškerou práci za vás. Stačí nalít do zásobníku na prací prostředek a pustit pračku na 40 °C.

9. Vybělí záclony i utěrky

Jestliže se potřebujete zbavit „zažraných“ skvrn na oblečení či utěrkách nebo zašedlých záclon, pak k pracímu prášku přidejte 1 šálek sody.
Náš tip:
Jak jsme napsali již výše, bez pracího prášku to stejně nepůjde. A tak použijte sodu třeba k odmočení špíny a pak se raději zaměřte na správné vyprání. K vybělení záclon vám poslouží
Bělamin Sněhová bílá prací prostředek (koupit v e-shopu), který z nich odstraní zažloutnutí od nikotinu, šedý závoj i nepříjemný zápach. Zkuste také Q-Power Prací prášek na záclony (koupit v e-shopu), který má bělicí účinky, ale je vhodný také na velmi odolnou špínu.

Foto: Shutterstock

Připravil/a pro vás Eva Karlová

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít