Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo 3 tipy, jak vyprat utěrky, aby byly zase bílé a bez fleků

3 tipy, jak vyprat utěrky, aby byly zase bílé a bez fleků

3 tipy, jak vyprat utěrky, aby byly zase bílé a bez fleků

10. ledna 2023 od Eva Karlová

10. ledna 2023 2 minuty čtení
Připravil/a Eva Karlová

Postarat se o to, aby špinavé utěrky byly i po vyprání zase krásně bílé a bez fleků není úplně jednoduché. Je důležité zaměřit se na to, jak správně tento kousek domácího textilu vyprat. Máme pro vás několik jednoduchých, ale účinných tipů.
Ne nadarmo se říká, že  dobrou hospodyňku poznáte podle toho, jak má čisté a dobře vyprané utěrky. Věděli jste, že utěrky jsou vlastně nejvyužívanější kousek látky v domácnosti? Máte ji po ruce, a tak si do ní utíráte ruce, setřete s ní stůl či kuchyňskou linku. A tak se často stane, že na utěrce ulpí špína z běžného používání. Mnozí tedy dají utěrku vyprat, ale už nepřemýšlejí nad tím, že potřebuje speciální zacházení, jinak může dojít k zaprání a znehodnocení tohoto kousku textilu. Jak si praní usnadnit, nedělat chyby a jít na praní utěrek tak, aby po vyprání byly v té nejlepší kondici, tedy nejen vyprané, ale i čisté?

3 tipy, jak vyprat utěrky doběla:

1. Začněte tím, že je odmočíte

U hodně znečištěných utěrek je každá rada drahá. Většinou se ale vyplatí jejich praní neuspěchat. Tzn. začít tím, že pokud jsou hodně znečištěné, je lepší je nechat odmočit, poté ve vodě propláchnout a teprve pak dát prát. Na znečištěné utěrky nastříkejte  HG Čistič skvrn ve spreji extra silný (koupit v e-shopu), poté namočte do teplé vody a přidejte Savo Bez chloru Universal prací prášek na barevné a bílé prádlo (koupit v e-shopu). Nechte působit alespoň 2 hodiny, ale můžete nechat odmočit klidně i přes noc. Poté dejte vyprat na program bavlněné prádlo, ale ideálně na 60–90 stupňů.
Tip redakce:
Speciálním přípravkem, který je určený vyloženě k namáčení prádla je
Namo Prostředek k namáčení prádla (koupit v e-shopu), který obsahuje funkční sodu, která rozrušuje špínu a změkčuje vodu. Když tento prostředek přidáte k namočenému prádlu, nebo přímo k pracímu prostředku do pračky,  prádlo se lépe vypere. Zkusit můžete také prostředek Žabka (koupit v e-shopu), který si poradí i se zastaralou špínou.

2. Zkuste je vyvařit

Dělaly to naše babičky. Zašlá a hlavně mastná špína odolá nízkým teplotám, a tak dejte utěrky do hrnce, přidejte prací prášek – můžete zkusit třeba Q-Power Prací prášek na montérky (koupit v e-shopu), který je vhodný na opravdu velkou špínu a přiveďte je k varu. Poté je nechte v hrnci vystydnout. Poté utěrky vymáchejte ve vlažné vodě a teprve pak dejte do pračky a vyperte ideálně na 60–90 stupňů. K prášku na praní můžete přidat  Vanish Oxi Action Prášek na bělení a odstranění skvrn (koupit v e-shopu), u odolných a zaschlých skvrn klidně 1 celou odměrku.

3. Použijte žlučové mýdlo

Jestliže máte hodně znečištěné utěrky a chcete je  opravdu důkladně vyprat, zkuste použít žlučové mýdlo - Dr. Beckmann Žlučové mýdlo (koupit v e-shopu), které odstraňuje díky svému složení odolné skvrny ze všech textilií, zvládne i skvrny od jídla, oleje, make-upu, rtěnky, krve či dalších nečistot.  Zkusit můžete také Jelen Opravdové jádrové mýdlo (koupit v e-shopu) nebo Lanza Marsiglia mýdlo na praní (koupit v e-shopu).
Věděli jste, že…
snížit špinavost utěrek můžete také použitím škrobu na praní. Chrání vlákno a zvyšuje účinnost praní. Je vhodný pro použití v automatických pračkách i pro ruční praní. Zkuste třeba  
Q-Soft Přírodní škrob tekutý (koupit v e-shopu).

Foto: Shutterstock

Připravil/a pro vás Eva Karlová

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít