Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo Dejte si ovesné vločky: zbavíte se zácpy a zhubnete!

Dejte si ovesné vločky: zbavíte se zácpy a zhubnete!

Dejte si ovesné vločky: zbavíte se zácpy a zhubnete!

15. února 2022 od Petra Lamschová

15. února 2022 3 minuty čtení
Připravil/a Petra Lamschová

Ovesné vločky jsou taková obyčejná a opomíjená potravina. Přitom za pár korun můžete vykouzlit zázraky. Využít je můžete ke skvělým a lahodným receptům a jejich blahodárné účinky může zakusit i vaše pleť. Co všechno dokážou ovesné vločky?

Jak vznikají ovesné vločky?

Ovesné vločky vzniknou rozdrcením ovesných zrn. Jsou cenným zdrojem celé řady živin – především bílkovin, nenasycených mastných kyselin, vitaminů B1 a B6, vápníku i železa. Snadno je strávíme a díky lehce rozpustné vláknině se po takovém pokrmu cítíme dlouho sytí. Kromě toho vláknina reguluje cholesterol, a tak vločky pomáhají snižovat krevní tlak. Vitaminy skupiny B zase působí blahodárně na naši nervovou soustavu.

Co se stane, když budete jíst ovesné vločky každý den?

 
  • Budete mít plno energie, nejen když si je dáte k snídani.
  • Snížíte riziko vzniku srdečních onemocnění.
  • Vaše pleť se pročistí.
  • Vaše svaly získají porci bílkovin před cvičením či náročným dnem.
  • Zbavíte se problémů s trávením.
  • Hladina cholesterolu ve vaší krvi se sníží.
  • Oves má schopnost udržet pocit plnosti a tím pomůže regulovat váhu.

4 recepty z ovesných vloček

Banánové lívance z ovesných vloček

V tomto receptu ovesné vločky nahradí mouku.

Ingredience:
3 banány
3 vejce
3–6 lžic Emco Ovesných vločkek jemných s vlákninou (koupit v e-shopu)
4Slim Čekankový topping slaný karamel (koupit v e-shopu) na dozdobení a oslazení
100 g bílého jogurtu
Allnature Kokosový olej panenský BIO (koupit v e-shopu) na smažení
Postup:
Banány rozmačkáme v misce vidličkou nebo je nastrouháme nahrubo na struhadle. Přidáme vejce a vločky a promícháme. (Vločky můžeme také rozmixovat dohladka a použít místo mouky). Poté na pánvi rozpálíme lžíci kokosového oleje a lžící nebo naběračkou tvoříme na pánvi lívance. Pečeme z jedné a z druhé strany. Podáváme s bílým jogurtem a zakápneme čekankovým toppingem.

Tip: Můžete osvěžit také nakrájeným čerstvým ovocem, jako jsou jahody nebo maliny.

Jablečný crumble s ovesnou posypkou

Zde se nám ovesné vločky budou hodit jako vhodnější varianta na posypku rovněž místo mouky. Navíc ale budou krásně křupat.

Ingredience:
3 velká jablka
1 hruška
1 lžíce Druid Javorového sirupu (koupit v e-shopu)
mletá skořice
1 lžička másla
100 g Emco Ovesných vloček jemných s vlákninou (koupit v e-shopu)
100 g Mandlové mouky blanšírované (koupit v e-shopu)
100 g másla
100 g třtinového cukru
Postup:
Troubu vyhřejeme na 190 °C. Jablka i hrušku zbavíme jadřince a nakrájíme na kostičky. Dáme do mísy, přidáme javorový sirup, skořici a promícháme. Zapékací misky vymažeme lžičkou másla a na dno dáme směs ovoce. To posypeme drobenkou, kterou jsme připravili z másla, ovesných vloček, mandlové mouky a cukru. Pořádně podrobíme a pečeme asi 25–40 minut podle velikosti misek, dokud nebude mít crumble křupavou krustu a nebude uvnitř bublat.

Tip: Místo jablek a hrušek můžete použít také třeba švestky.

Domácí zdravá granola


Ingredience:
1 balík Emco Ovesných vloček jemných s vlákninou (koupit v e-shopu)
10 lžic 4Slim Čekankového sirupu Originál (koupit v e-shopu)
6 banánů
100 g vlašských ořechů
100 g mandlí
Postup:
Ovesné vločky v míse smícháme s nastrouhanými banány, čekankovým sirupem a nasekanými ořechy a mandlemi. Vše důkladně promícháme a dáme na pečicím papírem vyložený plech. Pečeme asi 30–40 minut na 160-170 °C. Ideální je, pokud granola křupe, ale pozor, nesmíte ji spálit, ideální je tedy péct třeba 30 minut na 170 °C, pak nechat v troubě vychladnout a pak ještě případně dopéct.

Tip: Po upečení můžete do granoly přidat lyofilizované ovoce, jako třeba maliny nebo jahody.

Brokolicová pizza s ovesnými vločkami

Pizza do zdravého jídelníčku úplně nepatří, ale tuhle budete zbožňovat.

Ingredience:
1 menší brokolice
8 lžic Emco Ovesných vloček jemných s vlákninou (koupit v e-shopu)
2 vejce
1 stroužek česneku
250 g nastrouhaného sýra
COSTA E.V.O.O. Biologico Nefiltrovaný olivový olej (koupit v e-shopu)
Country Life Sůl himálajská růžová jemná (koupit v e-shopu)
rajčatový protlak nebo čerstvá rajčata
černé olivy
Postup:
Brokolici rozebereme na růžičky, košťál nakrájíme na kousky a uvaříme doměkka. Poté slijeme vodu, necháme vychladnout a rozmixujeme. Přidáme rozmixované ovesné vločky, 200 g  sýra, vejce, osolíme a promícháme. Můžeme přidat stroužek česneku. Z této hmoty utvoříme na plechu, který jsme předtím vyložili pečicím papírem, placku o velikosti talíře. Ale můžete tvořit i menší mini pizzy.  Dáme do trouby a pečeme asi 10 minut na 180 °C.  Poté potřeme rajčatovým protlakem nebo poklademe plátky rajčat, přidáme bazalku a černé olivy a opět posypeme sýrem. Dáme znovu zapéct ještě na 15–20 minut.

Tip: Těsně před dopečením ještě můžeme poklást kolečky mozarelly, případně přidat nakrájené prosciutto.
 

Foto: Shutterstock

Připravil/a pro vás Petra Lamschová

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Nejčtenější články

Levné letní večeře 7x jinak

Tělo 11.srpna 2022 od Petra Lamschová

27 0


Jak se zbavit plísně v koupelně? Máme řešení!

Tělo 19.srpna 2022 od Marta Pušová

33 0


Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít