Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo Proteiny v jídelníčku: proč se o nich vlastně tolik mluví?

Proteiny v jídelníčku: proč se o nich vlastně tolik mluví?

Proteiny v jídelníčku: proč se o nich vlastně tolik mluví?

7. února 2022 od Lenka Knápková

7. února 2022 4 minuty čtení
Připravil/a Lenka Knápková ve spolupráci s expertem Adéla Skoupá

Ponořili jste se do zdravého životního stylu? Pak jistě víte, že proteiny jsou jedny ze tří nejdůležitějších makroživin. Proč jsou pro tělo tak důležité, jaké druhy proteinu existují a jak je lehce zařadit do jídelníčku, aby nám nechyběly? Věděl jste, že ten, komu se nedaří hubnout má většinou nedostatek proteinu v jídle?

Co jsou to proteiny

Proteiny neboli bílkoviny jsou základními stavebními kameny v našem těle a náš organismus se bez nich neobejde. Získáváme je především prostřednictvím stravy a jsou tak pro lidské tělo nepostradatelné. Výživová specialistka Adéla Marečková Skoupá zmiňuje důležitou věc: “„Význam bílkovin bývá často podceňován a během života si procházíme obdobími, kdy právě na bílkovinná jídla chuť vůbec nemáme. Paradoxně jsou to životní etapy, kdy je naše tělo potřebuje o to víc, jako například v dětství, těhotenství, období kojení či snahy redukovat váhu. V tyto chvíle jsou bílkoviny více než nepostradatelné, ve skutečnosti určují, jak se naše tělo s nastalou situací vypořádá. Pak je namístě zapojit rozum, inspirovat se a bílkoviny zařadit do jídelníčku třeba i netradičním způsobem.“
Co jsou to proteiny

Proč jsou proteiny pro tělo důležité?

  • Mají na starost výživu, růst a regeneraci svalů, šlach, kůže a kostí.
  • Jsou důležité jako ochrana a podpora svalů při výkonu (proto jsou důležité zejména pro sportovce).
  • Využívají se při nízkokalorických dietách.
  • Způsobují rychlejší spalování tuků a snižování nadváhy.

Proteiny najdete v živočišné i rostlinné formě. Živočišné bílkoviny najdete v mase, včetně ryb, výrobcích z masa (jako je např. šunka), vejcích a mléčných výrobcích. Mezi potraviny bohaté na rostlinné bílkoviny patří luštěniny, mandle, mák, sezamová semínka, výrobky ze sóji. Jejich výhodou je nízký obsah tuku a vyšší obsah vlákniny.

Proč zařadit proteiny do jídelníčku?

  • Nebudete po nich mít tak brzy hlad, protože vás zasytí. Trávení bílkovin je zdlouhavý a fyziologicky náročný proces. Na rozdíl od cukrů začíná jejich trávení až v žaludku, což významně přispívá k delšímu pocitu zasycení.
  • Tělo si je neukládá do zásoby, takže po nich nepřiberete. Bílkoviny mají prioritně funkci stavební, energetická hodnota, resp. kalorická hodnota, není vysoká (1 g = 4 kcal). Jako jedinou makroživinu si tělo bílkoviny neukládá do zásob. Bílkoviny jsou bud ihned využity, nebo jsou organismem v přetvořené formě vyloučeny, k uložení „na později“ tedy nedochází.
  • Trávení bílkovin je pomalé a využívá se na něj velké množství energie, což je například při hubnutí žádoucí. Bílkoviny mají nejvyšší „termický efekt“, tzn. 20–30 % energie, kterou přinášejí, zároveň pomyslně spálí svým natrávením. Metabolické nároky organismu na trávení bílkovin jsou ze všech makroživin nejvyšší. Při hubnutí si tedy můžeme dovolit na bílkoviny bohatší stravu.
  • Jsou skvělé na regeneraci namožených svalů a šlach, ty budou pevné a pružné a díky tomu i odolné vůči úrazům. Bílkoviny jsou pro regeneraci svalové hmoty nezbytné. Při fyzickém výkonu dojde mimo jiné k narušení svalových struktur, které je nutné obnovit. A bez bílkovin k dostatečné a kvalitní obnově jednoduše nedojde.  
  • Bílkoviny mají velký vliv na efektivní spalování tuků. Chceme-li tedy efektivně spalovat tuky, musí být v dobré kondici především naše svalová hmota. Její kondice je dána nejen tréninkem, ale především i výživou. Pokud chceme sval dobře vyživit, musíme mu poskytnout dostatečný přísun bílkovin. Podvyživenému svalu totiž k dobré kondici nepomůže sebelepší trénink.
Proč jsou proteiny pro tělo důležité?

Jak zařadit proteiny do jídelníčku

Bílkoviny můžeme do jídelníčku zařadit hned několika způsoby.
  • Řekněme „tradičně“, kdy bílkovinné jídlo zařadíme v podobě masa, sýrů či vajec.
  • Způsobem vlastním pro vegetariánství či veganstvím, kdy je rostlinná bílkovina obsažena v luštěnině, klíčcích apod.
  • Prostřednictvím ořechů a semen, které mají nezanedbatelný podíl bílkovin. Zkuste si zpestřit třeba salát nebo jogurt dýňovými semínky Allnature Dýňová semínka (koupit v e-shopu), která jsou velmi bohatá na proteiny a patří mezi nejzdravější semena vůbec.
  • Další variantou, jak doplňovat proteiny, jsou proteinové koncentráty jako 4Slim Whey protein s příchutí lesního ovoce (koupit v e-shopu). Je ideální k přípravě míchaných nápojů, koktejlů, ale také do pečení, kde slouží jako pojivo a částečně nahradí mouku.
  • Velmi oblíbené jsou ovesné proteinové kaše. Zkuste Semix proteinovou kaši banánovou (koupit v e-shopu). Obsahuje kvalitní syrovátkový protein. Má vysoký obsah vlákniny, nízký obsah nasycených tuku a neobsahuje palmový tuk.
  • Nečekaný hlad zažene proteinová tyčinka L’Chefs proteinová tyčinka s kokosem (koupit v e-shopu) s obsahem 31 % bílkovinných složek.

Vyzkoušejte naše recepty:

Chia pudink s kokosovým mlékem

Chia semínka jsou perfektním zdrojem bílkovin. Mají výbornou vlastnost vázat na sebe vodu a vytvořit tak tzv. chia gel. Ten díky svým sytícím vlastnostem pomáhá překonat pocit hladu. Zkuste chia pudink, který se hodí nejen na snídani, ale i svačinu.

Co budete potřebovat:
Postup:
Večer nasypeme do uzavíratelné skleničky chia semínka, která následně zalijeme cca jedním hrnkem kokosového mléka. Můžeme použít mandlové nebo sójové mléko. Skleničku uzavřeme a vložíme na noc do lednice. Ráno budou chia semínka krásně nabobtnalá. Pudink pokapeme podle chuti čekankovým sirupem a přidáme ovoce.

Hrstková polévka

4 porce, příprava cca 20 minut (4 hodiny máčení + 1 hodina vaření)
Co budete potřebovat:
Postup:
Bílé, červené fazole a hrách si namočíme dopředu, minimálně na 4 hodiny, ideální je to však přes noc (během namáčení luštěnin párkrát vodu vyměníme). Druhý den namočené luštěniny pořádně propláchneme pod tekoucí teplou vodou a necháme okapat. Mezitím si na ghí osmahneme cibulku, po chvilce přidáme mrkev i celer a restujeme. Když zelenina krásně voní a chytá barvu, přidáme luštěniny a zalejeme vodou. Do hrnce přidáme koření, zlehka osolíme a necháme luštěniny pomalu vařit cca hodinu do změknutí. Kdyby se vám zdálo, že se voda hodně vyvařila a je jí málo, klidně trochu přilejte. Polévka je hotová, když jsou všechny luštěniny na skus měkké. Pak už stačí pouze dosolit dle chuti.
Tip redakce:
Do hotové polévky si můžete přidat lupínky červené čočky
Semix klíčená čočka červená lupínky (koupit v e-shopu), které jsou již naklíčené a tím i lépe stravitelné. Pro ještě lepší stravitelnost luštěnin přidejte majoránku, kmín, tymián, fenykl nebo zázvor, zajímavou a obohacující ingrediencí je také mořská řasa (nori nebo kombu).

Vajíčkovo-tvarohová pomazánka

Ideální rychlá večeře plná bílkovin.

Vejce uvaříme natvrdo a po vychladnutí nastrouháme. Jarní cibulku nebo pažitku nakrájíme nadrobno. Přidáme tvaroh s trochou jogurtu a všechny ingredience pořádně promícháme. K dochucení použijte sůl, pepř, hořčici a popřípadě česnek – podle vaší chuti.

Foto: Shutterstock

Připravil/a pro vás Lenka Knápková ve spolupráci s expertem Adéla Skoupá

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Expert z článku

Adéla Skoupá
výživová specialistka
"Jídlo musí sloužit nám, ne my jemu. Pak může být i radostí."

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít