Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo Snídaně pro každou situaci: Vyberte si tu nejlepší pro vás!

Snídaně pro každou situaci: Vyberte si tu nejlepší pro vás!

Snídaně pro každou situaci: Vyberte si tu nejlepší pro vás!

24. srpna 2020 od Vanda Vízková

24. srpna 2020 4 minuty čtení
Připravil/a Vanda Vízková ve spolupráci s expertem Ing. Kristýna Rybovičová

Snídaně bývají často nejproblematičtějším jídlem dne. Spousta lidí nesnídá vůbec, protože to nestíhá nebo proto, že se po snídani necítí dobře. Protože je ale první jídlo dne klíčové a ovlivňuje to, jak bude fungovat váš metabolizmus, rozhodli jsme se snídani podívat na zoubek. S výživovou poradkyní Ing. Kristýnou Rybovičovou vám prozradíme co snídat, když…

…jdete ráno cvičit

Pokud chodíte ráno cvičit a nedělá vám dobře cvičení na lačno, připravte si menší ranní svačinu. Tu si dejte alespoň 30 minut před začátkem cvičení, aby vaše tělo mělo čas potraviny strávit a neudělalo se vám špatně. Zkuste třeba:
  •  mléčné výrobky – tvaroh, jogurt, kousky tvrdého sýra,
  •  ovoce – banán či jablko vás příjemně zasytí, vyzkoušet můžete i sušené či lyofilizované ovoce, jako třeba Allnature Jahody sušené mrazem (koupit v e-shopu),
  •  vajíčkové muffiny.

Vajíčkové muffiny

Porce: 8 kusů
Doba přípravy: 25 minut
Doba pečení: 10 minut
Označení: Bezlepkové


Ingredience (forma na 12 muffinů)

  • 4 vejce
  • 2 plátky vysokoprocentní šunky
  • 2 plátky kvalitního plátkového sýra
  • 1 menší šalotka
  • 50 g parmezánu
  • 15 g sušených rajčat
  • hrst baby špenátu
  • sůl, pepř

Postup

  1. Troubu si předehřejte na 180 °C.
  2. Šalotku, šunku, sýr, rajčata a špenát nakrájejte na menší kostky. Parmezán nastrouhejte na jemném struhadle.
  3. V míse vyšlehejte vejce. Přidejte sůl, pepř a všechny nakrájené ingredience.
  4. Směs vlijte do forem na muffiny a dejte péct na cca 10 minut.
  5. Jamile jsou muffiny zlaté, vyndejte je z trouby a podávejte.

Tip redakce:
Do směsi můžete přidat i slunečnicová či dýňová semínka, třeba
Allnature Dýňové semínko loupané (koupit v e-shopu), kterými dodáte tělu zdravé tuky.

…když ráno spěcháte

Pokud ráno nikdy nestíháte, připravte si snídani už den předem. Na rychlou snídani jsou vhodné různé smoothie nápoje, ořechy, semínka či domácí sušenky. Zkuste třeba tento top recept:

Avokádové smoothie

Porce: 2
Doba přípravy: 10 minut
Označení: Vhodné pro vegetariány, bezlepkové
 

Ingredience

Postup

  1. Oloupejte banán, kiwi, citron a avokádo.
  2. Do vyšší nádoby dejte všechny ingredience kromě chia semínek. Přidejte vodu a vše tyčovým mixérem zmixujte do hladka. Poté přidejte chia semínka a promíchejte.
  3. Nápoj nalijte do sklenice a podávejte.
  4. Smoothie můžete vychladit v lednici či do sklenice přidat led.

Tip redakce:
Pro odlehčení nebo při intoleranci laktózy vyzkoušejte místo řeckého jogurtu i různé druhy
rostlinného mléka, např. Alpro Mandlový nápoj (koupit v e-shopu).

…když milujete sladké

Dobrá zpráva je, že se v něm nemusíte při snídani zvlášť omezovat. Vybírejte si ale kvalitní suroviny a sladké snídaně si připravujte doma, aby byly nejen lahodné, ale také zdravé. Ohlídáte si tak lépe množství přidaného cukru. Slaďte medem či ovocem.

Banánový chlebíček s perníkem

Porce: 10 plátků
Doba přípravy: 20 minut
Doba pečení: 40 minut
Označení: Vhodné pro vegetariány
 

Ingredience (forma na biskupský chlebíček 27 x 13 cm)

  • 4 zralé banány
  • 300 g špaldové mouky
  • 2 vejce
  • 100 ml řepkového oleje
  • 50 ml mléka
  • 3 lžičky perníkového koření
  • 1 lžička prášku do pečiva bez fosfátů
  • špetka soli

Postup

  1. Pečicí formu vyložte pečicím papírem. Troubu si předehřejte na 180 °C.
  2. Do mísy nakrájejte oloupané banány. Tyčovým mixérem je rozmixujte.
  3. V hlubší míse smíchejte mouku, perníkové koření, prášek do pečiva a špetku soli.
  4. V oddělené míse prošlehejte olej společně s vejcem a mlékem. Poté přidejte rozmixované banány.
  5. K tekuté směsi postupně přidejte mix suchých ingrediencí. Vymíchejte kompaktní těsto, které vlijte do připravené formy.
  6. Vložte jej do trouby a pečte zhruba 40 minut. Na konci překontrolujte chlebíček špejlí.
  7. Nechte jej vychladnout, nakrájejte na plátky a podávejte.

Tip redakce:
Do těsta přimíchejte kakao nebo různé druhy ořechů.

…když máte děti

Pokud máte děti, dělejte jim snídani doma a do příprav je zapojte, tak aby je bavila. Snídaně by měla být pestrá, plnohodnotná a připravená s ohledem na věk, školu i koníčky dítěte. Zkuste si společně připravit třeba domácí palačinky, tvarohové pomazánky se zeleninou, upečte si spolu čerstvý chleba nebo loupáky.

Domácí tvaroháček

Porce: 4
Doba přípravy: 20 minut
Označení: Vhodné pro vegetariány, bezlepkové
 

Ingredience

Postup

  1. Mražené maliny dejte do kastrolku. Přidejte lžičku sirupu a vařte do změknutí.
  2. Smetanu vyšlehejte ve vyšší nádobě do tuha.
  3. Ke smetaně přidejte tvaroh, sirup, vanilku a vše prošlehejte.
  4. Odeberte jednu polovinu směsi. Do druhé poloviny přidejte kakao a vše promíchejte.
  5. Na dno sklenice dejte maliny a poté na sebe jednotlivé směsi vrstvěte.
  6. Tvaroháček ozdobte sušenými malinami a podávejte.
Tip redakce:
Tvaroháček uchovávejte v menších samostatných sklenicích v lednici. Zbylé sušené maliny, např.
Allnature Maliny sušené mrazem (koupit v e-shopu), můžete dětem sbalit s sebou jako chutnou svačinku.

…když nejíte pečivo

Pokud nejíte pečivo, vyzkoušejte na snídani různé snídaňové (ovesné, jáhlové, pohankové) kaše či domácí granolu. Ideální jsou také domácí krekry, nej recept máte tady:

Domácí krekry

Porce: 12
Doba přípravy: 30 minut
Doba pečení: 15 minut (jeden plech)
Označení: Vhodné pro vegetariány, vegany
 

Ingredience

Postup

  1. Plech vyložte pečicím papírem. Troubu si předehřejte na 180 °C.
  2. Ořechy nasekejte nahrubo. 
  3. V hlubší míse smíchejte všechny suché ingredience.
  4. K suché směsi přidejte olej, vodu a vše důkladně promíchejte.
  5. Poté tvořte ze směsi středně velké placky. Přendejte je na plech a pečte cca 15 minut do zlatova.

Tip redakce:
Placky si ozdobte krémovým sýrem, kvalitní šunkou a sezónní zeleninou.

Připravil/a pro vás Vanda Vízková ve spolupráci s expertem Ing. Kristýna Rybovičová

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Expert z článku

Ing. Kristýna Rybovičová
výživová poradkyně a trenérka kondičního posilování
112
"S vyváženým a chutným jídlem jde všechno vždy lépe."

Nejčtenější články

4 triky, jak hubnout, když je vám přes čtyřicet

Tělo 21.srpna 2020 od Pavla Maříková

0 0


Trvalé odstranění chloupků: Je to napořád?

Tělo 7.září 2020 od Jana Kantorová

0 0


Pigmentové skvrny na rukou: 6 tipů, jak se jich zbavit

Tělo 13.září 2020 od Jana Kantorová

0 0

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít