Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo Zelené zlato aneb Co dokáže avokádo?

Zelené zlato aneb Co dokáže avokádo?

Zelené zlato aneb Co dokáže avokádo?

5. září 2018 od Anna Poledňáková

5. září 2018 4 minuty čtení
Připravil/a Anna Poledňáková

Vitaminy a zdravé tuky obsažené v avokádu nám pomáhají zhubnout, bojují proti suché pokožce, oteklým očím a poradí si i s roztřepenými vlasy. Už víte, jak ho použijete vy?
Sdílet na facebooku Sdílet na Twitter Sdílet na Pinterest Emailem
Plod hruškovce přelahodného neboli avokádo je zásobárnou minerálních látek, vitaminů i zdravých nenasycených tuků. Exotické ovoce původem z Mexika se vyznačuje lahodnou máslovou chutí a díky svým blahodárným účinkům našlo široké uplatnění i v kosmetice.


Vitaminová bomba

Avokádo je jednou z nejzdravějších potravin, kterou si dnes můžete koupit. Kromě vitaminů A, B, C a E obsahuje také vlákninu, bílkoviny, vápník, hořčík a draslík. Kvůli vysokému obsahu zdravých a stravitelných tuků, jež se neukládají jako tělesný tuk, je vhodné pro lidi, kteří mají problémy se srdcem, a pro všechny, kdo touží zhubnout. Mimo to má také skvělý vliv na mozek, pomáhá regulovat hladinu cukru v krvi a snižuje krevní tlak.


Jak ho jíst

 
zralé avokádo  

Zralé avokádo


Díky své unikátní konzistenci si můžete avokádo namazat místo másla na chleba či bagetu a jemně dochutit solí. Plně zralé je takové avokádo, které se lehce poddá tlaku prstu. 
 
guacamole  

Guacamole

 

Avokádo je základem tradiční mexické omáčky guacamole. Pro její přípravu vám postačí avokádo, nadrobno nakrájená cibulka, šťáva z limetek, sůl a česnek. Ideální je jako dip nebo jako přísada do tortill

 
avokádové smoothie  

Avokádové smoothie

Jemná ořechová chuť avokáda se výborně doplňuje s nakyslým nebo jemně kyselým ovocem, případně s mlékem či banánem. Variacím se meze nekladou, pouze se nedoporučuje kombinovat avokádo s ořechy a semeny, protože ty také obsahují mnoho tuku.
 

  

Správná výživa pro krásnou pleť

Díky svým antiseptickým účinkům a mazlavé konzistenci je avokádo ideální ingrediencí pro přípravu domácích pleťových masek - dužinu avokáda stačí rozmačkat vidličkou, přidat trochu medu a bílého jogurtu, vzniklou směs nanést na vyčištěný obličej a nechat 15 minut působit. Avokádové masky jsou vhodné zejména pro lidi se sušší pletí. Olej obsažený v avokádu pleť totiž krásně hydratuje a navrací jí potřebnou pružnost a mladistvý vzhled.
 
Tip redakce:
Avokádová maska se výborně hodí i pro péči o suchou a ztvrdlou kůži na nohou nebo kdekoliv jinde na těle. Stačí ji nanést na postižené místo, jemně vmasírovat do pokožky a nechat působit.
 

avokádová pleťová maska

Pomocník proti vráskám a kruhům pod očima

Pokud trpíte na unavené a oteklé oči, pomůže avokádo i vám. Plátky zralého avokáda si na oči přikládali již Aztékové, aby si ulevili od bolesti, a v boji proti otokům a kruhům pod očima se používá dodnes. Díky vysokému obsahu antioxidantů dokáže avokádo dokonce vyhladit i jemné vrásky v očním okolí. Nechte působit přibližně 15 minut a uvidíte, že budete mile překvapeni.

 
Zdravé a zářivě lesklé vlasy

Avokádo si poradí nejen s vysušenou pokožkou, ale také s vysušenými a roztřepenými vlasy, které se snadno lámou. Pro přípravu posilující masky na vlasy je potřeba dřeň z avokáda rozmixovat spolu se žloutkem a olivovým olejem na jemnou kašičku, jinak se bude z vlasů špatně vymývat. Maska se nanáší na umyté vlasy, vysušené pouze ručníkem, a to po celé délce vlasů, tedy od hlavy až ke konečkům. Ideální je nechat masku působit 20-30 minut a poté důkladně opláchnout vlažnou vodou. Výhodou avokádové masky je i její zklidňující účinek na pokožku hlavy. Po její aplikaci zůstává vláčná a hebká několik dní.
 
Tip redakce:
Věděli jste, že avokádo začíná zrát až po utržení ze stromu? Pokud tedy v obchodě narazíte pouze na tvrdá avokáda, nebojte se je nechat doma dozrát.
 avokádo a žloutek pro zářivé vlasy

Bojovník proti rakovině

Zázračnější účinky než avokádová dužina má avokádová pecka, takže ji určitě nevyhazujte. Obsahuje totiž flavonol, vysoce účinný antioxidant, který pomáhá v prevenci rakoviny a leukémie. Pecka je velmi tvrdá a hořká, a tak je potřeba ji nejdříve usušit a pomlít. Prášek pak můžete přidávat do smoothie, jogurtů, krémů, prostě kamkoliv vás napadne. Aminokyseliny, esenciální omega-3 mastné kyseliny, antioxidanty, vitaminy a minerály obsažené v pecce pomáhají také při léčbě artritidy, při problémech s trávicí soustavou, žaludečními vředy i průjmových onemocněních. 
 
Tip redakce:

Již staří Aztékové používali avokádo jako afrodiziakum, protože dokáže zvýšit sexuální apetit. Exotickému ovoci dokonce připisovali pozitivní účinky na plodnost mužů i žen.

Zdroj foto: Shutterstock

Připravil/a pro vás Anna Poledňáková

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

x
Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít