Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Obličej Ovoce a zelenina: Zázrak, který dělá s vaší pletí divy

Ovoce a zelenina: Zázrak, který dělá s vaší pletí divy

Ovoce a zelenina: Zázrak, který dělá s vaší pletí divy

2. ledna 2018 od Jana Kantorová

2. ledna 2018 4 minuty čtení
Připravil/a Jana Kantorová

Akné, pupínky, vyrážky, to všechno vás může trápit. A to nejen v zimě, ale po celý rok. Vyzkoušeli jste už všechno, ale nic nezabírá? Pak se zkuste navrátit k přírodě.
Sdílet na facebooku Sdílet na Twitter Sdílet na Pinterest Emailem
Výživa hraje v případě zdraví i krásy velkou roli, ale tentokrát nebudeme mluvit o tom, co byste měli jíst pro dokonalý vzhled, ale o tom, jak ovoce a zelenina působí na pleť zvenčí. Určitě víte o účincích salátové okurky, která zklidňuje otoky očí, nebo banánu, který patří mezi tzv. botox z přírody. Ale věděli jste, že skvělé účinky mají také dýně, papája, mango nebo červený grep?


Papája: Exotický antioxidant

Jde o sladké exotické ovoce pocházející ze Střední Ameriky, které má velmi výraznou vůni a nasládlou chuť. Papája obsahuje plno vitaminů a minerálů, například B1, B2, C, A nebo vápník. Kromě toho v ní najdete proteinová vlákna, která tělu dodávají bílkoviny a podporují funkci a růst svalů. Mimo jiné dokážou udržet zdravou kůži, nehty a vlasy. Léčivé účinky papáji byly využívány i v léčbě lokálního podráždění, popálenin či ran. Co se týče krásy, papája je hojně přidávána do kosmetických výrobků, protože má silné antioxidační účinky, léčí pleť poškozenou akné, odstraňuje přebytečný maz, odumřelé buňky a volné lipidy z kůže. A to vše hlavně díky enzymu „papain“.

papája


Domácí papájová maska:

  • 1 papáju rozmačkejte vidličkou tak, aby měla konzistenci, kterou můžete snadno nanést na pleť. Obličej omyjte vodou, osušte a naneste masku. Nechte působit zhruba 20 minut a poté opláchněte teplou vodou. Poté naneste hydratační krém.


Dýně: Dokonalý rozjasňovač

Tykev pochází z Peru a z 90 % ji tvoří voda, zbytek vláknina. Navíc obsahuje také vitaminy C, B1, B2 a dále také kyseliny pantotenovou, nikotinovou, fruktózu a minerály železo, hořčík či draslík. Regenerační účinky mají speciálně dýňová semínka. V kosmetice se dýně používá v boji s mastnou pokožkou, rozšířenými póry, ale i při problémech s vlasy.

dýně


Výživná maska ze semínek

  • Připravte si dvě polévkové lžíce dýňových semínek, lžičku mandlového oleje a lžičku medu. Semínka rozmixujte najemno a postupně přidávejte olej a med. Vzniklou pastu naneste na pleť a nechte působit 20 minut. Opláchněte teplou vodou a použijte hydratační nebo výživný pleťový krém.


Červený grep: Přírodní omlazení

Původně ovoce z Karibiku si zaslouží vaši pozornost také, protože dělá hodně pro krásu i zdraví. Je skvělým zdrojem vitaminu C, dodává energii a umí příjemně naladit. Právě proto ho najdete v nejednom sprchovém gelu. Jeho hlavní výhodou v péči o pleť je obsah lykopenu, což je karotenoidní antioxidant. Ten chrání pleť před volnými radikály a udržuje ji mladou.

grep


Grepová maska pro mastnou pleť:

  • Rozmačkejte oloupanou dužinu na kašičku, přidejte bílý jogurt (podle potřeby tak, aby byla vzniklá kašička hustší) a dobře promíchejte. Naneste na tvář a nechte zhruba 15 minut působit. Grepová maska pleť čistí, osvěžuje a odstraňuje nežádoucí lesk.


Mango: Přírodní ochrana

Exotické ovoce, které je velmi často využíváno jako účinná pleťová a vlasová kosmetika, je bohaté na vitamin E, C a dále stopové prvky, jako je měď, selen, zinek a draslík. V mangu je zastoupen i vysoký podíl vitaminu A. Kromě pozitivních účinků na pokožku je využíváno mango také v boji proti lupům a při ztraceném lesku vlasů. Podporuje také růst vlasů. Hlavně dodává pleti i vlasům ztracenou hydrataci.

mango


Výživná pleťová maska z manga:

  • Jednu čajovou lžičku mangové dužiny smíchejte s půl lžičkou medu a mléka. Krouživými pohyby vmasírujte do pleti a nechte působit pár minut. Antioxidanty obsažené v mangu oddalují stárnutí kůže, zabraňují pigmentaci pokožky, chrání před volnými radikály a vitamin C pomáhá při léčbě akné.


Mangová vlasová maska:

  • Rozmačkejte dužinu z manga, přidejte polévkovou lžíci bílého jogurtu a dva vaječné žloutky. Zamíchejte, směs naneste na vlasy a nechte působit 30 minut. Po důkladném umytí budete mít jemné a poddajné vlasy.


Další pomocníci z kuchyně

V kuchyni a ve spíži najdete hodně dalších druhů ovoce a zeleniny, které mají pozitivní vliv na pleť, pokožku i vlasy.

Špenát: díky betakarotenu a luteinu zlepšuje elasticitu pokožky, jako pleťové sérum rozjasňuje pleť, regeneruje pokožku a snižuje tvorbu vrásek.

Avokádo: dužina a olej obsahují prospěšné nenasycené mastné kyseliny a vitaminy A, C a E. Díky tomu odstraňuje pigmentové skvrny, bojuje s akné a regeneruje pokožku. Maska z avokáda je prospěšná hlavně pro suchou pleť.

Hrozny: jsou skvělé při léčbě akné. Stačí je rozmačkat na hladkou dužinu, nanést na obličej a krk, nechat zaschnout a poté omýt studenou vodou.
 

Zdroj foto: Fotolia

Připravil/a pro vás Jana Kantorová

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

x
Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít