Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo Dýňová kosmetika anebo Co pokožka žádá na podzim

Dýňová kosmetika anebo Co pokožka žádá na podzim

Dýňová kosmetika anebo Co pokožka žádá na podzim

16. listopadu 2017 od Karolína Hornová

16. listopadu 2017 3 minuty čtení
Připravil/a Karolína Hornová

Dýně je symbolem podzimu, ať to může znít jako sebevětší klišé. Zavařeniny, koláče, polévky a strašidelné masky nejsou zdaleka jediné produkty, které lze z dýní vyrobit. Skvěle funguje i v kosmetice.
Sdílet na facebooku Sdílet na Twitter Sdílet na Pinterest Emailem
Dýně a především dýňová semínka mají léčivé a regenerační účinky. Semínka a látky v nich obsažené účinně bojují proti mastné pokožce a pomáhají stahovat póry. Dýně obsahuje látky nezbytné pro správnou funkci organismu: hořčík, draslík, měď, selen, sodík, chlór, železo, zinek, fosfor, vitamin A, beta-karoten, alfa-karoten a lutein. Každý z nich má svou důležitou funkci v jiné části těla a většina z nich podporuje správnou funkci kůže. Není divu, že se právě dýně stává častou ingrediencí takzvané fytokosmetiky, tedy kosmetiky s účinnými látkami, získanými z rostlin.


Dýňový olej: Balzám na podzimní neduhy

Kosmetika s dýňovým olejem (získaným právě ze semínek) má vysoký obsah zinku, který je nezbytný pro tělo jako takové, ale je známý i jako velký bojovník za zdravou pokožku. Skvěle působí na problematickou pleť, ekzémy a dermatitidy. Mastné kyseliny (konkrétně především linolová a olejová) zase pokožku hloubkově vyživují a chrání před vysušováním. A to je v chladném období zásadní.

dýňový olej

Dýně je důkazem, že příroda na nás opravdu myslela. Bojuje totiž přesně proti těm neduhům, se kterými se na podzim potýkáme: vitaminy a minerály, obsažené v dýňovém oleji, skvěle vyživují nehty, bojují proti lámavosti a třepení. Stačí udělat jednou za čas zábal nebo dýňový olej používat pro změkčení při odstraňování kůžičky.

Pokud vám na podzim padají vlasy, zkuste zábal z dýňového oleje proti padání vlasů, který posílí a vyživí vlasové vlákno, ale zároveň i pokožku hlavy, která pak bude mít více síly „udržet“ vlasy na místě. Pro krásně vlasy, kůži i nehty nezapomeňte dýňový olej užívat i vnitřně: lžičku ke snídani nebo jako ingredienci do salátu.


Kosmetika z dýně: Intenzivní výživa a obnova

Kromě čistého oleje je k dostání také dýňová kosmetika. Jde většinou o značky, které produkují přírodní či bio kosmetiku nebo „odpovědnou“ veganskou kosmetiku. Je tak ideální pro všechny nadšence návratu k přírodě. A kromě toho skvěle funguje. Do podzimního období se skvěle hodí třeba dýňový krém na ruce, který hloubkově a intenzivně vyživuje namáhanou pokožku. Dodává jí hebkost a účinně bojuje proti záděrkám a suché kůži kolem nehtů.

olej z dýňových semínek

A to nejlepší? Dýňová kosmetika je skvělým přírodním bojovníkem proti stárnutí pokožky. Výtažky z dýně a dýňový olej obsahují přírodní antioxidanty, minerály (především zmíněný zinek), vitamin E a další látky, které obnovují strukturu buněk. Zkuste tělový krém nebo mléko, které díky obsahu dýňových složek zpevní pokožku a vyživí suchou kůži na namáhaných místech, jako jsou klouby.

Dýňový pleťový krém bojuje proti vráskám, ale i proti akné. Pokud vás „pupínky“ trápí i v pozdějším věku, kdy už ale zároveň chcete začít bojovat s prvními vráskami, je dýně ideální volbou – buď v podobě krému, nebo čistého oleje, který použijete místo nočního krému nebo jen lokálně na problematické partie.


Tip redakce: DIY masky pro zářící pleť


Hydratační dýňová maska

Připravte si zakysanou smetanu, citron a dýňovou dužinu. Dužinu nastrouhejte nebo ještě lépe rozmixujte na kaši – stačí množství jedné polévkové lžíce. Smíchejte se dvěma lžícemi zakysané smetany a několika kapkami citronové šťávy. Důkladně promíchejte (vše můžete udělat pomocí mixéru), naneste na obličej a nechte 20 minut působit. Opláchněte teplou vodou a naneste hydratační krém.


Výživná maska ze semínek

Připravte si dvě polévkové lžíce dýňových semínek, lžičku mandlového oleje a lžičku medu. Semínka rozmixujte najemno a postupně přidávejte olej a med. Vzniklou pastu naneste na pleť a nechte působit 20 minut. Opláchněte teplou vodou a použijte hydratační nebo výživný pleťový krém.

dýňová maska na obličej

Zdroj foto: Fotolia

Připravil/a pro vás Karolína Hornová

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

x
Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít