Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo Co dokážou ovesné vločky?

Co dokážou ovesné vločky?

Co dokážou ovesné vločky?

23. srpna 2019 od Eva Suchomelová

23. srpna 2019 4 minuty čtení
Připravil/a Eva Suchomelová ve spolupráci s expertem RNDr. Michaela Bebová

Mají pozitivní účinek nejen na naše trávení, ale využít je můžete i v péči o svou krásu. Můžete je zařadit do jídelníčku i do kosmetické rutiny. Víte jak?

1. Nastartují vás každé ráno

Pro svůj vysoký obsah vlákniny jsou ovesné vločky výjimečně vhodné pro přípravu snídaně. Představují vynikající zdroj energie. První, co vás asi napadne, je kaše, kterou si z nich můžete připravit. Ale můžete je přidat také do svého domácího müsli spolu s ořechy či semínky a konzumovat spolu s jogurtem nebo mlékem. Také je můžete rozmixovat do moderních smoothie nebo třeba koktejlu. A jde to i bez mléka, pokud jej z jakéhokoli důvodu nemůžete nebo nechcete konzumovat.

Tip redakce:
Zkuste třeba tento kořeněný medový koktejl. 1 lžíci jemně nasekaných ovesných vloček přelijte 3 dl vroucí vody a nechte 20 minut stát. Pak přidejte lžíci medu, špetku skořice, špetku kardamomu a vše dohladka rozmixujte. Po dvou týdnech každodenního popíjení byste se měly cítit mnohem vitálněji a aktivněji.
snídaně

2. Snižují cholesterol a krevní tlak

„Ovesné vločky díky obsahu rozpustné vlákniny pomáhají při snižování cholesterolu a regulaci cukru v krvi. Stejně pozitivní vliv mají také při snižování krevního tlaku,“ vyjmenovává další důvody pro to, abyste ovesným vločkám přišli na chuť, výživová specialistka RNDr. Michaela Bebová. Jinými slovy, měly by být každodenní součástí stravy diabetiků a osob trpících vysokým krevním tlakem či zvýšenou hladinou cholesterolu. A samozřejmě působí i jako prevence těchto onemocnění. Zkuste jimi třeba nahradit pšeničnou mouku v domácích sušenkách, zahušťujte jimi omáčky nebo polévky.

3. Zajistí krásné vlasy a pleť

Ovesné vločky také představují zdroj vitaminů i minerálů. Je to úžasný výživný koktejl, který zajistí, že vám nebudou padat vlasy, budou se krásně lesknout a nebudou se třepit. Pomáhá také předcházet viditelným projevům stárnutí pleti, jako jsou vrásky, dehydratace pleti, a celkově přispívá k regeneraci pokožky. Stačí je jen zařadit do jídelníčku.

Věděli jste, že…
Existují tři typy ovesných vloček? Obyčejné, jemné a instantní. Liší se chutí, snadností přípravy i stravitelností a glykemickým indexem. Čím ‚původnější‘ podoba, tím výraznější chuť a nižší glykemický index, protože tělu trvá déle, než potravinu stráví. Instantní kaše z ovesných vloček pomletých či částečně rozemletých tedy bude mít nejsnazší stravitelnost a v porovnání s druhými dvěma typy i nejvyšší glykemický index,“ vysvětluje RNDr. Michaela Bebová.

4. Jsou vhodné pro vegany i alergiky na mléko 

A nejen vhodné, ale také nezbytné pro dodání energie a výživných látek. Jestliže nejíte potraviny živočišného původu, můžete si doma udělat ovesné mléko s datlemi. Vhodné je i pro lidi s intolerancí laktózy, tedy s alergií na mléko. Jak na to? Hrnek ovesných vloček (110 g) namočte na 20 minut do vody. Pokud chcete mléko hutnější, pak do 750 ml vody, pokud potřebujete víc tekuté, tak do 1 litru vody. Pak vodu z namočených vloček slijte přes síto a vločky dobře propláchněte studenou vodou. Vodu, ovesné vločky a 3-4 datle (nebo víc, podle chuti) mixujte 30-60 vteřin. Pak mléko přeceďte přes husté síto nebo plátno. Z vloček vymačkejte zbylé mléko. Mléko ochutnejte, a pokud by nebylo dostatečné sladké, přidejte ještě datle a znovu rozmixujte a přeceďte. Hotové mléko přelijte do lahve a uchovávejte v lednici. Tam vám vydrží 3 dny. Pozor! Není vhodné na vaření, ale používá se místo mléka do nápojů, do těsta na palačinky nebo lívance nebo na pečení.
ovesné mléko

5. Pomáhají proti ekzémům

Ovesná koupel zjemňuje pokožku a odstraňuje svědění, tudíž se hodí při léčbě ekzémů či lupénky. Lázeň z ovesných vloček také podpoří úspěšnou léčbu atopického ekzému, hodí se dokonce i pro koupání atopického miminka. Připravíte si ji jednoduše: půl kilogramu ovesných vloček přelijte 3 litry vroucí vody a nechte hodinu stát. Pak přeceďte a vzniklou slizovitou hmotu přidáme do vody ve vaně. V lázni setrvejte 15 minut, pro intenzivnější regeneraci po koupeli ještě 20 minut relaxujte v klidu a teple. Tuto proceduru opakujte 5 dní po sobě.

6. Navodí sladké sny

Ovesné vločky i při konzumaci zklidňují nervový systém a účinně potlačují nespavost. Stejně dobře vám pro tento účel poslouží i v podobě koupele s levandulovým olejem. Stačí, když látkový sáček nebo plastové či nerezové „čajítko“ naplníte ovesnými vločkami a zavěsíte do proudu teplé vody, kterou si napouštíte do vany. K tomu přidejte i pár kapek levandulového esenciálního oleje rozmíchaného v troše mléka. Ovesné vločky zajistí hebkost a měkkost vaší pleti, eliminují podráždění pokožky a vůně levandule vás zbaví napětí, únavy a stresu.
ovesná koupel

7. Rozzáří pokožku a povzbudí romantickou náladu

Chcete mít krásnou vyhlazenou a rozjasněnou pokožku a zároveň si přivodit romantickou náladu? Pak si vyzkoušejte luxusní koupelovou sůl s ovesnými vločkami. Jak na to? Připravte si krásnou uzavíratelnou skleničku, 250 g hrubé kamenné nebo mořské soli, 50 g ovesných vloček, hrst sušeného heřmánku a hrst sušených růžových lístků. Pokud chcete podpořit vůni, přidejte i pár kapek esenciálního růžového oleje. Všechny ingredience (bez růžového oleje) důkladně promíchejte a pak nasypte do sklenice a uzavřete. Pokud chcete použít růžový olej, nejprve ho nakapejte do soli a pak smíchejte s ostatními ingrediencemi. Pak naplňte sklenici a uzavřete ji. Při pokojové teplotě vydrží rok. A jak ji použít? Nasypte ji přímo do napouštěné vody, aby se sůl stihla rozpustit.

8. Vyhlazují pleť

V péči o pleť je můžete použít jako pleťový peeling a jako masku na pleť. Pleť se krásně vyčistí a následně i vyživí. Pleťový peeling získáte tak, že lžičku ovesných vloček rozmixujete nahrubo a smícháte s jedním najemno nastrouhaným jablkem, lžičkou bílého jogurtu, lžičkou medu a půlkou lžičky mleté skořice. Naneste na pleť a jemně ji tímto peelingem masírujte. Výživnou ovesnou masku na pleť si připravíte z polévkové lžíce jemně mletých ovesných vloček, jedné lžičky tekutého medu a vody. Ovesné vločky nasypte do hrnečku a zalijte vroucí vodou tak, aby byla cca 2 cm nad vločkami. Nechte 10 minut odstát, pak do vloček přimíchejte med a vzniklou směs naneste na obličej a dekolt. Po 20 minutách působení masku smyjte.
ovesná maska

9. Poslouží jako suchý šampon

Vlasy se vám zmastily rychleji než obvykle a nemáte čas nebo možnost si je umýt? Je tu rychlá pomoc, máte-li doma ovesné vločky! Vezměte 1-2 lžíce najemno rozemletých ovesných vloček a smíchejte je se lžící jílu, 1-2 lžícemi tónující složky a několika kapkami esenciálního oleje podle vlastní volby. Blondýnky zvolí kaolín nebo žlutý jíl a heřmánkový odvar, zrzky si vezmou červený jíl a skořici, hnědovlásky buď červený nebo marocký jíl (podle světlosti, resp. tmavosti svých vlasů) a skořici nebo holandské kakao. Černovlásky použijí marocký jíl a holandské kakao. Z esenciálních olejů doporučujeme oblíbenou kombinaci levandule a máty. Vše smíchejte a v malém množství aplikujte ke kořínkům vlasů. Vyčešte až ke konečkům a poté zbytky suchého šamponu vyčešte z vlasů úplně.

Tak co, už jste přišli ovesným vločkám na chuť? 😊

Připravil/a pro vás Eva Suchomelová ve spolupráci s expertem RNDr. Michaela Bebová

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Expert z článku

RNDr. Michaela Bebová
Odbornice na výživu a biochemička
2648
"Úspěšná změna životního stylu začíná vždy v hlavě - změnou našeho myšlení."

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

x
Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít