Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo Zácpa vás trápit nemusí: Jak jí předcházet a jak ji řešit?

Zácpa vás trápit nemusí: Jak jí předcházet a jak ji řešit?

Zácpa vás trápit nemusí: Jak jí předcházet a jak ji řešit?

18. března 2021 od Eva Šarfová

18. března 2021 3 minuty čtení
Připravil/a Eva Šarfová

Problémy s vyprazdňováním má mnoho lidí, kteří se však stydí je jakkoli řešit. Stud přitom není na místě, zácpa totiž může přinášet mnohá rizika. Jak jí předcházet a co dělat, když vás trápí?
Sedavé zaměstnání, fast foody, stres, časté užívání antibiotik a málo pohybu se podepisují na kondici našich střev. Jedním z častých problémů je zácpa. Každý z nás má samozřejmě jiné potřeby, takže pokud nechodíte „na velkou“ každý den, neznamená to ještě, že máte zácpu. „O té hovoříme zpravidla tehdy, když dochází k poruše správného pohybu střev a člověk se potýká s obtížným vyprazdňováním tuhé stolice, které se daří méně než třikrát týdně,“ říká MUDr. Radek Kroupa, Ph.D., vedoucí lékař Interní gastroenterologické kliniky FN Brno.

Problémy začněte řešit hned

Léčba zácpy začíná ve většině případů úpravou jídelníčku a životosprávy i životního stylu, se kterým souvisí dostatek pohybu.


Jako první pomoc pro vyprázdnění zkuste:

  • Dobře funguje olivový olej. Spolkněte každé ráno na lačno jednu lžičku.
  • Projímavé účinky má také Allnature Epsomská sůl (koupit v e-shopu) nebo aloe vera, která se dá koupit v podobě gelu, tabletek nebo šťávy. Vyzkoušejte například Allnature Aloe Vera BIO (koupit v e-shopu).  
  • Laxativní účinky mají i švestkový kompot nebo sušené švestky.
  • Výborně fungují také jitrocelový nebo pampeliškový čaj.
  • Jezte často kysané zelí a pijte i šťávu z kysaného zelí.

Vsaďte na vlákninu

Vláknina je pro fungování našich střev nezbytná. Zvětšuje totiž objem stolice a podporuje střevní peristaltiku. Navíc zvyšuje pocit nasycenosti. „Byly prokázány významné účinky psyllia z jitrocele vejčitého, probiotik a prebiotik. Tyto tři elementy příznivě působí na střeva a zažívání a jsou dostupné v podobě přírodních, nechemických a nenávykových přípravků“, upozorňuje MUDr. Radek Kroupa, Ph.D.

Obecně největšími zdroji vlákniny jsou celozrnné obiloviny, luštěniny, zelenina a ovoce. Vlákninu můžete tělu doplnit například pomocí Topnatur 100 % originálního psyllia indické vlákniny (koupit v e-shopu).
Tip redakce:
Pozor na projímadla. Zacházejte s nimi opatrně. Při jejich nadužívání totiž hrozí poškození střevní sliznice a stěny. Navíc si můžete přivodit tzv. laxativní návyk, což znamená, že tělo si na projímadlo natolik zvykne, že nebudete schopni vykonat potřebu bez jeho použití, a tím si způsobíte těžkou zácpu, která jen těžko reaguje na jakoukoliv další terapii. Vsaďte raději na přírodní prostředky.

Jak upravit jídelníček

  • Omezte pečivo z bílé mouky a nahraďte je jeho celozrnnou variantou.
  • Upravte pitný režim. Každý den byste měli vypít nejméně 2 litry tekutin. Ideální jsou voda nebo bylinkové čaje, například Leros Natur Zažívání bylinný čaj (koupit v e-shopu). Vyzkoušet můžete také některou z projímavých minerálek. Pozor na nadměrnou konzumaci kávy nebo černého čaje. Tyto nápoje totiž odvádějí z těla vodu, což není při zácpě žádoucí.
  • Naopak zařaďte do jídelníčku více potravin s probiotiky, například jogurty, kefíry...

TIP: Velký výběr zdravých potravin najdete také na e-shopu Teta drogerie (přejít na e-shop).

Kdy jít k lékaři

Pokud zácpa i přes úpravu životosprávy trvá déle než dva týdny, raději zajděte k lékaři. Ten může naordinovat užívání vhodných léků či doporučit další formy terapie. S návštěvou odborníka neotálejte. Zácpa totiž může způsobit závažné problémy, například výchlipky tlustého střeva neboli divertikly. Ty mohou krvácet či perforovat a při jejich zanícení vzniká tzv. divertikulitida. Tuhá stolice může také způsobit značně bolestivé trhlinky v oblasti konečníku.

Připravil/a pro vás Eva Šarfová

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

x
Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít