Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo Pálení žáhy: Jak mu předcházet a jak se ho zbavit

Pálení žáhy: Jak mu předcházet a jak se ho zbavit

Pálení žáhy: Jak mu předcházet a jak se ho zbavit

19. prosince 2020 od Eva Šarfová

19. prosince 2020 3 minuty čtení
Připravil/a Eva Šarfová

Vánoční hodování bývá zatěžkávací zkouškou pro naše trávení a může způsobit i nepříjemné problémy v podobě pálení žáhy. Jak tento zdravotní problém řešit?
Pyróza (to je odborný termín pro pálení žáhy) je stav, kdy se natrávené jídlo včetně žaludečních kyselin dostane zpět do jícnu. To je také důvod, proč nás pak pálí za hrudní kostí nebo dokonce až v krku a je nám těžko. Tento problém se samozřejmě netýká jen vánočních svátků, ale hodně souvisí s naším životním stylem a jídelníčkem. A ten právě v závěru roku nebývá zrovna ukázkový.

Pátrání po příčinách

Příčinou problémů bývá v první řadě konzumace mastných a tučných jídel, sladkostí, bílého pečiva, ovocných džusů, kávy, alkoholu a perlivých nápojů. K tomu připočítejte ještě další faktory, jako jsou dlouhodobý stres, konzumace jídla ve spěchu a také nedostatek pohybu.

Kdo je nejvíc ohrožen?

Žáha pálí minimálně jednou měsíčně asi 40 % dospělé populace. „Často jde o těhotné ženy, ale i obézní lidi. Důvodem je zvýšený nitrobřišní tlak, který závisí na množství tuku v břiše a může způsobit zmíněný reflux žaludečních šťáv do jícnu,“ upřesňuje obezitolog Doc. MUDr. Martin Matoulek a dodává, že s pyrózou se často setkávají i lidé s vředovou chorobou, onemocněním pojivové a svalové tkáně nebo s brániční kýlou. Problémy vás ale mohou překvapit, i když žádnou z těchto chorob netrpíte, stačí udělat dietní chybu.  

První pomoc

Úlevu přinesou volně dostupné léky či doplňky stravy, takzvaná antacida, ale také bylinky či potraviny, které máte doma v kuchyni, například Tip Line Jedlá soda (koupit v e-shopu). Dobrým pomocníkem při neutralizování žaludečních kyselin jsou také zázvor nebo heřmánkový čaj. Uvařte si například Leros Bio Heřmánek bylinný čaj (koupit v e-shopu) a popíjejte jej vlažný. Paradoxně také pomůže vypít dvě lžičky jablečného octa rozmíchaného ve sklenici vody. Ocet totiž snižuje kyselost v žaludku a podpoří trávení. Tyto postupy jsou ale jen krátkodobým řešením. Opakované potíže vyžadují účinnou léčbu refluxní choroby a pravidelné gastroskopické kontroly,“ říká obezitolog Doc. MUDr. Martin Matoulek. Pokud vás tedy žáha trápí delší dobu, na nic nečekejte a objednejte se na odborné vyšetření! 

Problémům předcházejte

Vsaďte v první řadě na zdravý životní styl a upravte jídelníček. Vzdejte se konzumace smažených a tučných jídel a dalších potravin, jež způsobují překyselení žaludku. Patří mezi ně rajčata, citrusy, česnek, čokoláda, káva a perlivé nápoje. Co dalšího se vyplatí dodržovat, když chcete pálení žáhy předcházet? 
  • Jezte raději několikrát denně po menších porcích. Tělo bude lépe trávit a vy se vyhnete přejedení.
  • Jídlo konzumujte v klidu, dobře je rozžvýkejte.
  • Nesportujte hned po jídle.
  • Pokrmy často dochucujte rozmarýnem, kmínem či fenyklem.  
  • Když vás bude honit mlsná, dejte si pár mandlí, ty také pomáhají neutralizovat žaludeční šťávy. Skvělé jsou například Allnature Mandle Jádra Natural. 
  • Při spaní si podkládejte hlavu a lehejte si na levou stranu.
  • Pokud trpíte nadváhou, pokuste se snížit hmotnost a pusťte se do hubnutí.
  • Poslední jídlo snězte zhruba 2 hodiny před spaním.
  • Do pitného režimu zařazujte pravidelně čaj na celkovou podporu činnosti trávicí soustavy, například Teekanne Žaludek a střeva, bylinnou směs (koupit v e-shopu).

TIP: Velký výběr zdravotních čajů najdete také na e-shopu Teta drogerie (přejít na e-hop).

Připravil/a pro vás Eva Šarfová

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít