Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo 5 tipů, jak vyčistit pračku a zbavit ji zápachu

5 tipů, jak vyčistit pračku a zbavit ji zápachu

5 tipů, jak vyčistit pračku a zbavit ji zápachu

1. listopadu 2022 od Martina Hrušková

1. listopadu 2022 0 minut čtení
Připravil/a Martina Hrušková

Kdybychom měli vybrat jen jednoho pomocníka, který nám v domácnosti nejvíce pomáhá, věřím, že většina z vás vybere automatickou pračku. Stačí zmáčknout tlačítko, přidat prací prášek a za chvíli máte krásně čisté a voňavé oblečení. Co ale dělat, když je prádlo po doprání cítit zatuchlinou a z pračky se line nepříjemný zápach? Jak vlastně vyčistit pračku?
Špatně vyprané prádlo a zápach z pračky nemusí být znamením, že pračka špatně funguje nebo je již stará. Na vině mohou být plísně a bakterie, které se vytvoří ze zbytků pracích prostředků, mastnoty a vlivem nízkých teplot praní. Zanesená a špinavá pračka nikdy prádlo nevypere podle vašich představ, a proto je potřeba pravidelně ji čistit a dodržovat několik základních doporučení.

1. Držte  vodní kámen pod kontrolou

Pokud máte doma tvrdou vodu, není od věci pravidelně používat i přípravek, který rozpouští vodní kámen. Calgon 3v1 Power gel změkčovač vody (koupit v e-shopu) ochrání pračku před vodním kamenem, nečistotami i zápachem a je vhodné jej používat při každém praní.  Dávkování je podle tvrdosti vody a najdete je na obalu. Vyzkoušet můžete také tablety Tako Extra odstraňovač vodního kamene (koupit v e-shopu), který zabraňuje tvorbě nežádoucích usazenin a mastnot v celém prostoru pračky. Udržuje plný výkon topných těles a čerpadel, prodlužuje jejich životnost a odstraňuje i staré usazeniny. Navíc nenarušuje vaše prádlo a změkčuje vodu. Stačí použít při každém praní 1–2 tablety.  Ke změkčování vody se hodí také Q-Power Odstraňovač vodního kamene (koupit v e-shopu).

2. Dělejte při každém praní:

  • Nechte pračku vyschnout po každém praní – jakmile vyndáte prádlo z pračky, nechte pračku dostatečně vyschnout. Právě neodpařená voda je nejčastější příčinou nepříjemného zápachu v pračce. V teplém a vlhkém prostředí se pak dobře daří plísním i bakteriím.
  • Pravidelně čistěte zásobník na prací prostředky – pokud nedáváte prací prostředek přímo do bubnu s prádlem, nezapomínejte na zásobník. Zdá se to jako maličkost, ale nevyčištěný zásobník na prací prášek a aviváž vás dokáže také potrápit. Po každém praní je ideální nechat zásobník otevřený. Pokud vidíte, že jsou v něm usazeniny, vytřete vnitřek hadrem. Při větším znečištění je dobré zásobník vyndat a umýt pod tekoucí vodou.
Tip redakce:
K vyčištění zásobníku, ale také celé pračky můžete použít
Lanza Express tekutý čistič pračky (koupit v e-shopu) odvede veškerou práci za vás. Stačí nalít do zásobníku na prací prostředek a pustit pračku na 40 °C. Odstranit odolné nečistoty, zbytky pracích prostředků a vápenaté usazeniny z nepřístupných částí pračky pračky, jako jsou buben nebo hadice dokáže třeba Dr. Beckmann Čistič pračky (koupit v e-shopu), který obsahuje látky zabraňující  korozi a chrání kovové části pračky a zároveň obsahuje pečující složky, které udržují gumová těsnění elastická. Složení s aktivním uhlím rozpouští a absorbuje zbytky pracích prostředků, které jsou pak vypouštěny do odpadu.
  • Zaměřte se na gumové těsnění – okraj bubnu pračky je místo, kam napadá všechno, co v pračce nemá co dělat – vlasy, zvířecí chlupy, kapesníky a další nečistoty. Po každém praní proto gumové těsnění zkontrolujte a všechno z něj vyndejte. Není na škodu také těsnění otřít hadrem do sucha. Kombinace záhybů, nečistot a vlhka je totiž živnou půdou pro množení bakterií a plísní.
  • Nechte pračku neustále větrat – snadno tak předejte typickému zatuchlému zápachu uvnitř bubnu, který se přenese i na vaše prádlo.

3. Dělejte jednou za čas

  • Vyčistěte filtr – výrobci praček ho doporučují čistit každý měsíc, ale bohatě vám bude stačit, když si na něj alespoň 1x za čtvrt roku vzpomenete. Filtr pračky většinou najdete za krytem na přední straně pračky. Připravte si misku, protože nejdříve budete muset vypustit zbytkovou vodu. Poté filtr vyjměte a pořádně ho omyjte. Budete možná překvapeni, co všechno tam najdete.
  • Perte na vyšší teplotu – v posledních letech jsme si zvykli prát na nižší teploty. Nejenže je to ekologičtější, ale především proto, že kvalitní prací prostředky a pračky nám to umožňují. Abyste ale vaši pračku udrželi co nejdéle v dobré kondici, je dobré alespoň jednou za dva měsíce vyprat na 60 °C či 90 °C. Ručníky, povlečení či hadry na úklid tuto teplotu hravě zvládnou. Vysoká teplota odstraní většinu bakterií, virů a plísní a eliminujete i nepříjemný zápach.
  • Použijte speciální čističjednou za měsíc sáhněte po speciálním přípravku k vyčištění pračky. Zkuste třeba K2r Čistič pračky 3v1 2 sáčky (koupit v e-shopu), který zbaví pračku vodního kamene, ale také ji nádherně provoní a rozpustí všechny zbytky prášků, gelových tablet a aviváže. Stačí nasypat do bubnu pračky a zapnout na 40 stupňů Celsia
Tip redakce:
Univerzálním pomocníkem může být také
Ava odstraňovač vodního kamene 250g sypký (koupit v e-shopu), který však lze kromě pračky použít také třeba při čištění kávovaru nebo rychlovarné konvice, který je k dostání také v tekuté formě AVA odstraňovač vodního kamene tekutý na spotřebiče (koupit v e-shopu).

Foto: Shutterstock

Připravil/a pro vás Martina Hrušková

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

1 komentářů k článku
Romana Petrovičová 12.listopadu 2022
Hezký článek, pokud by nebyl s reklamou. Úplně stačí SODA. Je ekologická, udělá stejnou službu a je mnohem levnější 😉

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít