Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo Jak zbavit pračku zápachu, plísně a nečistot?

Jak zbavit pračku zápachu, plísně a nečistot?

Jak zbavit pračku zápachu, plísně a nečistot?

8. února 2021 od Lada Rudovská

8. února 2021 3 minuty čtení
Připravil/a Lada Rudovská

Všimli jste si, že vaše prádlo nevoní navzdory použité aviváži příliš vábně, a navíc se na něm objevují i drobné nečistoty? Může za to špinavá pračka. Poradíme, jak správně vyčistit její jednotlivé části, aby bylo vaše prádlo znovu čisté a svěží.
Představa, že na sobě nosíme špinavé věci, je velmi nepříjemná. Ale přesně to se děje, pokud své pračce nevěnujeme dostatečnou pozornost. Vinou vlhkého prostředí a nízkých teplot praní (40 °C a méně) se v bubnu i v hadicích začnou usazovat zbytky prášku a aviváže, a odtud už je to jen krok ke vzniku různých bakterií, černých plísní a dalších nečistot. Zpočátku není nic vidět, ale pokud se z pračky line nepříjemný zápach, jedná se již o velmi pokročilé znečištění.

Buben

Většina z nás by si asi neporadila s rozmontováním pračky a důkladným mechanickým odstraněním nečistot z bubnu, ale naštěstí existují speciální čisticí prostředky, díky kterým zbavíte svoji pračku najednou plísní, vodního kamene i bakterií. Na výběr máte čisticí prášek, třeba K2r Čistič pračky 3v1 (koupit v e-shopu), čisticí tablety nebo tekuté přípravky jako Dr. Beckmann Čistič pračky 2x 250 ml (koupit v e-shopu), Savo čistič pračky (koupit v e-shopu), případně Lanza Express Fresh tekutý čistič pračky (koupit v e-shopu).
Všechny tyto prostředky fungují podobně – rozpustí usazené zbytky tablet, aviváže i prášků, odstraní nečistoty z bubnu i přilehlých trubek a zbaví vaši pračku vodního kamene i zápachu. Stačí je vložit či nalít buď přímo do bubnu (pozor: vždy bez prádla!), nebo do dávkovače na prášek a zapnout normální prací program na teplotu vyšší než 60 °C.
Odborníci doporučují čistit takto pračku minimálně jednou za čtvrt roku, lépe ale spíš jednou za měsíc. K takové údržbě se hodí i HG Čisticí prostředek pro odstranění zápachu z pračky (koupit v e-shopu), jenž – jak jeho název napovídá – odstraňuje nepříjemný zápach, rozpouští špínu a zbytky pracích prostředků, a to i v odtokovém potrubí a filtrech.
Tip redakce:
Buďte opatrní s babskými radami o čištění pračky octem. Ano, ocet ji skutečně vydezinfikuje a vyčistí, ale také může nevratně poškodit její gumové těsnění a další součástky. Neměl by se tedy používat často. Raději zvolte speciální čistič. Pokud chcete chránit pračku před vodním kamenem a zápachem pravidelně, přidávejte do každého praní
Calgon Power prášek 3v1 (koupit v e-shopu). Během praní odstraní i všechny nečistoty v bubnu, ve filtru a hadicích.

Těsnění u dvířek

Z gumového těsnění vyjměte po každém praní nečistoty (vlasy, žmolky, gumičky...) a poté ho vytřete do sucha. Pokud se na něm objeví větší špína, odstraňte ji vlhkým hadříkem, případně vyřazeným kartáčkem na zuby.

Tip redakce:
Když se budete chystat na velké čištění bubnu tekutým čističem, použijte trochu i na těsnění. Navlhčete jím hadřík a potřete gumové těsnění kolem dvířek po celé jeho délce, zbytek pak vylijte do bubnu.

Filtr

Ve filtru se zachytávají nejčastěji vlasy, žmolky, ale i drobné předměty, které jsme zapomněli po kapsách, jako gumičky, sponky či mince. Pokud by se filtr ucpal, hrozí poškození pračky. Filtr se nachází ve spodní části pračky za malými dvířky. Než se pustíte do jeho čistění, nezapomeňte dát pod pračku hadr, protože z něj vyteče zbytková voda. Otevřete dvířka, vyjměte filtr a nejdříve z něj rukou odstraňte největší nečistoty, poté jej propláchněte pod tekoucí vodou. Filtr je nutné čistit minimálně dvakrát ročně.

Zásobník na prací prášek a aviváž

Plíseň, rez a vodní kámen jsou okem viditelné nejdříve právě v zásobníku na prací prášek, kde se zachycují zbytky prášku a aviváže. Vyjměte celý zásobník a pečlivě ho umyjte pod tekoucí vodou. Pokud je na některých místech špína trvanlivější, použijte opět vyřazený zubní kartáček, kterým se dostanete i do jinak těžko přístupných míst. Pozornost věnujte i místu pod zásobníkem.
5 rad, jak předcházet zanesení pračky plísní a nečistotami:
  • Když doperete, nechte pračku i zásobník otevřené, dokud nevyschnou.
  • Alespoň občas perte na 60, nebo dokonce na 90 °C.
  • Přidávejte do praní pravidelně změkčovač, například Q-Power Odstraňovač vodního kamene (koupit v e-shopu).
  • Dodržujte dávkování pracích prášků a aviváže.
  • V místnosti, kde je pračka umístěná, pravidelně větrejte.

Připravil/a pro vás Lada Rudovská

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít