Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo Jak se zbavit vodního kamene?

Jak se zbavit vodního kamene?

Jak se zbavit vodního kamene?

23. srpna 2020 od Lucie Ulmanová

23. srpna 2020 5 minut čtení
Připravil/a Lucie Ulmanová

Vodní kámen dokáže zničit různé domácí spotřebiče, vytváří nevzhledný povlak ve sprchách nebo nechává skvrny na vodovodní baterii. Jak mu předcházet a jak s ním zatočit?
Snad každý z nás si vybaví reklamu na čisticí prostředky se sloganem „Vodní kámen, to je prevít!“. A co to vlastně vodní kámen je? Vodní kámen vzniká uvolňováním minerálů z vody, hlavně solí vápníku a hořčíku. Jeho vznik ovlivňuje tvrdost vody.
 
Usazenina vodního kamene vzniká také usycháním vody a vypadá jako bílý až šedý nános. Najdeme ho v konvici, v pračce, v toaletní míse, na kachličkách nebo na vaně, kde vypadá nevzhledně. Můžeme ho odstranit přírodní cestou nebo pomocí čisticích prostředků.

1. Vodní kámen v rychlovarné konvici 

Máte doma hezkou designovou konvici a právě jste si všimla, že se na jejím dně usazuje vodní kámen? Dnešní moderní konvice se sice nezanáší tolik jako ty se spirálou, ale přeci jen vařit vodu na čaj nebo kávu v čistém spotřebiči je lepší pocit. Při běžném znečištění si vystačíte s octem nebo kyselinou citrónovou. Svařte decilitr octa nebo lžíci kyseliny citrónové s horkou vodou a nechte roztok působit klidně přes noc. Pokud hledáte jistotu a účinnost, vezměte si na pomoc HG Čistič a odstraňovač vodního kamene pro varné konvice (koupit v e-shopu).

2. Vodní kámen v záchodové míse 

Vytváří se vám v záchodové míse hnědé usazeniny? Ty jsou způsobené častým splachováním. Na odstranění vodního kamene použijte litr kuchyňského octa, který nalijte do záchodu a nechejte působit. Toaletu poté pořádně vydrhněte záchodovou štětkou. Pokud preferujete rychlý a snadný úklid s příjemnou vůní navíc, použijte k čistění toalet WC čistič. Rez, vodní kámen, špínu a bakterie rychle odstraní například tekutý dezinfekční a čisticí prostředek Domestos Na vodní kámen Ocean (koupit v e-shopu), který se díky tvaru lahve dostane i pod těžko dostupný okraj mísy.

3. Vodní kámen na vodovodní baterii 

Čisté a lesknoucí se umyvadlo nebo dřez bez zanesené vodovodní baterie je přáním snad každé hospodyňky. Odstraňte vodní kámen roztokem ze sody, kterým potřete zanesené místo. Vany, sprchy a obklady vyčistíte zase roztokem vody, octa a citrónové šťávy. Nechte působit deset až patnáct minut, poté setřete vlhkým hadříkem a vyleštěte. A co se zanesenou sprchovou hlavicí? Pokud je zanesená opravdu hodně, použijte opět ocet. Sprchu přes noc namočte do nádoby s octem. V případě, že ji máte na pevno, nalijte ocet do igelitového sáčku a připevněte kolem hlavice gumičkou. Pro běžný úklid koupelny použijte Savo Sprej bez chloru na vodní kámen (koupit v e-shopu), který pomůže odstranit vodní kámen i minerální usazeniny.

TIP: Širokou nabídku úklidových prostředků pro domácnost a čisticích prostředků k odstranění vodního kamene najdete i na e-shopu Teta drogerie (pokračujte na e-shop).

4. Vodní kámen v pračce 

Proti usazování vodního kamene v pračce znovu povolejte na pomoc ocet. Jednou za měsíc nalijte do bubnu půl až litr této tekutiny a zvolte prací program na teplotu 90 stupňů. Na čištění vnitřku pračky použijte tekuté čisticí prostředky nebo čisticí tablety, které ji pomůžou zbavit zápachu a vodního kamene. Celý prostor pračky i staré usazeniny odstraní tablety Tako Extra odstraňovač vodního kamene (koupit v e-shopu). Pro pračku je vhodný i Q-Power Odstraňovač vodního kamene (koupit v e-shopu), produkt 2v1, který také změkčuje vodu.

Jak mu předcházet?

Pokud máte až příliš tvrdou vodu, je vhodné namontovat na začátek vodovodního řadu filtr. Zároveň se naučte používat změkčovač vody, který ji upraví pomocí regenerační soli nebo kamence. Zároveň tím prodloužíte životnost spotřebičů, které přicházejí do styku s vodou.

Připravil/a pro vás Lucie Ulmanová

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít