Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo 7 tipů, jak se nejlépe zbavit mastnoty

7 tipů, jak se nejlépe zbavit mastnoty

7 tipů, jak se nejlépe zbavit mastnoty

19. října 2022 od Martina Miláčková

19. října 2022 3 minuty čtení
Připravil/a Martina Miláčková

Zažraná mastnota je problém, který už potrápil nejednu hospodyňku. Nejvíce se s ní potýkáme v kuchyni, ale velmi často nás trápí také na oblečení. Vždyť komu někdy při jídle něco neukáplo.

Jak odstranit mastnotu v domácnosti:

1. První pomoc, vlhčené ubrousky

Při odstraňování mastnoty platí jednoduché pravidlo – čím víc budete odkládat čištění, tím náročnější to poté bude. Pokud otřete sporák po každém vaření, tak se později nebudete muset dlouhý čas trápit tím, jak odstranit zažranou mastnotu. Ideální je mít po ruce vlhčené ubrousky, které si se vším hravě poradí. Vyzkoušejte Q-Clean Univerzální vlhčené ubrousky fresh (koupit v e-shopu). Odstraňují veškeré nečistoty, prach i mastnotu a můžete je používat nejen v kuchyni.
Tip redakce:

V kuchyni se ale najdou místa, která člověk tak často neutírá. Jsou buď hůře přístupná, nebo jednoduše nejsou tolik vidět, takže na ně mnozí při úklidu zapomenou. Jde například o digestoř, úchytky zásuvek, dvířka či vnitřek trouby nebo stěna za sporákem. Tam už si s 
vlhčenými ubrousky či obyčejnou vodou nevystačíte. Ale všechno má své řešení. S našimi tipy to hravě zvládnete.

Digestoř: Mnoho z nás to nedělá, ale mřížka z digestoře jde většinou krásně vyndat a jednoduše přidat do myčky na nádobí, kde ji síla tablet do myčky krásně vyčistí.

Úchytky: Pokud to nezvládnou vlhčené ubrousky, pak si vezměte hadřík a namočte jej do teplé vody s troškou prostředku na nádobí. Případně podobnou službu vám udělá obyčejné mýdlo.

Vnitřek trouby: Zde už to bude chtít větší sílu a ideálně prostředek přesně k tomuto účelu určený. Přece jen do
trouby dáváme jídlo. Může se vám hodit  Bril Profesional Čistič na trouby (koupit v e-shopu),  což je silný čistič na mastnou špínu. Má nov inovativní složení nabízí ještě účinnější čistící sílu. Důkladně odstraní mastnotu a špínu z trub, grilů, grilovacího příslušenství, roštů, ale i pekáčů a hrnců.

2. Na olej znovu olej

Na zažranou mastnotu pak platí jeden fígl, který se možná bude někomu zdát podivný, ale skutečně funguje. Stačí zaneřáděné místo přetřít čistým hadříkem namočeným v oleji. Lze použít minerální, ale i jakýkoli jiný běžný kuchyňský olej. Zaschlé mastné skvrny pod olejem prakticky ihned změknou a půjdou snadno dolů. Nový olej totiž ten starý vmžiku rozpustí.

3. Účinná pomoc na mastné fleky

Pokud se chystáte odstranit doslova letitou mastnotu, pak je lepší sáhnout po silnějším kalibru. K okamžitému použití je vhodný například Smac Express Ultra odmašťovač (koupit v e-shopu), který voní po citronech a v boji proti mastnotě je neporazitelný. Ovšem pozor, nepoužívejte jej na průhledné umělé hmoty, lakované nebo choulostivé povrchy. HG odstraňovač mastnoty (koupit v e-shopu) zase výborně odstraňuje živočišné i rostlinné tuky a potravinářské oleje. Bezpečně ho lze použít na povrchy z nerezové oceli, emailové nebo hliníkové povrchy, keramické obklady a umělé hmoty. Na jemné sklokeramické desky to chce jemnou sílu, kterou nabízí třeba Q Power na sklokeramické desky (koupit v e-shopu), který jemný povrch sklokeramické desky nepoškrábe, ale přitom jej skvěle vyčistí. Cillit Bang Žádná mastnota (koupit v e-shopu) si poradí i s opravdu zažranou špínou. Stačí se držet návodu.

4. SOS pomocník

Pokud potřebujete mastnotu odstranit ihned a obchody mají zrovna zavřeno, pak můžete vyzkoušet i tip našich babiček. Smíchejte 3 lžíce jedlé sodyAllnature Jedlá soda (koupit v e-shopu) s hrnkem vody a vzniklou směs naneste na znečištěnou plochu. Nechte alespoň 10 minut působit. Poté jemně vydrhněte a opláchněte vodou.

Jak odstranit mastnotu z oblečení:

Každému z nás se to někdy stalo. Stačí chvilka nepozornosti a na vašem oblíbeném tričku se již vyjímá mastná skvrna od oběda. Nebojte, poradíme vám, jak hravě odstraníte mastný flek z jakéhokoli oblečení či látky. Nejdůležitější je jednat rychle. Stejně jako u odstraňování mastnoty v kuchyni, i v případě oblečení můžete vyzkoušet přírodní cestu nebo speciální přípravky.

1. Šikovný pomocník, který se vždy hodí

Tohohle pomocníka by měl mít doma každý, obzvlášť pokud máte malé děti. Dr. Beckmann Ďáblík na skvrny tuky & omáčky (koupit v e-shopu) je opravdový zachránce. Odstraní z oblečení olej, tuk, kečup, čokoládu, máslo a mnoho dalšího. Držte se návodu a oblečení budete mít jako nové. Tak to bychom měli první pomoc. Pokud si ale všimněte nějakého mastného fleku na oblečení těsně před praním, pak vyzkoušejte Dr. Beckmann Tekuté žlučové mýdlo (koupit v e-shopu), stačí aplikovat pomocí kartáčku a nechat působit cca 10-15 minut. Obsahuje speciální kombinaci čistících složek, které  odstraňují skvrny od mastnoty, čokolád, make-upu, rtěnky, ovoce, ale i červeného vína nebo ovoce a zeleniny. A skvělý je také na hůře odstranitelnou špínu z límců a manžet. K barvám i oděvům je šetrný.

2. Opravdová síla na dehet, olej nebo mazivo

Jestliže doma narazíte na mastné skvrny od dehtu, maziva či oleje, nebo třeba řetězu z jízdního kola nebo vám domů partner přinese špinavé monterky, pak už musíte nasadit těžký kalibr. Doporučujeme zkusit  Dr. Beckmann Ďáblík na skvrny maziva & oleje (koupit v e-shopu), který odstraňuje Odstraňuje také následující skvrny: strojní olej, motorový olej, olej na kola, palivový olej, benzin, vazelína, saze, popel, inkoust, toner nebo uhlí. Skvělá je i Žabka (koupit v e-shopu), která je vhodná pro namáčení prádla i předpírku. Zkusit můžete také Ava Čikuli čistič skvrn (koupit v e-shopu), což je čistič skvrn určený k čištění mastných olejových a asfaltových skvrn z textilií, skla, plastů, kovů. Na samotné praní se pak může hodit  Q-Power Prací prášek na montérky (koupit v e-shopu), který má  extra odmašťovací schopnosti a odstraní i skvrny od oleje a maziva.

3. Když se potřebujete fleku zbavit SOS

Už jsme si psali, že u mastných fleků je to tak, že čím dřív se je budete snažit odstranit, tím lépe. V případě, že zrovna doma nemáte žádný speciální prostředek k jejich odstranění, zkuste prostředek na nádobí. Ten zbavuje mastnoty i kuchyňské pánvičky, proč by to tedy nedokázal s látkou? Na ušpiněné místo naneste trošku přípravku a houbičkou nebo v ruce protřete. Pokud je skvrna větší a prosákla i na rubovou stranu, naneste přípravek i z druhé strany a opět protřete. Nechte chvíli působit a poté místo propláchněte teplou vodou. Pokud chcete, aby vám oblečení zároveň i hezky vonělo, sáhněte po Jar Extra+ Tekutý prostředek na mytí nádobí s lesní ovoce vůní (koupit v e-shopu). Pozor, jde o nouzové řešení. Prostředek na nádobí přecejen není určen na praní, a tak by mohl některé typy jemných vláken poškodit. Proto s ním zacházejte opatrně.
Tip redakce:

Kypřicí prášek nebo jedlá soda
Tyto dva prášky, které máme téměř všichni doma, jsou velcí pomocníci nejen v kuchyni. Prášek na pečení nebo jedlou sodu dejte do misky v poměru, který uvádíme výše, a smíchejte s trochou vody. Vzniklou kašičku naneste na mastnou skvrnu a nechte chvíli působit. Poté propláchněte pod tekoucí vodou a vyperte běžným způsobem.

Foto: Shutterstock

Připravil/a pro vás Martina Miláčková

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

x
Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít