Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo 5 tipů, jak se rychle zbavit fleků na oblečení

5 tipů, jak se rychle zbavit fleků na oblečení

5 tipů, jak se rychle zbavit fleků na oblečení

22. srpna 2022 od Lenka Knápková

22. srpna 2022 3 minuty čtení
Připravil/a Lenka Knápková

Také už se vám stalo, že vám na oblečení ukápla šťáva z ovoce, po grilování vám zůstal mastný flek nebo váš oděv hyzdí skvrny od krému na opalování nebo od potu? Poradíme vám, jak se jich rychle a účinně zbavit.
Léto je tu a my máme spoustu příležitostí k pobytu a jídlu venku. Většina z nás si v létě potrpí na hezké a světlé oblečení, které se ale bohužel často stane terčem různých nehod. Všude na nás číhá mnoho nástrah v podobě nechtěných skvrn. V cukrárně to může být zmrzlina, na zahradě jahody či borůvky a na grilování s přáteli třeba kečup nebo grilovací omáčka. Potrápit vás mohou také skvrny od potu nebo opalovacího krému. Nebojte se, nemusíte hned svůj nejoblíbenější letní top vyhodit, vyzkoušejte naše tipy, jak se těch nejběžnějších letních skvrn zbavit.

Skvrny od ovoce

Skvrny od ovoce se čistí opravdu velice špatně. Ovocným skvrnám se věnujte okamžitě. Jakmile je necháte zaschnout, je velká pravděpodobnost, že je už nikdy neodstraníte. Na nejoblíbenější letní ovoce jahody pomůže vinný ocet. Smíchejte 2 lžičky bílého vinného octa s 500 ml vody a 1 lžičkou tekutého pracího prostředku. Oblečení do směsi namočte a pak vyperte jako obvykle. Na čerstvé skvrny od borůvek, třešní nebo ostružin funguje skvěle sůl. Oblečení s čerstvou skvrnou co nejdříve vymáchejte ve studené vodě, flek posypejte dostatečným množstvím soli a jemným kartáčem vydrhněte. Až skvrna zmizí, ještě jednou vymáchejte ve studené vodě a pak vyperte v pračce. Zkusit můžete také  Dr. Beckmann Ďáblík na skvrny ovoce & nápoje (koupit v e-shopu).
Tip redakce:
Na zaschlé skvrny od borůvek funguje výborně
kyselina citronová – zkuste Kyselinu citronovou potravinářskou (koupit v e-shopu). Kromě oblečení funguje tento postup i na sedačky nebo koberce. Smíchejte 10 g kyseliny citronové s 1 l horké vody a co nejdříve skvrnu potřete. Nechte působit alespoň 12 hodin. Oblečení poté vyperte v pračce, nábytek ručně vydrhněte mýdlovou vodou.

Skvrny od jídla

Nejčastěji skončí na našem oblečení zmrzlina. Skvrnu od čokoládové, vanilkové nebo ovocné zmrzliny otřete ubrouskem a hned, jakmile to bude možné, omyjte ji teplou vodou, posypejte ji pracím práškem – zkuste třeba  PERSIL Prací prášek Deep Clean Plus Freshness by Silan BOX (koupit v e-shopu) – a nechte 20 minut působit. Bez oplachování dejte prát s ostatním oblečením. Podobně postupujte u skvrn od hořčice, kečupu nebo grilovacích omáček. Fleky umyjte nejprve studenou vodou, potřete pracím práškem, vydrhněte kartáčkem a dejte prát.
Tip redakce:
Zkusit můžete také
Dr. Beckmann Ďáblík na skvrny tuky & omáčky (koupit v e-shopu), který se speciálně hodí na skvrny od smetany, nugátového krému, margarínu, sádla, různých dipů, hořčice, pesta nebo dresinků.

Jak na skvrny od opalovacího krému

Opalovací krém zanechává na oblečení trvanlivé žluté skvrny. Opalovací krém je mastný, proto je na jeho odstranění ideální použít přípravky s odmašťovací schopností. Například mycí prostředek na nádobí. Skvrnu lehce potřete jarem s trochou vodou, nechte působit a pak jemně promněte. Poté vyperte v pračce.

Jak vyprat žluté skvrny od potu

Na skvrny od potu skvěle zabírá kypřicí prášek. Do umyvadla nasypejte 1–2 pytlíčky prášku do pečiva a napusťte teplou vodu cca 50 °C. Pečlivě promíchejte, a až se prášek zcela rozpustí, ponořte do vody oblečení. Nechte působit 45 minut. Pokud je oblečení hodně znečištěné, nechte působit přes noc. Poté vyperte ručně nebo v pračce.

Jak odstranit skvrny od trávy

Také jste si z příjemného pikniku přinesli vzpomínku v podobě zelených skvrn na kalhotách či ponožkách? Na skvrny od trávy znamenitě funguje ocet. Skvrnu protřete houbičkou nebo hadříkem namočeným v octu. Tráva by měla začít mizet již během potírání. Následně vyperte daný kousek oblečení v pračce na klasickou teplotu.
Na jakékoli skvrny a fleky se hodí mít doma profesionální pomocníky, které vám s jejich odstraňováním pomohou. Doporučujeme tyto:
  1. HG Čistič skvrn ve spreji (koupit v e-shopu)
  2. Madel Smacchio Tutto Neflek odstraňovač skvrn (koupit v e-shopu)
  3. Vanish Oxi Action Tekutý pro bělení a odstranění skvrn (koupit v e-shopu)

Foto: Shutterstock
 

Připravil/a pro vás Lenka Knápková

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

x
Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít