Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo Jak se zbavit skvrn od potu?

Jak se zbavit skvrn od potu?

Jak se zbavit skvrn od potu?

8. července 2021 od Tereza Špačková

8. července 2021 3 minuty čtení
Připravil/a Tereza Špačková

Koláče v podpaží jsou noční můrou všech žen i mužů. Jak předcházet nepříjemným okamžikům s propoceným oblečením a jak skvrny od potu nejlépe odstranit, když už se nám to stane.
Pocení je součástí našeho života. Je to životně důležitý proces potřebný pro očistu těla a regulaci tělesné teploty. Ať už se tělo zahřeje z důvodu namáhavé fyzické aktivity, nervozity či stresu, začne se zároveň samo ochlazovat pomocí potu. Jak tento proces v horkých dnech udržet pod kontrolou a správně ošetřit potem zasažené oblečení?

Na způsobu nanášení záleží

Nevzhledné mapy na oblečení si nepřeje nikdo z nás. Nejlepší prevencí proti skvrnám je minimalizace pocení samotného. Bez deodorantu nebo antiperspirantu se v létě neobejdete. Zatímco deodoranty nezabraňují pocení a mají za úkol spíše eliminovat zápach, kterým je provázeno, antiperspiranty míru pocení přímo ovlivňují. Z nabídky vybírejte ty, které kromě omezení pocení nezanechávají ani skvrny na oblečení: zkuste třeba NIVEA Black & White Invisible Clear Sprej antiperspirant (koupit v e-shopu). Pro nanášení antiperspirantů i deodorantů vždy platí, že se aplikují přímo na pokožku, nikdy ne na oblečení (ani ty ve spreji). Před tím, než se oblečete, se vyplatí chvilku počkat, aby přípravek dokonale zaschnul a jeho zbytky neulpěly na oblečení.
přípravky proti pocení
Tip redakce:
Pokud zjistíte, že se váš čerstvě nanesený antiperspirant při oblékání obtiskl na oblečení, ihned skvrnu setřete jemnou látkou – třeba smotanými punčochami nebo ručníkem. Výrazně tak redukujete možnost vzniku žlutých skvrn.

Jak a proč vlastně skvrny vznikají: Pot versus antiperspirant

Pocení bohužel zanechává na našem oblečení nepříjemné stopy v podobě čirých až sytě žlutých skvrn. Samotný pot je bezbarvý, ovšem potní skvrny jsou tvořeny z potu mísícího se s bakteriemi a dalšími látkami, obsaženými v kosmetických přípravcích. Žluté skvrny tak vznikají právě vinou reakce potu s těmito látkami. Velmi často bývají jejich zdrojem hliníkové soli užívané v antiperspirantech, dále pak maz, zbytky pracího prostředku...

Jak se zbavit žlutých skvrn na světlém oblečení?

Kvůli žlutým flekům nemusíte své oblíbené svršky hned vyhazovat, stačí se skvrn správně zbavit! Žluté skvrny od potu bývají nejvíce patrné na bílém a světlém oblečení. Dobré je nenechat čerstvou skvrnu zaschnout a prádlo co nejdříve namočit do teplé vody, aby povolila. Pokud nemáte čas a hledáte okamžitou a účinnou zbraň na problematické skvrny, použijte HG Odstraňovač skvrn od potu a deodorantů (koupit v e-shopu). Přípravek nastříkejte na skvrny, vetřete dlaněmi do látky a nechte třicet minut působit. Poté oblečení vyperte v prostředku na bílé prádlo, například v Ariel AquaPuder OXI Extra Hygiene Pracím prášku (koupit v e-shopu), který velmi účinně odstraňuje skvrny už při 30 °C a obnovuje bílou barvu.
Tip redakce:
Na odstranění skvrn nejrůznějšího původu se doma vyplatí mít po ruce všestranného pomocníka -
Dr. Beckmann Žlučové mýdlo (koupit v e-shopu) nebo jeho tekutou podobu (koupit v e-shopu). Stačí navlhčit mýdlo i znečištěnou textilii, nechat pár minut působit a vyprat jako obvykle.
účinné odstranění skvrn od potu

Jak se skvrn zbavit na barevném oblečení?

U barevných a tmavých kousků ve vašem šatníku buďte při odstraňování skvrn opatrní a berte v úvahu barevnou stálost čištěného textilu. Postupujte šetrně. Na barevné oblečení zkuste účinné Persil Kapsle na praní PowerCaps Color (koupit v e-shopu). Díky třem složkám v jedné kapsli dosáhnete dokonalé čistoty, rozjasnění barev a provonění prádla už při 20 °C. Při odolných skvrnách celý proces zopakujte. Případně ještě před praním naneste na znečištěné oblasti Vanish Oxi Action Odstraňovač skvrn sprej (koupit v e-shopu), který nechte působit po dobu 1-5 minut.
Pokud se zbytky deodorantu na textilii stále drží, použijte na ně Dr. Beckmann Sprej na skvrny od deodorantu a potu (koupit v e-shopu), který pomůže v případě, že ostatní metody selžou. Použít jej můžete na bílé i barevné prádlo. Nasprejujte jej přímo na skvrnu a nechte působit po dobu 10 minut, v případě velmi odolných, nepouštějících skvrn můžete prodloužit dobu až na 30 minut. Poté perte dle běžných postupů.
skvrny na oblečení od potu
Tip redakce:
Na žluté skvrny od potu můžete vyzrát i za pomoci babských rad. K jejich odstranění lze použít ocet nebo čpavek smíchaný 1:1 s vodou. Případně z jedlé sody a vody vytvořte pastu, naneste lokálně a nechte působit. Poté vyperte v pračce. U obou domácích alternativ buďte velmi opatrní, některým druhům textilií byste mohli uškodit. Volte raději prostředky, které jsou speciálně navržené tak, aby chránily barvy i materiál.

 

TIP: Odlehčete si nákup a prací prostředky nakupte on-line pohodlně z vašeho domova na e-shopu Teta drogerie (přejít do e-shopu).

Připravil/a pro vás Tereza Špačková

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít