Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo 5 tipů, jak si užít grilování: zdravě a s chutí

5 tipů, jak si užít grilování: zdravě a s chutí

5 tipů, jak si užít grilování: zdravě a s chutí

8. července 2022 od Petra Lamschová

8. července 2022 5 minut čtení
Připravil/a Petra Lamschová

Grilování je oblíbenou letní záležitostí a časem, kdy to na terasách bytů a domů lákavě voní. Je tak oblíbené zejména pro svoji rychlost a skvělou chuť. Jde ale grilovat zdravě a s chutí? Prozradíme vám, jak na to.

1. Grilujte hodně zeleniny a ovoce

Zeleninu i ovoce můžete samozřejmě ke grilovanému masu či rybám podávat i v syrové formě. Proč to ale nespojit a neugrilovat je také? Hodí se skvěle jako příloha. Navíc ovoce bychom měli konzumovat 200 g za den a zeleniny dokonce 400 g za den a takto se vám limit určitě podaří splnit. Kromě toho jsou ovoce i zelenina plné antioxidantů a vlákniny, snižují riziko ischemické choroby srdeční, cévní mozkové příhody, obezity apod. Důležité je také vědět, že škodlivé látky, které se tvoří při grilování masa a ryb, se na zelenině a ovoci netvoří.

Tři tipy na gril:

Cuketa – jeden z nejzdravějších druhů zeleniny. Obsahuje vitaminy A, B a C, vlákninu, asi 91 % vody, hořčík, vápník, železo, draslík, fosfor, karoteny a provitamin A, který proniká hluboko do těla až k jádrům buněk, čímž ovlivňuje naše zdraví a dodává tělu energii.
 
Broskve – broskve se začaly pěstovat přibližně před 4 000 lety v daleké Číně. Několik století před naším letopočtem se dostaly do Persie a poté je při válečných taženích poznali starověcí Řekové a Římané. Broskve obsahují 88 % vody, zbytek tvoří vláknina a cukry. Ve 100 g mají pouze 40 kcal, takže jsou ideálním letním nekalorickým a dietním ovocem. Dokonce zlepšují náladu a uklidňují.
 
Cherry rajčátka – chcete-li vypadat mladě a svěže a být plni energie, pak jezte rajčátka. Posilují imunitu, zbaví vás problémů s trávením, únavy, ale také zácpy. Dokonce snižují cholesterol. Obsahují lykopen, který má antioxidační vlastnosti. Důležité je, že si tuto látku uchovávají i po tepelném zpracování.

2. Jděte na to chytře

Chcete grilovat zdravě? Pak maso zbavte viditelného tuku a kůže, aby přebytečný tuk neodkapával na dřevěné uhlí a nedocházelo tak ke vzniku zdraví škodlivých látek, které mají karcinogenní vlastnosti.

3. Nebojte se marinády

  • Maso marinujte, je pak křehčí a stačí kratší doba přípravy. Bylinky v marinádách mohou snižovat množství vytvářených nežádoucích látek. 
  • Marinády vybírejte a používejte ty s nízkým obsahem tuku. Ideálně marinádu připravte z ingrediencí, jako jsou víno, ocet, citron nebo limetková šťáva, kvalitní sójová omáčka, med, česnek, cibule, koření a bylinky.
  • Pozor, oleje dejte jen trochu. Použijte třeba  Allnature Kokosový olej panenský BIO (koupit v e-shopu), který dodá masu trochu exotickou chuť, nebo COSTA D’Oro E.V.O.O. Biologico nefiltrovaný olivový olej (koupit v e-shopu).
  • Nepoužívejte kupované marinády, nepotírejte maso během grilování. Maso a drůbež stačí marinovat 1 až 2 hodiny, ryby a zeleninu i půl hodiny.
Tip redakce:
Podle zahraničních studií můžete kvalitním marinováním s minimem tuku snížit tvorbu karcinogenních látek až o 92 %. 

4. Grilujte menší kousky

Když budete grilovat menší kousky masa, ryb i zeleniny, zkrátíte dobru přípravy na grilu, zachováte chuť, ale také omezíte možnost vzniku karcinogenních látek. Pokud byste se přece jen nechtěli grilování větších kusů masa vzdát, můžete si je předpéct v troubě a na grilu je jen dodělat.

5. Zapomeňte na vidličku, vezměte do ruky kleště 

Proč je to tak důležité? Protože pokud do masa píchnete, začne z něj vytékat šťáva, ta bude kapat na zdroj tepla a díky tomu mohou opět vznikat nežádoucí, zdraví škodlivé látky. Raději tedy použijte kleště nebo lopatky.
Tip redakce:
Co ještě bychom měli při grilování dodržovat?
  • V případě grilování na dřevěném uhlí používejte odkapávací misku.
  • Kupujte kvalitní dřevěné uhlí, které hoří beze zbytku.
  • Grilujte na žhavém uhlí, ne na plamenech.
  • Používejte vždy kvalitní suroviny.
  • Gril udržujte čistý, bez nánosů starého oleje a zbytků jídla. Zkuste třeba HG Čistič na trouby a grily (koupit v e-shopu).

3 zdravé recepty na gril:

Přemýšlíte, co si ugrilovat? Máme pro vás zejména recepty na grilování ovoce a zeleniny, které nejsou až tak běžné.

Bruschetty s pomazánkou a grilovanou cuketou

Ingredience pro 2 osoby:
4 plátky žitného celozrnného chleba
100 g bílé lučiny
50 g bílého polotučného tvarohu
1 svazek pažitky
2 snítky tymiánu
2 snítky čerstvé listové petrželky
2 malé cuketky
Country life sůl himálajská růžová jemná (koupit v e-shopu)
pepř
olivový olej ve spreji
1 stroužek česneku
Postup:
Cuketu opereme a očistíme kartáčkem, aby na ní nezůstaly chloupky. Zbavíme ji konců a nakrájíme na kolečka. Dáme do mísy, zastříkneme olivovým olejem, přidáme prolisovaný stroužek česneku, nasekanou listovou petrželku, sůl, pepř a promícháme. Takto marinovanou cuketu grilujeme z obou stran asi 2 minuty. Záleží na síle koleček a mladosti cukety. Mezitím si na grilu opečeme dokřupava plátky chleba. Do misky dáme lučinu a tvaroh a vyšleháme do hladké pěny, přidáme sůl, pepř, nasekanou pažitku, lístky tymiánu a promícháme. Na opečený chleba mažeme tvarohovou pomazánku, kterou poklademe kousky cukety. Můžeme zdobit bylinkami, případně měsíčkem citronu.
 
Tip:
Cuketu můžete nahradit grilovanou paprikou či lilkem. Případně můžete na pomazánku dát také kousky grilovaného pstruha či lososa a ozdobit pouze bylinkami.

Salát z rajčat s cuketou, šalvějí, grilovanou cuketou a olivami

Ingredience pro 4 osoby:
8 středních rajčat
1 menší cuketa
20 zelených oliv (může být i mix)
sůl
pepř
čerstvá bazalka
čerstvá šalvěj
sůl
pepř
balzamiko
Podávejte s:
tmavou celozrnnou bagetkou (nebo můžete zkusit také Wasa Original knäckebrot z žitné mouky (koupit v e-shopu) a sýrem feta
Postup:
Cuketu řádně očistíme kartáčkem a zbavíme chloupků. Odkrojíme konce a nakrájíme na plátky. Zakápneme troškou olivového oleje a grilujeme asi 3 minuty po obou stranách. Rajčata omyjeme, nakrájíme na plátky a poklademe jimi talíř. Na ně dáme plátky grilované cukety. Posypeme olivami, nasekanou bazalkou a šalvějí. Osolíme, opepříme a zakápneme balzamikem. Můžeme ještě posypat sýrem feta a podáváme s bagetkou.
 
Tip: Do salátu můžete přidat natrhané kvalitní prosciutto nebo na kolečka nakrájenou mozzarellu.

Salát z grilované broskve, špenátu, zelených fazolek a prosciutta

Ingredience pro 2 osoby:
3 broskve
100 g baby špenátu
50 g zelených fazolek
200 g prosciutta (nebo šunky od kosti)
sůl
pepř
1 lžíce dijonské hořčice
šťáva z jednoho pomeranče
2 lžíce Costa d’Oro Il Biologico nefiltrovaného olivového oleje (koupit v e-shopu)
listová petržel
dýňová semínka
Podávejte s:
celozrnnou bagetkou
Postup:
Broskve rozpůlíme a zbavíme pecky. Nakrájíme na čtvrtky či měsíčky a grilujeme asi 4–5minut.
Zelené fazolky opereme, zbavíme konců a hodíme na grilovací tác asi na 2 minuty společně s na nudličky nakrájeným prosciuttem nebo šunkou. Baby špenát opereme a dáme do mísy. Zatímco se broskve a fazolky grilují, uděláme si zálivku. Ve skleničce smícháme sůl, pepř, olivový olej, hořčici a pomerančovou šťávu a vyšleháme do hladké hmoty. Tou zalijeme špenát a promícháme. Špenát servírujeme na talíř, poklademe fazolkami s prosciuttem a poté broskvemi. Zdobíme nasekanou listovou petrželí a dýňovými semínky. Podáváme s bagetou.
 
Tip: Místo prosciutta můžete použít na kostičky nakrájené kuřecí nebo krůtí maso. Případně na plátky nakrájený flank steak nebo rostbíf.

Foto: Shutterstock
 

Připravil/a pro vás Petra Lamschová

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít