Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo (Ne)Obyčejná vláknina: má nula kalorií, ale s tělem dokáže zázraky.

(Ne)Obyčejná vláknina: má nula kalorií, ale s tělem dokáže zázraky.

(Ne)Obyčejná vláknina: má nula kalorií, ale s tělem dokáže zázraky.

22. dubna 2022 od Lenka Knápková

22. dubna 2022 4 minuty čtení
Připravil/a Lenka Knápková

Trápí vás problémy se zažíváním, nepravidelné vyprazdňování či nedostatek energie? Pak můžete mít nedostatek vlákniny. Proč je důležité do jídelníčku doplnit více vlákniny, jaké potraviny jí obsahují a s čím vším vám pomůže?
Vláknina je totiž často opomíjená složka potravy. Je velmi důležitá z hlediska prevence řady onemocnění, jedná se o nemoci kardiovaskulárního systému, trávení, nadýmání, obezitu, diabetes II. typu a také některá nádorová onemocnění, zejména rakovinu tlustého střeva. Vláknina příznivě působí na hladinu cholesterolu a také snižuje krevní tlak.

Dospělý člověk by měl přijmout cca 40 gramů vlákniny denně, realita je však jiná a průměrně zkonzumujeme zhruba poloviční množství.

Proč zvýšit příjem vlákniny?

  • podporuje hubnutí,
  • zrychluje metabolismus a usnadňuje správné vyprazdňování,
  • snižuje cholesterol,
  • pomáhá při hemoroidech a zácpě,
  • chrání trávicí soustavu, váže na sebe nežádoucí a toxické látky z přijímané potravy,
  • snižuje riziko rakoviny trávicího traktu.

Jak doplnit vlákninu?

  • Jezte celé ovoce a zeleninu – vláknina je obsažena nejvíce ve slupkách a zrníčkách, kterých se často zbavujeme. Konzumujte především hrušky, jablka, maliny nebo jahody. Ze zeleniny například avokádo, mrkev, řepu, kapustu či brokolici.
  • Přidejte zeleninu ke každému svému jídlu – ideální je zeleninová polévka nebo malý salát před hlavním jídlem.
 
Tip redakce:
Tento salát s obsahem vlákniny si můžete dát jako přílohu či druhou večeři.

Teplý čočkový salát

(4 porce)
Co budete potřebovat:
200 g čočky
1 větší mrkev
180 g balkánského sýra
50 g semínek z granátového jablka
2 menší řepy
2 lžíce Costa D’Oro Il Biologico nefiltrovaného olivového oleje (koupit v e-shopu)
2 lžíce 4Slim Čekankového sirupu Originál  (koupit v e-shopu)
petržel hladkolistá
Q-Clean Papír na pečení (koupit v e-shopu) na vyložení plechu
 
zálivka:
šťáva z jednoho citronu
1 lžíce balzamikového octa
2 lžíce Costa D’Oro Il Biologico nefiltrovaného olivového oleje (koupit v e-shopu)
Postup:                                                                                                                                                                             
Čočku propláchneme v teplé vodě a poté vaříme v osolené vodě do změknutí. Mezitím v troubě upečeme řepu, kterou jsme předtím krátce povařili, oloupali a nakrájeli na měsíčky. Ideálně ji dejte na pečicí papír a smíchejte s olivovým olejem a čekankovým sirupem. Mrkev nakrájíme na kolečka nebo můžete škrabkou na zeleninu udělat dlouhé plátky.  K čočce pak přidáme upečenou řepu, nakrájenou mrkev, směs osolíme, opepříme a zakapeme zálivkou z citronu, octa a oleje. Posypeme nadrobeným balkánským sýrem a  semínky z granátového jablka.

Tip: Celý salát můžete ještě posypat Allnature Dýňovým semínkem loupaným (koupit v e-shopu).
  • Obohaťte své pokrmy o semínka a ořechy. Přidat je můžete do ovesných kaší, jogurtu či müsli, nebo si je dejte jako rychlou svačinku. Vyzkoušejte Chia semínka Bio Country life (koupit v e-shopu), která obsahují velké množství vlákniny, mají schopnost na sebe vázat vodu a umějí na dlouhou dobu zasytit. Velké množství vlákniny obsahují také mandle, slunečnicová semínka nebo pistácie.
  • Zpestřete svůj jídelníček zvýšenou konzumací luštěnin, jako jsou cizrna, červená čočka nebo fazole. Luštěniny obsahují vlákninu, vysoký obsah bílkovin, ale také velké množství minerálů a vitaminů.
  • Pečte z celozrnné mouky, která je také bohatým zdrojem vlákniny. Vyzkoušejte i mouku špaldovou, žitnou či mandlovou Mandlová blanšírovaná mouka (koupit v e-shopu).
  • Kupujte raději celozrnné pečivo než klasické bílé. Mají sice stejný počet kalorií, každopádně to celozrnné vás zasytí na delší dobu a udělá dobře vašim střevům právě díky vyššímu podílu vlákniny. 
  • Přemýšlejte o skladbě svého jídelníčku, snažte se, aby byla vláknina obsažena v každém vašem jídle.
  • Nebojte se ani doplňků stravy. Oblíbené je psyllium, např. Topnature 100 % originální psyllium indická vláknina (koupit v e-shopu), tento druh psyllia obsahuje nejen vlákninu, ale také živé kultury. Psyllium při smíchání s vodou několikanásobně zvětší svůj objem a změní se na gel. Tento gel navozuje pocit plnosti v žaludku, čistí trávicí soustavu, zbavuje ji toxinů a snižuje cholesterol. Psyllium využíváme při redukování hmotnosti.
  • S příjmem vlákniny to nepřehánějte, nadměrné množství vlákniny může způsobit zažívací potíže, plynatost, křeče a nadýmání.

Foto: Shutterstock
 

Připravil/a pro vás Lenka Knápková

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít