Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo 3+3 zdravé svačinky: Nasladko i naslano

3+3 zdravé svačinky: Nasladko i naslano

3+3 zdravé svačinky: Nasladko i naslano

2. září 2021 od Kateřina Chalupová

2. září 2021 2 minuty čtení
Připravil/a Kateřina Chalupová

Je tu začátek školního roku a s ním i povinnost maminek připravovat svým dětem zdravé svačinky. Jak sestavit svačinový box, abyste měli jistotu, že je v duchu zdravého životního stylu? Ať už má vaše dítě rádo svačinky naslano nebo nasladko, z našich tipů si určitě vyberete. A navíc, určitě budou chutnat i dospělým, třeba jako svačina do práce.
Svačiny by měly mít několik věcí společných, bez rozdílu, zda jde o přesnídávku slanou, či sladkou. Měly by být zdravé, plné vitaminů, chutné, nezatěžující organismus a hlavně – měly by být jednoduché na přípravu. Přestáváte se orientovat? Máme pro vás tipy, které vám pomohou zkrátit dobu přípravy na minimum, přitom budete vědět, že svým blízkým servírujete to nejlepší, a ve finále stejné dobroty si začnete do práce nosit i vy. 
 

Co patří do svačinového boxu

V každém případě a za všech okolností do svačinového boxu patří suché plody. Tedy sušené ovoce, ořechy a podobně. Jsou plné vitaminů a minerálů, především pak pro mozek a jeho činnost nezbytných prvků jako například fosfor, hořčík a vápník, stopových prvků, navíc jsou zdrojem kvalitních proteinů. Také obsahují vitaminy celé skupiny B a E. Na den jich stačí zkonzumovat asi jedna hrst. Skvělou volbou také mohou být lyofylizované plátky ovoce. I ty děti milují, navíc se jim jako čerstvý banán nerozpadnou v aktovce ještě před příchodem do školy. 
 

3 tipy na sladké svačinky pro skvěle fungující mozek i spoustu energie

1. Hydrolyzované ovoce

Vyzkoušejte kombinaci hydrolyzovaného ovoce. Doplňte o palačinku, případně sladký toast a máte vyhráno. 



 

2. Oříšky

Malého mlsala vždy uplatíte, když k celozrnné bábovce přidáte oříšky v čokoládě. Pozor ale, tuto kombinaci je vždy dobré doplnit nápojem bez cukru a vždy by součástí svačinky měla být ovocná součást. Přibližně ve velikosti pěsti vašeho potomka. 

3. Müsli dobrota

Dokáže během dne navnadit i toho největšího nejedlíka. Do svačinového boxíku přidejte jogurtový nápoj nebo jogurt, doplnit je vhodné opět sušeným nebo čerstvým ovocem.

 
Rychlý recept:

Banánový toast

V toustovači opečete ideálně celozrnný toast, potřete Allnature Arašídovým máslem jemným (koupit v e-shopu)  pokladete plátky čerstvých banánů a posypete Allnature Chia semínka (koupit v e-shopu). Je to velmi jednoduché a chutné

3 slané svačinky pro bystré hlavy i silné svaly

1. Sušené maso

Milovníka masa potěšíte, když mu k oblíbenému šunkovému toastu a zeleninové krabičce přibalíte balíček sušeného masa. Právě dostatek proteinů i to, že se jedná původně o indiánské jídlo, zajistí, že se po nich jen zapráší.
 

 

2. Italské crispins

Přesně ty by mohly potěšit každého labužníka, který netouží po sladké chuti, ale má raději silnější příchutě. Opět pětinou velikosti svačiny by měla být zeleninová porce. Připravte tedy rajčata, okurku, pokud budete mít chuť a čas, především teenageři ocení připravený zeleninový salát. Který tyto křupavé tyčinky skvěle doplní.

3. Veganská pomazánka 

Přemýšlíte, čím namazat pečivo, protože vaše dítě zkrátka trvá na klasice? Ozvláštněte svačinu vegansko pomazánkou, která má mnoho zajímavých příchutí. Jako vždy přidejte čerstvé ovoce a dostatek tekutin.

 

Rychlý recept:

Obložený chlebík s pomazánkou a semínky

Opravdu  rychlou verzí může být obložený chlebík. Můžete zkusit Racio Mini rolky čočka (koupit v e- shopu) lehce pomažete pomazánkou Druid Veganská pomazánka medvědí česnek s avokádem (koupit v e-shopu), pokladete čerstvými listy špenátu, obložíte cherry rajčátky a posypete piniovými oříšky a černým sezamem. Ale můžete využít také Allnature Chia semínka (koupit v e-shopu) a nebo Allnature Dýňové semínko loupané (koupit v e-shopu). Skvělá varianta je dát na chlebík spomazánkou také  kousek uzeného lososa nebo nakrájené plátky ředkviček a avokáda

Tip odborníka: 

Jak ale dodává Kateřina Chalupová, výživová poradkyně: „K výše uvedeným dobrotám bezesporu patří i dostatek pití v podobě neperlivé stolní vody. Tu je dobré do školy nosit ve vlastní láhvi – i s ohledem na životní prostředí se nevyplatí kupovat láhve s nápoji jednorázové.“ 
Dalším bonusem navíc všech výše uvedených svačinek je také to, že jsou balené tak, aby se jedly přímo z obalu a nemohlo tak dojít k jejich kontaminaci viry, případně dalšími bakteriemi. 
 

Foto: Shutterstock

Připravil/a pro vás Kateřina Chalupová

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít