Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo Zdravé potraviny, jak je neznáte: Čočka

Zdravé potraviny, jak je neznáte: Čočka

Zdravé potraviny, jak je neznáte: Čočka

19. prosince 2020 od Tereza Špačková

19. prosince 2020 3 minuty čtení
Připravil/a Tereza Špačková

Čočka, jedna z nejoblíbenějších luštěnin, je skvělým zdrojem přírodních proteinů, vlákniny a spousty vitamínů. Neberte ji na milost jen na Nový rok, ale zařaďte ji do svého jídelníčku pravidelně alespoň jednou týdně. Vaše tělo vám poděkuje.
Čočka není jen ta hnědá a nakyselo. Existuje mnoho dalších druhů – červená, žlutá, černá beluga... Všechny druhy jsou zdravé a nabízí kvalitní zdroj bílkovin a vlákniny. Čočka obsahuje minerální látky: železo, kyselinu listovou, zinek a vitamíny –  A, C, E a B. Díky nízkému glykemickému indexu je vhodná pro diabetiky i při redukční dietě.

100 g uvařené čočky obsahuje průměrně:

Energetická hodnota: 462 kJ/110 kcal
Vláknina: 4 g
Bílkoviny: 10 g
Sacharidy: 17 g
Cukry: 1 g
Tuky: 0,4 g

Všechny barvy čočky

hnědá čočka
Čočka hnědá – je v české kuchyni nejtradičnější a její chuť velmi dobře známe. Tato čočka má pevnější a silnější slupku, proto je vhodné ji před vařením namáčet (nejlépe přes noc nebo alespoň 2 hodiny). Nezapomeňte ji důkladně proprat v čisté vodě.  
zelená  čočka
Čočka zelená, nazývaná francouzská Le Puy – je výraznější, má oříškovou, po uvaření až lehce pikantní chuť. Její slupka je jemnější než u klasické hnědé čočky, a proto není potřeba ji dlouho namáčet. Stačí chvilka, aby se doba vaření zkrátila na půl hodiny.
Čočka červená – popularita tohoto druhu poslední dobou prudce stoupá. A to nejen kvůli jeho jemné a nasládlé chuti, ale především díky nenáročné a rychlé přípravě. Allnature Čočka červená půlená je běžně uvařená do 15 minut.
žlutá  čočka
Čočka žlutá – má stejná pozitiva jako čočka červená. Seženete ji nejčastěji loupanou a půlenou, protože se díky rychlému měknutí a krémovitosti používá hojně jako zavářka pro bezlepkovou dietu.
černá čočka
Čočka černá (beluga) – pro její tmavou barvu se jí říká „kaviár pro chudé“. Má jemnou oříškovou chuť a dobře drží tvar i po uvaření, proto je skvělým základem třeba do salátů.

Doporučená úprava luštěniny

Namáčet, nebo nenamáčet? Toť otázka. Namáčení je potřebné hlavně u čočky hnědé, jak jsme již zmínili. Vždy používejte studenou vodu, kterou při delším (několikahodinovém) máčení vícekrát vyměňte a před samotným vařením dejte vždy čerstvou. Zanedbání tohoto postupu má za následek nepříjemné nadýmání a plynatost během trávení. Namáčet ale nemusíte čočku, která je loupaná nebo půlená.
 
Pokud vás trápí nepříjemný pocit po konzumaci pokrmů z čočky, lze mu předcházet i tím, že při vaření její stravitelnost zlepšíte přidáním bylinek a koření. Dobrou práci odvedou bobkový list, libeček, majoránka, kmín, fenykl nebo zázvor. Babské rady pak doporučují před vařením přidat půl lžičky jedlé sody.  

TIP: V sortimentu Teta drogerie najdete řadu zdravých potravin. Nakupovat můžete on-line a z pohodlí domova (přejít do e-shopu).

Do čeho se čočka hodí?

Čočka má pestré využití. Můžeme z ní udělat klasickou luštěninovou kaši, použít ji jako základ do teplých salátů, třeba Semix klíčené čočka červená lupínky (koupit v e-shopu), servírovat ji jako přílohu při nízkosacharidových a bezlepkových dietách nebo jí nahradit těstoviny. Skvěle se hodí pro přípravu polévek, kde může tvořit základní ingredienci nebo jako prostředek na zahuštění. Z luštěniny snadno vyrobíte i základ pro pomazánku. A to tak, že uvařenou a vychladlou čočku rozmixujete dohladka, přidáte směs koření a najemno nakrájenou zeleninu. Fantazii se meze nekladou! Hotovou pomazánku natřete na podomácku upečený chléb, který díky praktické směsi Topnatur Low Carb směs na chléb (koupit v e-shopu) zvládne připravit každý.
Tip redakce:
Na potravinové moly výborně funguje
Biolit Past proti potravinovým molům (koupit v e-shopu) nebo do skřínky, ve které skladujete potraviny, rozmístěte bobkový list, jenž má pro tento hmyz odpuzující aroma.

Připravil/a pro vás Tereza Špačková

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

x
Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít