Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo Co dokáže kyselina citronová?

Co dokáže kyselina citronová?

Co dokáže kyselina citronová?

30. března 2022 od Martina Hrušková

30. března 2022 4 minuty čtení
Připravil/a Martina Hrušková

Kyselina citronová se používá jako dochucovací prostředek jídel a jako přísada ke konzervaci a ochucení ovoce, džemů, zeleniny, nápojů a sirupů. Je to ale také skvělý pomocník v domácnosti. Co všechno dokáže? Zkuste s ní odstranit třeba vodní kámen v kávovarech a konvicích.
Kyselina citronová – všichni asi tušíme, že se nachází v citrusových plodech. K čemu je ale dobrá? A jak ji využít v domácnosti? Máme pro vás 7 tipů, k čemu všemu se vám bude hodit. Výhodou tohoto malého zázraku je fakt, že pořizovací cena není vysoká. Např. Kyselina citronová potravinářská (koupit v e-shopu) koupíte za necelých 40 Kč a máte 250 g bílého až průsvitného prášku, který najde všestranné využití.

1. Odvápnění varné konvice

Pokud máte doma tvrdší vodu, určitě ten problém znáte – usazeniny ve varné konvici. To je nejen nevzhledné, ale také se tím velmi snižuje její životnost. Proto je dobré ji jednou za čas odvápnit. A k tomu vám skvěle poslouží 2–3 lžíce kyseliny citronové. Nasypejte ji do konvice, zalijte vodou a zapněte ji. Po dosažení varu nechte vodu ještě alespoň 30 minut uvnitř. Poté vylijte a konvice bude jako nová.

Tip redakce:
Sázka na jistotu je ale v tomto případě rozhodně
AVA odstraňovač vodního kamene tekutý na spotřebiče  (koupit v e-shopu), který usazeniny ve varné konvici odstraní, je bez zápachu a nezanechá v konvici žádnou pachuť.

2. Odstraňovač skvrn z podpaží

Bílá trička jsou krásná, ale časem dochází k nepěknému zabarvení od potu, především v podpaží. Nemusíte je hned vyhazovat, máme pro vás tip, jak je zachránit. Udělejte si směs kyseliny citronové a vody v poměru 1 : 10 a namočte do ní prádlo. Pak vyperte tak, jak jste zvyklí, a po skvrnách nebude ani památky.

Tip redakce:
Pokud se nechcete trápit žlutými skvrnami od potu v podpaží na vašem oblečení, určitě tomu můžete předejít díky použití
Nivea Black & White Invisible Clear Sprej antiperspirant (koupit v e-shopu), který zabrání nejen žlutým, ale i bílým skvrnám. K dostání je navíc i v jiných konzistencích, jako například tuhé či roll-on. Navíc, pokud už se žluté skvrny objeví, zkuste Dr. Beckmann Sprej na skvrny od deodorantu a potu (koupit v e-shopu).

3. Provoní prádlo

Když už jsme u praní, pojďme zmínit i další benefit. Připravte si směs 2 lžic kyseliny citronové a vody a před praním nalijte část do přihrádky na aviváž. Nejenže vám to změkčí oblečení, ale také se tím zároveň pročistí celá pračka.

Tip redakce:
Pokud chcete
provonět prádlo, pak můžete také vyzkoušet novinku, parfém do pračky. Zkuste Care + Protext parfém do pračky Fiory di Talco (koupit v e-shopu), což je 100% koncentrát čisté esence a na rozdíl od aviváží je možné jej použít na jakýkoli druh tkaniny, včetně sportovního oblečení.

4. Vyčistí pračku

Jestliže chcete, aby vám vaše pračka sloužila co nejdéle, musíte se o ni starat. Pomůže i kyselina citronová. Zbaví vás hlavně vodního kamene, který pračky někdy postihuje. Nasypejte půl hrnku přímo do bubnu pračky a pusťte ji na co nejvyšší teplotu. Případně, pokud máte, zvolte program na čištění bubnu.

Tip: Proti zápachu zase můžete zkusit Lanza Express Tekutý čistič pračky (koupit v e-shopu), který zbaví pračku zejména usazenin, jež mohou nepříjemně zapáchat.

5. Univerzální čisticí prostředek

Chcete účinný a ekologický čisticí prostředek? Vyrobte si ho doma! Vezměte si prázdnou láhev s rozprašovačem a smíchejte v ní pár lžiček kyseliny citronové s vodou. Pořádně promíchejte a je to. Tato směs je obzvlášť účinná při odstraňování zaschlých kapek na stěnách sprchového koutu, dlaždic, umyvadel a baterií. Jen pozor! Tuto směs nikdy nepoužívejte na přírodní kámen, jako mramor a žula. Tyto povrchy by směs mohla nevratně poškodit a vytvořit nevzhledné skvrny. Touto směsí můžete hravě vyčistit i toaletu a veškeré povrchy v kuchyni.

6. Na okna a zrcadla

Výše uvedenou směs můžete použít i na umytí oken a vyleštění zrcadel. Stačí nastříkat a setřít hadříkem, ideálně z mikrovlákna. Pomoci vám může Vileda Actifibre Hadřík na okna (koupit v e-shopu). Obsahuje nejnovější technologii actifibre a úklid s ním je doslova hračka.

7. Velký pomocník v kuchyni

Kyselina citronová je skvělý pomocníkem nejen při úklidu, ale také v kuchyni při vaření. V receptech na zavařování se s ní setkáváme proto, že podporuje houstnutí ovocné směsi, což se hodí obzvlášť při přípravě džemů. Zabraňuje oxidaci, a tudíž dokáže udržet barvu. Ideální, aby vaše hotové ovocné dobroty vypadaly co nejdéle jako čerstvé. Kyselinu citronovou můžete využít i ke zvýraznění chuti.

Foto: Shutterstock
 

Připravil/a pro vás Martina Hrušková

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít