Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo Zbavte se vodního kamene: 6 míst, kde se nejčastěji usazuje

Zbavte se vodního kamene: 6 míst, kde se nejčastěji usazuje

Zbavte se vodního kamene: 6 míst, kde se nejčastěji usazuje

15. října 2021 od Hana Kovářová

15. října 2021 5 minut čtení
Připravil/a Hana Kovářová

S nepříjemným bílým povlakem na různých místech v domácnosti jsme se asi setkali všichni. Jak a proč vzniká a jak jej nejlépe odstranit?

Co je vodní kámen?

Vodní kámen je pevný povlak, který se usazuje na stěnách nádob, v nichž je přechovávána, vedena nebo především zahřívána a poté ochlazována tvrdá voda. Vodní kámen má obvykle bílou barvu, ale někdy je nahnědlý až nažloutlý. Ve středověku se používal i jako stavební materiál, zejména na významné církevní stavby.
 
Zamezování jeho tvorby a jeho odstraňování lze řešit mnoha způsoby:
Mechanicky: odírání vzniklého kamene
Chemicky: rozpuštěním pomocí kyselin – např. kyseliny citronové
Fyzikálně: pomocí magnetické úpravy galvanické úpravy nebo pomocí zinkové anody
Odstranění vodního kamene se řeší čas od času v každé domácnosti, hlavně v kuchyni a v koupelně. A vždy platí pravidlo, čím tvrdší voda, tím více vodního kamene.
 

1. Odstranění vodního kamene z rychlovarné konvice

Na rychlovarné konvici si jej všimnete nejrychleji. Na lesklém či plastovém povrchu se z vodního kamene začnou tvořit nevzhledné mapky, které houbičkou neumyjete. Aby nedošlo k poškození topných těles, je třeba zakročit.

Jak na to:

Jestliže máte v domácnosti tvrdou vodu, je dobré jednou začas koupit HG Čistič a odstraňovač vodního kamene pro varné konvice (koupit v e-shopu), pak stačí zředit 125 ml přípravku s 1/2 l studené vody a nalít do varné konvice. Konvici nezapínejte, pouze nechte přípravek asi 40 minut působit. Poté opatrně vylijte a konvici 3x dobře propláchněte. Nebo zkuste Ava odstraňovač vodního kamene (koupit v e-shopu), do varné konvice nalijete 1 litr vody, přidáte 1 polévkovou lžíci tohoto přípravku, přivedete k varu a poté necháte ještě půl hodiny působit. Poté řádně vypláchnete vodou.
Tip redakce:
Můžete zkusit také jednu z babských rad, kdy do varné konvice k litru vody přidáte 5 lžic obyčejného
octa. A postupujete velmi podobně. Zahřejete a poté necháte působit a nakonec vypláchnete.

2. Jak odstranit vodní kámen v pračce

Pračka je usazeninami vodního kamene velmi ohrožena. Je to jeden z nejčastěji používaných domácích pomocníků společně s varnou konvicí, myčkou nebo kávovarem. Pokud tedy chcete, aby vaše pračka neměla díky vaší nevšímavosti zkrácenou dobu životnosti a vy nemuseli pravidelně sahat hlouběji do peněženky, je namístě zvolit pravidelnou očistu od vodního kamene.

Jak na to:

Co se týká praček, jsou na trhu různé tablety, kapsle či prášky, které se přidávají k praní a účinně tak bojují proti usazování vodního kamene. Můžete zkusit třeba Calgon 3v1 Power prášek (koupit v e-hopu), které se přidává ke každému praní, a pomůže nejen s uvolněním vodního kamene, ale také zamezí nečistotám a zápachu v pračce. Podobně působí i Tako Odstraňovač vodního kamene (koupit v e-shopu), který snadno dávkuje pomocí tablet. Jestliže už vodní kámen v pračce máte, povolejte Lanza Express Fresh tekutý čistič pračky (koupit v e-shopu), který kromě vodního kamene rozpouští i usazené zbytky tablet, aviváže i prášků, odstraní nečistoty z bubnu i přilehlých trubek.
Tip redakce:
Alternativou je, že do bubnu pračky nalijete dva hrnky octa a spustíte na nejdelší program s nejvyšší teplotou. Pokud máte možnost, tak před vypouštěním program zastavte a nechte působit přes noc. Teprve ráno nechte program dojet. Podobně zafunguje kombinace octa a jedlé sody. Po vyprání propláchněte. Pozor, tento způsob čištění je sice účinný, ale může nenávratně poškodit těsnění i další komponenty pračky. Proto je určitě lepší variantou sáhnout po speciálních čističích.

3. Odstranění vodního kamene ze sprchového koutu a baterií 

Sprchový kout je dalším z postižených míst a rájem pro vodní kámen. Může se usazovat na skleněných výplních sprchového koutu, ale také na kohoutcích nebo sprchových hlavicích. Časem pak může sprchový kout vypadat zašle až špinavě a hlavice sprchy se může ucpat.

Jak na to:

Pro odstranění vodního kamene ze skla, ale také z nerez povrchů, umyvadel, obkladů, van či vodovodních baterií použijte třeba Cillit Bang Odstraňovač vodního kamene do koupelny (koupit v e-shopu), což je vysoce účinná pěna, která odstraňuje vodní kámen z různých povrchů, zbaví vás také mýdlových usazenin a nečistot, a to jak doma, tak venku. Neporazitelný v čištění povrchů zvláště znečištěných vodním kamenem i rzí je Pulirapid Tekutý čištič na vodní kámen (koupit v e-shopu). Stačí nalít neředěný přípravek na čištěný povrch, nechat několi minut působit a pak dobře opláchnout. 

4. Toaleta bez vodního kamene

Nevzhledný žlutý proud v toaletě. To není neumytá toaleta od předchozího uživatele, ale vodní kámen v toaletním provedení. Co s tím, když chcete, aby se vaše toaleta leskla jako v reklamě?

Jak na to:

Pokud vám vadí usazující se vodní kámen ve WC, je dobré změkčovač vody přidat do nádržky s vodou. Dobře poslouží například Luxon Krystalická soda (koupit v e-shopu), kterou můžete v případě tvrdé vody využít i k namáčení prádla nebo úpravy pH v bazénu. Vodního kamene přímo v záchodové míse vás účinně zbaví Domestos Tekutý dezinfekční a čisticí přípravek na vodní kámen Lime (koupit v e-shopu)  a nevzhledné cestičky se tak stanou minulostí.

5. Jak se zbavit vodního kamene v myčce

Neviditelný nepřítel může zničit tepelný ohřívač, stejně jako další komponenty přístroje. Proto je dobré používat kvalitní tablety do myčky, pravidelně ji čistit a hlavně kontrolovat, zda v myčce nezůstává voda v odtoku. To by mohlo signalizovat problém. Co s tím?

Jak na to:

Do myčky si kupujte tablety, které obsahují složku proti vodnímu kameni. Tu obsahují například Finish Quantum Ultimate Kapsle do myčky nádobí (koupit v e-shopu). Nádobí bude lesklejší, přístroj chráněný. A pokud se vám přece jen vodní kámen usadí, pak vyzkoušejte sílu AVA odstraňovač vodního kamene tekutý na spotřebiče (koupit v e-shopu), obsah nádoby nalijte do prázdného přístroje (na dno myčky) spusťte hlavní mycí program při teplotě asi 50–60 stupňů Celsia. Po dosažení teploty přístroj vypněte a nechte přípravek působit asi půl hodiny. Teprve poté nechte program doběhnout.

6. Kávovar bez vodního kamene

V zásadě jde o stejný problém jako u rychlovarných konvic, vodní kámen může ale u tohoto přístroje způsobit neplechu také u trysek, kterými se do hrnečku čerpá lahodná káva. Navíc se experti shodují na tom, že přístroj, který obsahuje vodní kámen, nikdy nepřipraví tak dobrou kávu, na jakou jste zvyklí. Takže je kávovary nutno pravidelně čistit taktéž.

Jak na to:

Výrobce těch kvalitnějších přístrojů má vždy na trhu k dispozici čisticí sadu. Pokud vlastníte přístroj bez ní, pak ani tehdy na proces čištění nezapomínejte, lenost by se vám mohla pěkně prodražit. Zkuste HG Odstraňovač vodního kamene pro espresso a kávovary (koupit v e-shopu), nalijte 75 ml přípravku do nádržky na vodu a doplňte 750 ml vody. Poté přístroj zapněte a nechte přístroj projít do poloviny. Přístroj vypněte a nechte působit asi 10 minut. Poté nechte projít zbytek procesu. Po ošetření přístroj důkladně vypláchněte.

Foto: Shutterstock

Připravil/a pro vás Hana Kovářová

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít