Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo Přírodní, nebo klasický deodorant? Víme, co si vybrat!

Přírodní, nebo klasický deodorant? Víme, co si vybrat!

Přírodní, nebo klasický deodorant? Víme, co si vybrat!

12. srpna 2022 od Anna Šťastná

12. srpna 2022 3 minuty čtení
Připravil/a Anna Šťastná

Přemýšlíte, že byste z tradičních deodorantů či antiperspirantů přešli na ten s šetrnějším přírodním složením? Nebo naopak přemýšlíte, proč vám přírodní deodorant vůbec nefunguje, a chcete to s ním vzdát?
Ještě než uděláte jedno nebo druhé, přečtěte si pár následujících informací, ať máte jasno v tom, jak tyto přípravky vlastně fungují.
 
Nejčastějším důvodem, proč lidé hledají přírodní alternativu ke klasickým deodorantům, je, že se chtějí vyhnout hliníkovým solím, o nichž některé výzkumy tvrdí, že zvyšují riziko vzniku rakoviny a Alzheimerovy choroby. Na druhou stranu, přírodní, ale ani klasický deodorant přirozeně nikdy nebude mít tak velkou účinnost jako antiperspirant.

Deodorant versus antiperspirant

Zároveň je však dobré znát rozdíl mezi deodorantem a antiperspirantem.
 
Antiperspirant obvykle bývá účinnější, protože rovnou výrazně omezuje tvorbu potu.
Člověk je tedy delší dobu v suchu a voní. Tento efekt však většinou zajišťují právě zmíněné hliníkové soli. Kromě toho tělo samotné pocení potřebuje. Vylučuje skrze něj z těla nepotřebné nebo škodlivé látky a pot také zajišťuje správnou termoregulaci a podporuje ochrannou funkci pokožky.
Náš tip:
Pokud tedy máte s pocením opravdu potíže, nebo třeba hledáte intenzivnější ochranu na léto nebo do náročnějších dnů, zkuste antiperspirant. Spolehlivě funguje například Nivea Pearl & Beauty Tuhý antiperspirant (koupit v e-shopu).
Na druhou stranu deodoranty pocení nebrání, ani ho nijak neomezují. Neobsahují totiž zmíněné soli, ale jen vonné látky a antibakteriální přísady, které blokují nežádoucí tělesné pachy vznikající z množících se bakterií na pokožce. Pot tedy zůstává bez nepříjemného zápachu a pokožka může volně dýchat. Účinek dnešních klasických deodorantů je přitom velmi spolehlivý a vydrží až 48 hodin.
Náš tip:
Zkuste třeba N.A.E. Naturale Antica Erboristeria Freschezza osvěžující kuličkový deodorant (koupit v e-shopu), který spojuje organické lity tymiánu a extrakt rozmarýnu a nabízí efektivní ochranu proti tělesnému pachu a příjemný pocit svěžesti. 99 % ingrediencí je navíc přírodního původu.
Náš tip: Něco mezi
Skvělým kompromisem mezi klasickými antiperspiranty a běžnými deodoranty je deodorant Borotalco, který obsahují speciální látku Microtalco, která nezamezuje tělu, aby se potilo, ale dokáže pot pohltit. Vyzkoušejte jeho osvědčenou klasickou verzi Borotalco Original (koupit v e-shopu).

Dokáže příroda ochránit?

 
Máme pro vás dobrou zprávu: Přírodní deodoranty už se dnes svojí kvalitou a účinností opravdu vyrovnají těm klasickým. Pokud jste tedy doteď používali deodorant a vyhovoval vám, neexistuje jediný důvod, proč by měl být ten přírodní horší. Možná spíš naopak – přírodní deodoranty mají bohužel neprávem celkem špatnou pověst, a tak jejich výrobci složení zdokonalují o to pečlivěji.

Čím to je?

Přírodní deodorant někdy potřebuje dva nebo tři týdny, aby si na něj tělo zvyklo. V praxi to znamená, že zhruba tak dlouho trvá, než se organismus zbaví hliníkových solí a začne reagovat i na šetrnější ingredience.
Náš tip:
Rozhodně zkuste Schmidt’s Signature Bergamot & Lime deodorant (koupit v e-shopu), jehož složení využívá jedlé sody k neutralizaci zápachu a je trochu tužší než běžný deodorant, čímž poskytuje extra ochranu proti zápachu. S revoluční technologií přišel také Saloos Bio přírodní deodorant Litsea cubeba (koupit v e-shopu), jehož dlouhotrvající ochranu podpaží zajišťuje patentovaná superabsorpční složka CareMagTM D z Mrtvého moře, která snižuje množství nežádoucích bakterií zodpovědných za nepříjemný zápach z pocení.

Foto: Shutterstock
 

Připravil/a pro vás Anna Šťastná

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

x
Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít