Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Vlasy Kondicionér, balzám nebo maska: Kdy a proč je používat?

Kondicionér, balzám nebo maska: Kdy a proč je používat?

Kondicionér, balzám nebo maska: Kdy a proč je používat?

5. prosince 2022 od Helena Hladíková

5. prosince 2022 4 minuty čtení
Připravil/a Helena Hladíková ve spolupráci s expertem Eva Znamenáčková

Na použití šamponu není co objevovat, ale jak se popasovat s dalšími členy poměrně široké rodiny zvané vlasová kosmetika? Dá se zaměnit kondicionér s balzámem? A proč bychom doma měli mít i masku na vlasy? Na to jsme se zeptali kadeřnice Evy Znamenáčkové.
Ačkoli se to na první pohled nezdá, správné mytí vlasů a péče o jejich zdraví je docela věda, kterou se vyplatí trochu prostudovat. V opačném případě je totiž pravděpodobné, že vaše kštice bude působit mdlým, nezdravým dojmem, o což jistě nestojíte. A protože správná péče začíná právě již při mytí, podíváme se na zoubek třem přípravkům, které jsou hned po šamponu těmi nejčastějšími obyvateli vaší koupelny.


Kondicionér ­– ochranný štít všech ­vlasů

Během mytí vlasů se otevírají vlasové šupinky, čímž se vlasy stávají náchylnějšími k poškození, a je třeba tyto šupinky zase uzavřít. Šampon to nedokáže, proto musíme vzít na pomoc vlasový kondicionér. „Právě on ty šupinky uzavře, jeho funkci tedy lze přirovnat k pomyslnému ochrannému štítu vlasů, jenž funguje do jejich dalšího umytí. Je to nejlehčí přípravek, který bude vyhovovat zejména tehdy, pokud máte relativně zdravé vlasy bez významného poškození,“ vysvětluje expertka. A co všechno tedy kondicionér s vašimi vlasy dokáže?
  • chrání vlasy
  • dodá lesklý vzhled
  • dodá pružnost
  • usnadní rozčesávání
  • působí na povrchu, tudíž vlasy nezatěžuje
Kam nanášet: ideálně 2–3 cm od kořínků po délce vlasů
Jak často: vhodný pro každodenní použití
vlasové produkty
Chcete mít krásné, zdravé vlasy, které se snadno rozčesávají a nekrepatí? Tak sáhněte po  Ziaja Olivový olej Kondicionér na vlasy regenerační (koupit v e-shopu), který vlasy vyživí po celé délce a usnadní jejich rozčesávání. Vyzkoušet můžete i TRESemmé Hydration Hemp kondicionér pro suché vlasy s konopným olejem (koupit v e-shopu),  A pakliže je pro vás každá minuta drahá, otestujte bezoplachové kondicionéry, jako je například Fructis Vitamin & Strength Posilující 10 v1 Bezoplachová péče (koupit v e-shopu). Zajistí snadné rozčesávání a úžasně lesklé a hydratované vlasy. 


Balzám na vlasy – řešení konkrétních potíží

Ne každému je však dána do vínku bezproblémová kštice, většina z nás neustále řeší potíže spojené s kvalitou svých vlasů. Vysušené, roztřepené, nepoddajné či bez lesku… A právě to jsou ty správné chvíle, kdy sáhnout po balzámu na vlasy. „Balzám je účinný přípravek, který se zaměřuje na řešení konkrétních vlasových problémů. Pomůže hydratovat vysušené vlasy, zbavit se roztřepených konečků nebo také zklidnit podrážděnou pokožku hlavy,“ vypočítává odbornice a dodává, že balzám umí ještě:
  • změkčit vlasy
  • dodat lesk
  • vyživit
  • odstranit případné svědění hlavy
Kam nanášet: po celé délce vlasů, lze i na pokožku hlavy
Jak často: 3–4x týdně podle typu a potřeb vlasů
maska na vlasy
Pokud potřebujete dát svým vlasům pořádně napít, vyzkoušejte Nature Box Argan Oil balzám (koupit v e-shopu),  se 100% zastudena lisovaným arganovým olejem, který je známý pro obsah cenných vitaminů a antioxidantů. . Mnohé jistě potěší i veganské složení výrobku a obal vyrobený částečně z recyklovatelných plastů. Skvělou službu vám prokáže také Syoss balzám Repair pro suché a poškozené vlasy (koupit v e-shopu), který působí hned proti sedmi problémům najednou – proti lámavosti, roztřepeným konečkům, ztrátě vlasové hmoty, zacuchávání, nepoddajnosti, hrubým a matným vlasům.

Tip redakce:
Víte, kdy také určitě sáhnout po další péči, tedy například masce na vlasy? Během léta, kdy na vlasy působí spousta škodlivých vlivů, nebo v případě, že si často fénujete vlasy, používáte kulmu apod. 

Maska na vlasy – nejúčinnější zbraň

Vlasové masky obsahují spoustu výživných a hydratačních látek, jimiž dokážou „opravit“ i velmi hluboká a závažná poškození vlasů. Skvěle však fungují i na relativně zdravé vlasy, jejichž kvalitu tak ještě znásobí. Díky složení masek v sobě pak vlasy udrží více vlhkosti a stávají se odolnějšími. „I maska řeší konkrétní problémy s vlasy, ale jde mnohem hlouběji než balzám. Pozor ale na to, abyste to s jejím používáním nepřeháněli. Častěji tady rozhodně neznamená účinněji,“ varuje kadeřnice.

Kam nanášet: po celé délce vlasů, případně i na pokožku hlavy
Jak často: poškozené vlasy 1x týdně, jako podpora kvality zdravých vlasů 1–2x měsíčně
správné mytí vlasů

Vyzkoušejte například Gliss regenerační maska 2v1 Ultimate Repair pro velmi poškozené vlasy (koupit v e-shopu) pro velmi  poškozené vlasy. Jde o intenzivní regeneraci vlasové struktury s keratinem, má krémovou konzistenci. L’Oréal Paris Vyživující maska Elseve Extraordinary Oil (koupit v e-shopu) zase skvěle působí především na suché vlasy, a to díky olejovým výtažkům ze 6 výjimečných květů, jež dodávají vlasům potřebnou výživu bez jakékoli zátěže.


Tip expertky:
Před nanášením kteréhokoli z těchto přípravků vlasy nejprve důkladně vymačkejte do ručníku, ať se přípravek dostane tam, kam má, a účinek je pořádný.


Co z toho vyplývá?

  • Ať už máte jakýkoli typ vlasů, kondicionér by měl být při mytí vlasů stejnou samozřejmostí jako šampon.
  • Nejsou-li vaše vlasy úplně v kondici a máte s nimi nějaké potíže, dopřejte jim pravidelnou péči v podobě nanesení balzámu.
  • Při skutečně velkém poškození vlasů, ale také v případě, že chcete zdraví svých vlasů maximálně podpořit, sáhněte po masce na vlasy.
  • Pamatujte na to, že jednotlivé přípravky nejsou libovolně zaměnitelné. Pokud vám zrovna dojde kondicionér, balzám ani maska ho nenahradí a stejně tak nelze místo masky nechat působit kondicionér.

Zdroj foto: Shutterstock

Připravil/a pro vás Helena Hladíková ve spolupráci s expertem Eva Znamenáčková

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Expert z článku

Eva Znamenáčková
Kadeřnice
1387
"Každá žena je krásná, ošklivé ženy neexistují!"

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít