Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo Jak se dobře vyspat a ještě zhubnout: 6 tipů, jak na to!

Jak se dobře vyspat a ještě zhubnout: 6 tipů, jak na to!

Jak se dobře vyspat a ještě zhubnout: 6 tipů, jak na to!

26. října 2022 od Věra Exnerová

26. října 2022 2 minuty čtení
Připravil/a Věra Exnerová

Že to zní jako pohádka? Věděli jste, že jednou z příčin, proč kila nejdou dolů, je nedostatek spánku? Co se v těle děje, když spíte méně než 6 hodin, a proč spánek pomáhá při hubnutí?

Proč je spánek důležitý při hubnutí

Spánek umí skvěle zregenerovat tělo i mysl. Složitý systém hormonů a chemických reakcí tak během spánku tráví, pálí kalorie i regeneruje svaly. Pokud jste ve stresu, spíte méně než 6 hodin, pak tělo drží veškeré své tukové zásoby. Proč? Očekává, že přijde „boj“ a tělo bude potřebovat energii. A ta je kde? Přesně tak! V našich uložených tukových zásobách…

Fáze spánku

Během noci se střídají dvě fáze spánku. REM  a non REM, které se pravidelně střídají. V hlubokém REM spánku se nám zdají realistické sny, mozek je velmi aktivní, ale svaly jsou naprosto relaxované. I proto se této fázi říká paradoxní. V non REM fázi naopak vnímáme okolí, snižuje se pulz i krevní tlak, což je ideální prevence proti kardiovaskulárním chorobám.
Každý dospělý by měl spát 7–9 hodin. Spánek pod 6 hodin narušuje střídání fází spánku a spánek tak není dostatečně regenerující a efektivní.

Jak spát lépe?

1. Rutina

Určete si čas, kdy budete pravidelně uléhat a kdy budete pravidelně vstávat. Tělo si snadno zvykne a postupně se vám bude usínat mnohem snadněji. A ráno i snadněji vstávat. Za nějaký čas to půjde i  bez budíku.

2. Čerstvý vzduch a tma

Večerní procházka dělá divy. Ne nadarmo se i s miminky chodí ven za každého počasí. Pohybem se unavíte a čerstvý vzduch vám pročistí hlavu. Pokud nemáte na procházku energii, alespoň si důkladně vyvětrejte. Nepřetápějte si v ložnici a ponechte raději chladnější vzduch do 20 °C. Je vědecky dokázáno, že pokud máte v ložnici tmu, tělo si odpočine mnohem lépe! Kupte si zatemňovací závěsy nebo klapky na oči.

3. Koupel

Do svých večerních rituálů zařaďte i sprchuKneipp Relaxing sprchovým gelem s přírodním esenciálním levandulovým olejem (koupit v e-shopu), který jemně čistí pokožku a má zklidňující účinky na mysl. Nebo rovnou relaxační koupelKneipp Goodbye Stress olej do koupele (koupit v e-shopu) s přírodním, esenciálním rozmarýnovým olejem a extraktem z máty vodní, jenž prokazatelně proměňuje stres v pozitivní energii.

4. Aromaterapie

Kdo by nemiloval čerstvě povlečené peřiny? Kupte si povlečení z kvalitních materiálů a pečujte o ně pomocí PERSIL prací gel Deep Clean Plus Active Gel Lavender Freshness Color (koupit v e-shopu), dopřejte svému povlečení dokonalou čistotu a dlouhotrvající svěží vůni levandule, kterou si zamilujete. Použijte Q-Soft Aviváž Levandule (koupit v e-shopu), která dodá prádlu příjemnou vůni levandule,vydrží až 1 týden a usnadňuje žehlení.

Místnost můžete provonět pomocí difuzéru. Zkuste do něj nakapat pár kapek Floré bylinného esenciálního oleje s vůní mandarinky (koupit v e-shopu), je certifikovaný, 100% přírodní a vůně mandarinky zklidňuje a harmonizuje. Difuzér navíc zvlhčí vzduch v místnosti.

5. Nedívejte se na televizi ani do mobilu

Modré světlo narušuje spánek. Proto si nastavte v mobilu filtr a ideálně raději uléhejte s knihou.

6. Čaj na dobrou noc

Vlažný bylinkový čaj umí zázraky. Zkuste třeba Leros Dětský čaj s ovocem (koupit v e-shopu), který neobsahuje kofein a voní krásně po ovoci. Obsahuje svěží ibišek, nakyslý šípek, nasládlý anýz, voňavou borůvku a jablko. Zkusit můžete také Leros Radostné usínání (koupit v e-shopu).

Foto: Shutterstock

Připravil/a pro vás Věra Exnerová

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

x
Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít